bugün

Aldous Huxley'nin Brave New World'ü yazdiktan yaklasik 30 yil sonra kaleme aldigi kitap. Huxley, bu kitabinda 1930'larda tahmin ettigi gelecegin ne kadar gercek oldugunu, dünyanin ileri mi geri mi gittigini -örnegin özgürlük konusunda- analiz eder. Özellikle uyusturucu ve bilincaltini etkileyen mesajlarin dünyayi ne hale getirdigini gözlemler. Bunu yaparken de daha gercekcidir ve ilk kitaba göre degisik bir tavir icerisindedir, otuz yilin sagladigi gelisimle.
30 yılın sağladığı deneyimin ve değişimin iyi/kötü yanalrını gördüğümüz aldous huxley kitabı.
huxley'in roman olarak değil de "araştırma" şeklinde yazdığı kitap. bu kitpata huxley, kendi kurduğu geleceğe giden yolları yazmış. dünya denetçilerine giden yolun diktatörlükten ve 1984'ten geçtiğini, bilimin çok daha ilerlemesiyle diktatörlüklerin kaba işkenceler kullanmak zorunda kalmadan da insanlara istediklerini yaptırabileceklerini anlatmış. özellikle uyuşturuların toplumsal denetim açısından kullanılmaları konusundaki düşünceleri beni çok etkiledi. farklı etkileri olan uyuşturu, uyarıcı ve keyif verici maddelerin nasıl da farklı amaçlara hizmet edebileceği çok güzel anlatılmış. ayrıca kitapta gördük ki huxley, epey bir okuma yapmış ve epey bir bilimsel yayını takip etmiş. yani, gaza gelip de, ben de yazarım lan bilim kurgu demeden önce bu kitaba bi bakmak gerek. adam neleri araştırıp okumuş, nasıl olmuş bilmek gerek.
özellikle, propaganda toplumu, uyuşturucular ve "kalabalık zehirlenmesi" ile ilgili kısımları gayet faydalı olabilir. okumak ve hatta okutmak lazım.
ülkenin nüfusuna toptak okutulması gereken kitaplardan biridir kanımca. özellikle demokraside propaganda ve diktatörlükte propaganda başlıklı kısımlarını okuyan adam etrafta dönen olayları bu kitap sayesinde de çözemezse onu ancak cin ali seti paklar.
ilkine göre analizler daha başarılı fakat ne bilemiyem, daha mı az dramatik olmuş yoksa biz mi alışmışız brave new world order'a duygusal atmosfere sokamadı.