alp orojeneziyle oluşan toros dağlarının orta toroslar olarak adlandırılan bölümünde kabaca doğu batı uzanımlı masif dağlık kütle. en yüksek zirvesi olan medetsiz tepesinin kuzeyinde güncel buzullar bulunmaktadır. blumenthal hocanın eşsiz eseri -yüksek bolkardağın kuzey kenar bölgelerinin ve batı uzantılarının jeolojisi- okunmalıdır. üzerinde sadece buraya has bir takım canlılar bulunmaktadır (bolkar engereği, karagöl kurbağası gibi). üzerinde çeşitli doktora çalışmaları da yapılmıştır. mesela kamilin yaptığı jeomorfolojisi gibi. bolkar dağlarını anlatan eşsiz bir de türkümüz vardır:
bolkar dağlarıyla ilgili enterasan bir hadise ise 1940 yılı haritalarına kadar adının bulgar dağları olmasıdır. bundan sonraki tüm haritalarda adı bolkar dağları olarak değiştiriliyor gerekçe olarak da bulgar'ın yerel bir söyleyiş farkı (dialekt) olduğu. ilk adı olan bolkar zaman geçtikçe halk dilinde bulgar olmuş diyorlar. yersen...
mersin, niğde, adana il sınırlarında kalır.
ismi türkmenlerin yöreye gelişiyle bolkar dağları olmuştur.
rivayet şu şekildedir. o vakitler henüz asimile olmayan hristiyanlığa mensup oğuzlarla iç içe son bulgar türkleri ile bu yöreye geçen şaman-tengrici oğuzlar kafkasya civarlarında komşu obalar halinde yaşamaktadırlar. daha sonra kars yöresinde ileri ki zamanlarda toroslar yöresine göç edecek olan avşar, varsak oğuzlarının islamı seçmesi ile birlikte birliktelik bozulur. bu ayrılık ile toroslara göçecek avşar-varsak kökenli oğuzlar anadolu'ya toroslara doğru bir göç yolu izlerken oğuzlar ile birlikteliği olan son bulgar türkleri eski hazar topraklarına göç ederler.
en son adana-mersin-antalya orta torosları yurt eden avşar ve varsak kökenli oğuzların eski kadim dostları adına veyahut içlerinde yöreye gelen az sayıdaki islamı seçen bulgar türk'ü sayesinde dağların adı bolkar dağları olarak değişikliğe uğramıştır.
rivayet doğru mudur veyahut olduğu gibi bu şekilde midir tam olarak bilinmemektedir.
farklı iddialar da mevcuttur.
edit: ek olarak karacaoğlan'da eserlerinde dağa ''bulgar dağı'' demesiyle birlikte halen bölgenin bazı sakinleri dağı bulgar şeklinde isimlendirmektedir.
mersin, niğde, adana il sınırlarında kalır.
ismi türkmenlerin yöreye gelişiyle bolkar dağları olmuştur.
Bolkar kelimesinin bulgar dağı'dan geldiği tahmin edilir.
Gerek geçmişte karacaoğlan, gerek bugünkü bazı yerli ahalisi bolkar dağları yerine bulgar dağı der.
Buradaki bulgar'dan kasıt türk olan bulgar türkleridir.
Eskiden bolkarları sonrasında bolkarların hemen doğusu olan kozan dağlarını yurt tutan varsak türkmenleri'nin bulgar türklerinin bir kolu olduğu ve bu ismin varsaklardan geldiği tahmin edilir.