sirke ile mağara duvarlarına yazılmış eski yazıları silmeye çalışan bir veya bir kaç vatandaş olduğunu söylemişti ntv. sonunda korunmaya alınmış o bölge ama bu nasıl bir girişimdir böyle.
IŞiD’in, Suriye’nin Palmira Antik Kenti'ne verdiği değer kadar antik tarihi eserlere değer veren birtakım çomarlara sahip olan ülkenin verdiği değerdir :
bizim insanımız hoşuna gittiği tarihe değer verir. bunun da hazır olarak önüne konması gerekir. son zamanlarda türk-islam tarihinin en köklü devleti olan osmanlı yüceltiliyor örneğin. bunun sebebi insanların osmanlı hakkında çok şey bilmesi değil, önlerine osmanlı'nın konulması. osmanlı bizim atamız mı atamız, müslüman mı müslüman. "e ne duruyoruz helva yapalım" diyerek tüm türk tarihinin osmanlıdan ibaret olduğunu sanıp sadece osmanlıyı benimsiyorlar.
hazar imparatorluğumuz var mesela tarihimizde. bu devlet, hüküm sürdüğü zamanların çoğunda museviliği benimsemiştir. biz bu devleti benimsedik mi? hayır. nedeni de gayet belli. hadi bunu da geçtim, islamiyetten önceki türk devletleri de var. bunlar islamı kabul etmekle mükellef bile değil, bunları neden benimsemiyorlar? onu da yukarıda yazdım gerçi. hazır bir şekilde önümüze sunulmadı.
osmanlı dışındaki tarihimiz, başta siyasilerin ve milletin hoşuna gitmiyor pek. dünyanın en harika yapısı da olsa "cami/medrese/vb" olmadığı sürece kimse hiçbir tarihi anıta esere değer vermiyor. misal galata kulesi, kız kulesi, efes harabeleri vs için sadece "elit" denilen kesim ilgi duyarken, kalan kısım osmanlı döneminden kalma 5 kişilik en basit cami kadar önem vermiyor bunlara. ha şöyle de bir şey var ki, kendisine tepkili olunduğu için kendisine tepkililere tepkili "elit" kesim de bu osmanlı dönemini benimsemek istemiyor. o 5 kişilik camilerden nefret ediyor. bir taraf ayasofya cami olsun isterken diğer taraf kilise olsun isteyecek duruma gelmiş. bir taraf "çanakkale zaferinde atatürk'ün bir rolü yoktu evliyalar mezardan gelip bizi kurtardı" derken diğer taraf kutül amare zaferini hiçe sayıyor.
ha bi de şunu eklemek istiyorum. tarihe fazla saplanıyoruz. kendimizi geliştirmeyi bilmiyoruz. tabii ki önemlidir tarihi bilmek, korumak ama üstüne bir şey koymaya gelince fazla bir beklentimiz olmuyor. örneğin fatih terim 2000'de aldığı uefa kupasıyla hala başarısının sürdüğünü sanıyor. yahu tamam o sene başarılı olmuş olabilirsin okey de şimdi başarısızsın? o ne olacak? terazi değil ki bu; başarılarla başarısızlıkları koy hangisi ağır gelirse.. "şu an" ya başarılısın ya da başarısızsın. bu kadar. hala tarihin ekmeğini yemeye kalkarsan bozuk ekmek yersin, benden söylemesi.
daha yüksek olmalıdır.. mışş la mişş le tarih değerlendirilmemeli hep kendi siyasi düşüncenizde olan insanların anlattığı tarihi değil de başka görüşleri ve dış kaynakları da araştırmak gerekir.. objektiflik önemlidir.. tarihe siyaset karıştırırsanız tarafsızlığınız gider.. tarihçi dediğin bilim adamıdır.. bilim adamının siyasetle işi olmaz.. tarihi olduğu gibi aktarır.. o objektif tarihe göre siyaset yine yapılır ama tarihçi tarafından değil..