filmde şarkılarda freddie mercury'nin eski kayıtlardan alınıp orijinal sesi kullanılmış, eksik kısımları ise Kanadalı Marc Martel isimli şarkıcı tamamlamış. öyle güzel yapmışlar ki gerçekten gözümü kapattığımda freddie mercury'nin kendisi gibiydi. Live aid konserinin ise birebir aynısını yapmışlar. hala etkisi altındayım sözlük.
https://galeri.uludagsozluk.com/r/1758117/+
şarkıların doğuşunu görmek, film esnasında şarkılara eşlik edebilmek her şeyiyle muhteşem bir film.
Queen aşığı birisi değilim ama bu mamma mia.
filmi izledim de geldim. tek kelimeyle muhteşem! müzik zevkimin ilk şekillenmeye başladığı çocukluk çağımda nasıl hayranlık duyduysam kendilerine aynı şeyi yıllar sonra yeniden hissettim, hatta resmen yaşadım. 27 yıl önce yine bir kasım ayında kaybetmişiz kendisini, büyük bir isim daha dünyadan göçüp gitmiş. izlediğim en güzel filmlerden biriydi kesinlikle.
son 1 haftada 3 şarkıcı filmi izledim. sırasıyla müslüm, a star is born (lady gaga) ve bohemian rhapsody (queen)...
hiçbirinde sıkılmadım.
bohemian rhapsody 132 dakika ve bir saniye sıkılmadan öylece izliyorsunuz. film yağ gibi akıyor yemin ederim. olm bu filmleri sinemada seyretmezseniz ilerde çok büyük pişmanlık yaşarsınız.
bugün izledim ve uzun zamandır full çeken bir salon görmemiştim. ve uzun zamandır saygısızca cep telefonuyla oynayan birilerini de görmedim salonda. her haliyle enfesti freddy.
Şu sıralar vizyonda olan freddie mercury’ nin hayatını anlatan queen’ i queen yapan şarkıyla aynı adı taşıyan film.
Cast ilk başlarda vasat gibi dursada film ilerledikçe içinize işliyor karakterler. Queen grubunu bilmesem gerçek queen bu diyeceğim neredeyse.
Filmin son bölümünde live aid konserini izlerken gerçekten oradaymışsınız hissi oluyor.
IMDB puanı 8,4 olan film rock tarihinin efsanevi isimlerinden olan Queen'in efsanevi solisti freddy mercury'i anlatan film baya efsanelere imza atacak gibi duruyor. Henüz izlemedim ama izlediğimde izlenimlerimi burada paylaşacağım.
Queenle özdeşleşmiş bir şarkı ismi olup söz konusu grubu anlatan filmidir.
Film, simgeleşmiş şarkıları ve devrimci sesiyle grubun meteorik yükselişine, Mercury'nin yaşam tarzının kontrolden çıkması ile çıkan iç çatışmaya ve yaşamını tehdit eden hastalığına rağmen Mercury'nin rock müzik tarihinin en büyük performanslarından birinde gruba liderlik ettiği Live Aid konserinin arifesinde muzaffer birleşme sürecine yayılıyor. Bu süreçte de, her zaman bir aile gibi olan ve günümüzde dışlanmışlara, hayalperestlere ve müzikseverlere ilham vermeye devam eden bir grubun mirasını süslüyor.
freddie mercury şarkının sözlerinde ne anlattığını hiç bir zaman açıklamamış, sadece çok kişisel olduğunu ve ilişkilerden bahsettiğini söylemekle yetinmiş. dinleyenlerin de şarkı üzerinde düşünüp kendi anlamlarını çıkarmalarını istemiş. eh durum böyle olunca da şarkının sözlerinin ne anlama geldiğine dair sayısız spekülâsyon oluşması sürpriz değildir.
---
parçanın ortasındaki opera bölümünde kullanılan kelimelerin anlamlarını, araştırıp anladığım kadarıyla arz edeyim:
scaramouche: orijinali scaramuccia diye geçen italyan tiyatrosundan klâsik sayılabilecek bir karakter. dalgacı, palâvracı, düzenbaz ve korkak bir soytarı olarak tarif edilmekte.
fandango: flamenkonun türevi biraz çaça biraz tango karışık hareketli bir dans türü.
figaro: aslı pierre beaumarchais'nin "sevil berberi" adlı oyununda geçen karakter. bu oyundan hareketle bestelenen mozart'ın operası olan "figaro’nun düğünü" (bkz: le nozze di figaro) ile rossini'nin operası olan "sevil berberi" (bkz: il barbiere di siviglia) orijinal oyundan daha çok bilinir diye tahmin ediyorum. muhtemelen onunla ilgili.
Magnafico: (italyanca) muhteşem anlamında.
bismillah: (arapça) tanrı’nın adı ile demek.
mamma mia: (italyanca) “anne + benim => aman tanrım” manasında
beelzebub: incil'de şeytan'a verilen isimlerden biri. ibranicede sineklerin tanrısı demekmiş.
---
freddie demiş ya herkes kendi anlamını çıkarsın diye; buna göre benim anladığım * hikâye ise şudur:
şarkının ilk bölümünde; kahramanımızın -freddie diyelim- bir sevdiği vardır. herşey iyi güzel ve de hoşken; günleri dertsiz, tasasız ve neşeyle geçirmekte iken, hiç yapmaması gereken bir şey yapar sevdiğine, freddie. şaşkındır, korku ve panik içindedir. öyle olacağını sanmamıştır freddie, pişmandır, gerçeklerden kaçmak ister ama mümkün değildir. bunun geri dönüşü yoktur artık. burada mecazî bir ölüm vardır, ilişkinin ölümü..
şarkının cennet ile cehennem heyetleri arasında görülen bir mahkeme sahnesine benzettiğim opera bölümünde mecazî ölümün davası görülmektedir; sevgiliyle yüzleşmek artık zorunludur, affedilmek için, ilişkiyi canlandırmak için bir umut beklenir. ama nafile. verilen ceza en ağırıdır, zalimanedir, işlediği suçtan bile daha büyüktür, freddie için.
cezanın yorumlandığı son bölümde ise; freddie'nin kızgınlığı kendine olduğu kadar sevdiğinedir de... ama isyanı boşunadır. başa gelen çekilecektir. nitekim freddie de en sonunda olanı biteni kabullenir, kaderine razı olur. şarkı mutsuz sonla biter.
25 aralık 2018de vizyona girecek film. freddie mercury i anlatacak. queen i felan. başrolüde tanıdık rami malek. (bkz: mr robot) güzel bişeye benziyor. editleriz izleyince.
ilk dinlediğim yabancı şarkılardandı. ilk dinlediğim günden beri neredeyse her gün dinledim bunu. hala bıkmadım. hala tüylerimi diken diken eder dinlediğimde. müthiş bir şey. insanoğlunun ürettiği en iyi 10 şeyden* birisidir.
Ses ile ilgili bir elektronik eşya alınacağı zaman o alette bu şarkı çalınır genelde. Çünkü aletin tüm işlevlerini çalıştırır. Öyle efsane bir şarkıdır.
yeni nesil aleynacı ergenlerin bilmediği queen grubunun efsane şarkısı. tüm zamanların en iyi rock şarkılarından biridir. yeni nesiller bohemian rhapsody'i, queen'i bilmez. anca aleyna tilki dinlerler. ayrıca şarkının içinde "bismillah" geçer.