Beğenmiyorsan yozgat üniversitesine git. Bence güzel oralar. Hiç gitmedim yani ama gidersen kartpostal atmayı unutma. Abartılmamış bir yere gitmiş olmanın haklı gururunu yaşa aslanım haydi.
ezberci eğitim sisteminin sonucu olarak ortaya çıkan yine ezber ve hız ölçen sınavlarla kazanılan eğitimden ziyade artık ortamcılığa dönmüş hayatsız gençlerin üniversitesi.
Boğaziçi üniversite değil ki. yüksekokul. dikiş dersleri gösteriyorlardı en son. Hazırlık desen çöp, sayı sayabilene ielts c2 sertifikası veriyorlar. öğrenci profili baksan ülkenin en aşağı tabakalarından. Her ile üniversite projesi kapsamında açılan bir okuldan ne bekliyordunuz?
Son yıllarda gerçekten de sadece adının kaldı. Devlet üniversitelerinin vakıflarla mücadele şansı giderek azalırken Boğaziçi tipik devlet üniversitesi özelliklerini -mesela kaprisli akademisyenler - göstermeye devam etmekte. Bu konuyu doğrulayan az izlemeli bir video buldum, durumun vehametini ortaya koyuyor https://youtu.be/KU4GnqnnsSc .
imkanları göz önüne alındığında ve kıyaslama türkiye içindeki diüer üniversitelerle yapıldığında doğru olmayan önermedir.
Lakin şunu da unutmamak gerek ki, eğitim görülen üniversite, kişinin hayatta elde edebileceği şeylere maksimum %10 etki edebilir. Tembel bir insan iyi bir üniversite kazandı ve mezun oldu diye çalışkan olmaz mesela. ikili ilişkileri kötü bir insan da süper biri olmaz 4-5 yıl sonunda.
Üniversiteler bir sapanın arkasındaki lastik gibidir. Kimisi sizi biraz daha uzağa fırlatabilir, kimisi daha güçsüzdür, çok fazla kuvvet vermez. Ama sapanınızdaki taş uygun ağırlıkta değilse daha kuvvetli olan lastik sizi güçsüz lastikten daha ileriye fırlatamayabilir. Ya da hedefiniz yanlış verilmişse menzilinizin ne kadar uzun, taşınızın ne kadar iyi ölçüde olduğu bir anlam ifade etmez.
Bir üniversiteyi önce öğrencisi kaliteli yapar. Boğaziçi öğrencilerin hep en başarılı yüzdelik dilimini(zeki değil başarılı) bünyesinde barındırarak kaliteliyim mesajını veriyor zaten.
Bu noktada şunu anlamak lazım; üniversite, öğrenciye bizim zannettigimiz kadar da katkı veriyor mu acaba ?
Yani öğrenci mi bilgiyi alır yoksa hoca mı bilgi verir? Bence bu sorunun cevabı ilk şıktır. Bu yüzden de diyorum ki boğaziçi abartılan bir üniversite değildir. Öğrencileri, girdikleri bölümler için en başarılı öğrencilerdir. Yine dip not düşüyorum ki en zeki değil en başarılı öğrenciler. Zekayla başarı başka kulvarlar çünkü.
Birkaç ay önce anlamış olduğum gerçektir genç bir akademisyenle görüşme sohbet etme fırsatım olmuştu ve ona boğaziçi üniversitesinin tarih bölümüne gitmek istediğimi söyledim oda bana boğaziçinin biraz abartıldığını ve orada çok ta iyi bir eğitim anlayışı olmadığını söyledi bende biraz araştırmayla anlamış oldum robert koleji dolayısıyla yabancı kökenli olduğu için insanların kafasında böyle bir düşünce oluşmuş fakat abartılmasa bile türkiyenin en iyi üniversitelerinden biri olarak kabul edilir.
Kusura bakmayın ama Yabancı ülkelerin bizi eziklik sendromuna sokmak için yaptığı sıralamaları dikkate alarak yeremeyeceğim, abartılmayan üniversitedir.