bugün

bir cismin kapladığı alan, miktar, sahip olduğu nitelik.
(bkz: besinci boyut)
(bkz: uc boyutlu film)
(bkz: üç boyutlu fotoğraf çılgınlığı)
Sanat yapıtında boyut kavramı, onun algılayıcıyla olan ilişkisini anlatmaktadır. Örneğin, resim sanatı iki boyutludur. Resmin betimlediği obje yüzeysel olmasa bile, sanat ürünü onu iki boyutlu bir yüzey üzerinde sunmakta ve izleyicide onu iki boyutlu algılamaktadır. Buna karşılık, heykel üç boyutlu bir sanat yapıtıdır. Mimari ürün ise dört boyutlu sayılmaktadır. Çünkü, mimari ürünü kullanan kişi onu yalnızca eni, boyu ve derinliği bulunan bir obje olarak değil, içinde eylemde bulunulan bir yapıt olarak algılamaktadır. Kişinin yapıt içindeki ya da dışındaki sürekli devingenliği onu tek bir noktadan algılanan diğer sanat ürünlerinden ayırmaktadır. Mimari mekan zaman içinde değişen konuma göre, farklı sanatsal yaşantılar edinilmesini sağlar. O halde, en, boy ve derinlik boyutlarına ek olarak mimari yapıtta bir de zaman boyutu söz konusudur.*
matematik ve geometride; üstünde çalışılan uzayda bir noktanın konumunu belirtmek için kullanılan koordinatlardan her biri bir boyuttur.
örnek: a(x,y,z,t) dört boyutlu uzayda a noktasının koordinatlarını belirtmek için kullanılır.
cisimleri ölçmek için kullanılan üç doğrultudan her biri; uzunluk (boy), genişlik’(en), yükseklik (derinlik). Düzlem şekillerde bu boyutlardan ikisi, hacimlerde ise üçü de vardır. Ancak bu kuramsal olarak geçerli bir tanımlamadır. Çünkü gerçekte kalınlığı olmayan bir düzlem yapılamaz. Ne kadar ince olursa olsun bir levhanın gene de bir kalınlığı (yükseklik) vardır. Matematikte bir doğrunun boyutu tek, bir noktanınki ise sıfır sayılır. Şimdiye kadar fizikte de matematikte olduğu gibi üç boyut var kabul ediliyordu. Ancak özellikle uzay geometrisi açısından bağıllık kuramınca dördüncü bir boyut öne sürülmüştür. Bu da zamandır. Yani uzay üç boyutlu değil dört boyutludur denebilir.

Kaynak: http://www.yeniansiklopedi.com/boyut/#ixzz2ORc8fUiA
ebat=boyutlar.
soyut sözcüğünden esinlenerek, ilgisiz ve kuralsız bir biçimde oluşturulmuş sözcüktür.

ancak tutmuş mudur? tutmuştur.
aynı boyda olanlara söylenen kelime...
görsel