her yol roma'ya çıkar ya. işte oradaki roma italya'daki roma değil doğu roma imparatorluğunun başkenti konstantinopolis'tir. bizans uygarlığı helenleştirme projesi olarak ortaya atılmış bir isimdir. adamlar kendilerini roma'lı olarak görüyordur. rum roma'nın bozulmuş halidir.
muğlayatağan'da yapılan son kazı ve buluntular ışığında; doğrudan kendilerinin düzenlediği el yazmalı fiyat tabletleri bulunmuştur. şeker'den, kılıç kınına dek; pek çok ürüne standardize edilmiş fiyatlar uygun görülmüştür. bu da, o dönem dahi bizans'lı yöneticilerin, enflasyon kavramı ve olası sonuçlarına karşı; üretken olduğu izlenimini uyandırıyor.
doğu roma imparatorluğunun diğer ismidir. fakat hanedanın resmi yazışmalarında hiç bir zaman bizans kullanılmamıştır. hep doğu roma olarak adlandırılmıştır. bizans ismi avrupalı devletce takılmış, türklerde bu isimle tanımışlardır bu devleti.
bizans'ın kökü istanbul'un bir zamanlar ismi olan ''byzantium'' kelimesinden gelmektedir.
türklerin haydan gelip huydakini kovmaya çalıştığı, bu topraklarda (zamanında) bizden daha fazla hakkı olan ve bizden çok daha eski zamanlardan beri buraların sahibi olan imparatorluktur.
ek: buna yanlış diyenlere şimdiden geçmiş olsun.
ek2: bizanslılar da türkler de sikimde değil belirtmek isterim.
ismini istanbul yakınlarındaki bir liman kasabası olan bizans'tan * alan devlet. bizans'a biz bizans diyoruz aslında . bizanslılar kendilerini romalı olarak görüyorlardı, oysaki ilerici, laik pagan latinler nere ortodoks yobaz rumlar nere.
ismini bizantion kolonisinden alan devlettir. bunlar başlarda her şey roma içindir algısına sahiptirler ve kendilerini romalı olarak tanımlamaktadırlar. ancak sonrasında romadan kopmaları onların bizanslı olduklarını akıllarına getirmiş ve doğu roma imparatorluğunun adı çok geç dönemlerde bizans olarak anılmıştır. osmanlı kaynaklarında bu devlet kostantiniye olarak geçmektedir. sanırım bununda sebebi bu dönemlerde bizansın çok küçülmüş olmasından kaynaklanmaktadır. tarih sahnesinden de öyle bir anda felan silinmediler. zaten son dönemlerinde osmanlıya karşı batılı devletlerin himayesine ihtiyaç duymaktaydılar ve bir anlamda sömürülüyorlardı. ancak osmanlının istanbulu ele geçirmesiyle osmanlının himayesine girmişler ve azınlıkların bir anda en kalabalığı olmuşlardır.
kutlu devlettir lakin imparatorluk dememeliyiz çünkü ecdadımız imperyalist değildir. işgal etmemiş fethetmiştir, gittiği her yere barış ve adalet dağıtmıştır.
Ulus-devlet ortak milli değerler üzerinden kurgulanır. Bu kurgu içinde, zaman zaman ötekileştirme yoluyla rakip ya da düşmanlar da anlatılır. TC kurgusunda 1072'de Romen Diyojen'le Bizans ile tanışan tarih kurgusu, Selçuklulardan sonra Osmanlının karşısındaki imparatorluk olarak Bizans'ı anlatır. Bizans imparatorluğu bir imparatorluk olarak TC'deki üniversitelerde arzu edenlere ya da eğitimi gereği öğrenmesi gerekenlere detaylı olarak da öğretilir.
Kaldı ki son imparatorluk olan Osmanlı dünyadaki çoğu ulus-devlette sadece devlet olarak, ve yine sadece eğitimi gereği öğrenmesi gereken insanlara öğretilir.
dünyanın en uzun ömürlü imparatorluğu.
376'dan 1453'e.
asya,avrupa ve afrika kıtalarına yayılmış.
heraklius ve justinianus dönemlerindeki sınırları ile dünyanın en büyük imparatorluğu..
başkenti,
türkiye cumhuriyeti'nin en büyük şehri ki hala sahip olduğu en önemli tarihi eserler bizans eserleridir;
istanbul !
ve fakat
türkiye cumhuriyeti'nin vatandaşlarına bizans imparatorluğu öğretilmiyor.
yanılıyor olabilirim.
ama bildiğim kadarı ile türk eğitim sisteminin hiç bir basamağında bizans imparatorluğu yok.
hititler mititler var.
koftiden bilmem kim oğullarının kurduğu falan ve filan devletçiklerinin tarihi de var.
ama tarihin gördüğü en büyük imparatorluk üstelik başkenti istanbul olan bizans imparatorluğu yok.
tarihte "benden başka yakışıklı tarih istemiyorum" diyenler mi bizans imparatorluğu'nun tarihini yok sayıyor?
çok zayıf bir devletti. papa olmasa, iki tane şehri olan osmanoğulları tarafından yok edilecek kadar zayıftı.
bu devlet ne zaman bir savaş yapsa papa haçlı seferi ilan eder, tüm avrupalıları bizans'a destek vermeye çağırırdı. bu şekilde var olmuştur bizans, götünü vatikan kollamıştır daima.
o değilde; bu başlık altında kaç sayfa giri vardı. ben yazınca herkes dağıldı enteresan..
1000 sene sürmesine rağmen hanedan sistemi bizdeki gibi tek hanedan üzerine değildir. defalarca hanedanlar darbeyle, katakulliyle değişmiştir, onlarca hanedan tahta sahip olmuştur. en uzun hanedan 150-200 yıl yaşamıştır.
çoğu zaman acıdığım bir imparatorluktur. yüzyıllar boyuncadır istanbulda yaşayıp , bizim atalarımızın yeter bu kadar zülmettiniz bu caanım istanbula deyip , emperyalizmi dine asimile ettirilip ,istanbuldan siktir edilmiş bir imparatorluktur.