her savaş gibi acıya, göz yaşına, milyonlarca insanın canına, malına, sakatlığına mal olan bu savaşın tarihsel sonuçlarını üç ana başlıkta toplamak mümkündür;
siyasi sonuçlar;
Dünya haritası değişmiştir. Avusturya-Macaristan imparatorluğu parçalanmış, Çarlık Rusyası ve Osmanlı Devleti yıkılmıştır. Osmanlı toprakları üzerinde yeni devletler ortaya çıkmış ve Yeni rejimler doğmuştur. Çarlığın yıkılması üzerine Rusya'da ilk kez sosyalist sistem uygulama alanı bulmuştur. Anadolu'da Milli Mücadele hareketi başlatılarak, Mustafa Kemal'in önderliğinde, Yeni bir anadolu Devleti'nin temelleri atılmış ve Cumhuriyet idaresine geçiş süreci başlatılmıştır.
ekonomik sonuçlar;
Avrupa, savaş öncesindeki ekonomik gücünü yitirmiş, bu güç; abd ve Japonya'ya geçmiştir. Avrupa'da savaş sonrasında yüksek enflasyon yaşanmış ve buna bağlı olarak, ekonomide devlet denetimi ve dönemsel planlı kalkınma süreci başlamıştır. Osmanlı devleti ise savaş sonrasında ekonomik açıdan tam olarak çökmüş ve bu durum, Osmanlı Devleti'nin sonunu getirmiştir.
toplumsal sonuçlar;
10 milyon insanın ölümüne, 20 milyon insanın yaralanmasına ve sakat kalmasına yol açmıştır. Özellikle, Avrupa'da üretici genç nüfusun azalıp, tüketici nüfusun çoğalmasına dolayısı ile de ekonominin alt üst olmasına neden olmuştur.
tek olumlu sonucu ise şudur;
Pek çok Batılı ülke, savaş sırasında cepheye giden askerlerinin üretimde ortaya çıkardığı boşluğu dolduran ve ekonomik özgürlüklerini kazanan kadınlarına, siyasi haklarını tanımak zorunda kalmışlardır.