hollywood'un hindistan menseili yandan yemisi. bombay'dadir. filmerinin konusu genellikle olmayacak bir asktir ve asiklar birbirine kavusmak icin badireler atlatir. kara kuru adamlar oynar ve genellikle esas oglanin kaytan biyiklari vardir. filmde alakasiz yerlerde birden herkes dans etmeye baslar. hatta bu dans sirasinda kadraja giren insan sayisi birden binbesyuz olur. haa bir de kizlarin alinlarina hip bir parmak atilmistir, oyle gezerler.
absurd filmler konusunda ustune tanimam bollywood'un.
fabrikasyon olarak film üreten hindistan sinema sektörünün genel adı. konu sıkıntısı falan yoktur. bir güzel kız, bir yakışıklı herif, bolca dansçı, motor diosun zaten herkes işini biliyor. tek şart çabuk bitsindir.
türk cumhuriyetleri, iran ve pakistanda da bol miktarda izleyici bulabilmektedir.
hollywood'un hindistan versiyonu olup, hoolywold'un tahtını hiçbir zaman sallayamayacak film sektörüdür. filmler genellikle aşk temalıdır, her 5 dakikada 1 dans edilir. aksiyon sıfırdır, hiçbir zaman bünyesinden oskarlık oyuncu çıkarmaz.
Hindistan'ın Oscar'ları olarak bilinen Uluslararası Hint Filmleri Ödülleri bu yıl, uluslararası camiada daha geniş yer bulması amacıyla Sheffield'te sahiplerini buluyor. 12 bin kişinin izlediği töreni, geçen yıl ırkçı bir kavga sonucu, televizyon şovu Big Brother'da çıkması yasaklanınca, Britanya'da da Delhi'deki kadar üne kavuşan Shilpa Shetty, film müziklerinden parçalarla renklendirdi. En iyi film ödülü Rakeysh Omprakesh Mehra'nın 'Rang de Bagati'sinin (Onu Safrana Boya) olurken, en büyük alkış, Hindistan'ın ilk süperkahraman filmi 'Krrish'teki rolüyle, en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Hrithik Roshan'a gitti.**
hiç sevmiyorum ben bu adamların filmlerini, hiç ısınamadım. ara sıra izlerken bakıyorum ortam sıcaklaşıyor, bir yakınlaşma bir hoşlaşma...
hollywood olsa direkt söylerim aha en az 1 dakikalık bir sevişme bizi bekliyor, çıkarın malzemeleri.
ama bu şerefsiz filmlerde öyle olmuyor lan, adam tam sevişmeye başlayacakken kapı çalıyor, takım elbiseli, tuvaletli filan sevişiyor adamlar. bir bok anlamıyor insan tabi. biz de insanız lan.
(bkz: genç abazanlar rahatsız)
dünyanın en büyük film sektörü. hollywood'dan daha çok film çekiyor ve daha geniş bir izleyici kitlesini kendisine çekiyor.
2003'te abd'de 600 film çekilirken hindistan'da çekilen film sayısı 1100 imiş. ayrıca bunların 1/3'ünün dili ise ülkenin resmi dili olan hintçe.
hint filmlerinin dünya genelinde 4 milyar'dan fazla izleyiciye ulaştığı tahmin ediliyor. bu sayı hollywood'dan 1 milyar fazla.
bollywood taj mahal ya da darjeeling çayı gibi dünya çapında bir marka ve hindistan'ın da simgelerinden biri olmuş durumda. orta doğu, orta asya, afrika ve latin amerika'da popüler olan filmleri, artık izleyici kitlesinin büyük bölümünü bollywood sever ülkelerden gelen göçmenlerin oluşturduğu ve denizaşırı ülkelerden elde edilen hasılatının %60'tan fazlasını sağladığı abd ve avrupa'da da ilgi görüyor.
yine de batılıların büyük çoğunluğu - eğer yaşamları boyunca tek bir bollywood filmi izlemişlerse tabii - bu filmleri çok avam ve melodramatik buluyor.
çoğu yıldızların sık sık ve genellikle durup dururken özenli şarkı ve dans gösterileri yaptığı, 3 saat süren fantastik yapımlar. rastlantılar ve gerçekdışı beklentiler üzerine kurgulanan olaylar dizisi oldukça abartılı. oyuncular tek bir şarkı süresi içersinde bir kaç kez giysi ve mekan değiştiriyorlar. ama bu izleyicileri rahatsız etmiyor. 1930 ve 40'lı yılların hollywood filmleri'nin hayranları gibi bollywood hayranları da olanaksızın olanaklı kılındığı, gerçek aşkın herşeye üstün geldiği, duyguların tarihi gerçekleri alt ettiği büyülü bir gerçekliğe girmek istiyor.
en uzun filmleri 6 saattir. en kısa süreli filmleride 3 saat kadar sürmektedir. bazılarına bağımlılık bile yapmaktadır. bayanlarının taktıkları takılar insanı büyüler. dans ederken yaptıkları her hareketin bir anlamı vardır. en ünlü bayan oyuncuları aishwarya rai'dir. diğer oyuncular da bir o kadar muhteşemdir. kabhi khushi kabhi gham, özel bir anne, veer zaara, dhoom 1,2,3 serisi ve the mistress of spices izlenesi filmlerden bir kaçıdır.
Bollywood, Mumbai'deki (eski adı Bombay) Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay'dan esinlenerek oluşturulmuş bir sinonimdir.
Dünyada en çok film üreten ülke olan Hindistan'da filmlerin neredeyse dörtte biri Bollywood'da üretilmektedir.
Yapılan hint filmlerinin dışında hollywood filmlerine gönderme olarak, orda yapılan filmlerin komedileri ya da film konuları üzerine dalga geçme ilk esastır.
biraz matrix, biraz terminatör ve sanırım biraz da ı am robot. çok güldüm lan. bollywood' un başka bir anlamıda bokunu çıkarmak olduğunu bu filmden anlaşılabilir.
her yıl çok çok sayıda hint filmi üreten sektör. haliyle iyisi de var, kötüsü de... kötüsünü izlemek tahammül sınırlarını zorlasa da arada bazıları vardır ki, fantastik filmlerde olduğu gibi, sizi içine alır, onca saatin nasıl geçtiğini anlamazsınız bile... oyunculuklar bazen abartılı olsa da, tesadüfler e, yok artıkdedirtse de, yine de zevk alırsınız izlerken.
hint filmleri uzundur ve çoğunlukla ilk yarısını sabırla izlemeniz gerekir, asıl konunun işlendiği ikinci yarıya ulaşmanız için. ilk yarı, zaman doldurmak için çekilmiş sahneler, diyaloglar, filmin yan karakterleri arasındaki çekişmeleri anlatır. bol bol danslı, şarkılıdır. ama eğer bunlar otantik hint kıyafetleri ile yapılan geleneksel hint dansları ise, çok güzeldir... koreografi mest eder bazen. her film için, en az 7-8 tane orjinal şarkı bestelenmiştir ve bu şarkılar hakikaten de güzeldir. sadece uzundurlar, çoğunda da 3/4'üne gelindiğinde (sonlarına doğru yani)rahatsız edici enstrümental ve vokal bölümler vardır.
çoğu filmde ilk yarı ile ikinci yarı birbirinden çok farklıdır. farklı bir film izlediğiniz hissine kapılırsınız. ve asıl hikaye 2. yarıdadır daha önce dediğim gibi. filmin kahramanları çok gururlu, ortalama insanın üzerindedir, beylik laflar ederler, sevdiği için kendinden kolayca vazgeçebilirler. ama nasıl ki avatarı, yüzüklerin efendisi veya harry potter ı izlerken, aklınızın bir kenarında izlediklerinizin gerçek olmadığını biliyorsanız, bu filmleri de o gözle izlemeniz gerekir.
bollywood için güzel öneriler
devdas
hintlilerin en sevdiği oyunculardan sharukh han ve aishwarya rai başroldedir. leyla-mecnunvari bir aşk... sırf danslar, kıyafetler, aksesuarlar için bile izlenebilir.
Lagaan
aamir khan ın yönettiği ve oynadığı güzel bir film.
kuch kuch hota hai
sharukh han, kajol ve rani mukherjee... lisede iki kanka... okula gelen havalı kız ve 3lü aşk hikayesi... çok romantik sahneleri vardır... filmdeki bazı müzikler ve danslar çok güzeldir.
3 idiots
yine aamir khan ın başrolde olduğu, sık sık hadi canım diyeceğiniz saçmalıklar içerse de yine de zevk alınacak bir film.
fanaa
aamir khan ve kajolun oynadığı romantik bir film. özellikle müzikleri çok güzel.