Türkiyeyi ve dünyayı iliklerine kadar sömüren, faizci kapitalizmin karargahı olan bankalara oluk oluk para akıtan sistemdir.
bu sözde müslüman iktidarın insanları faizden mümkün olduğu kadar uzak tutması gerekirken maaşlarından mecburi olarak para çekip bankalara faizli bir şekilde yatırması, bu iktidarın aslında müslüman değil siyonist projenin bir ürünü olduğunu gözler önüne sermektedir.
allahın laneti zalimlerin, rantiyenin ve bu zalim ve rantiyecilere yaltaklik yapanların üstüne olsun. allahın hesabi yakindir.
uzun vadede gayet güzel para biriktirme aracıdır. yüzde 25 devlet katkısı vardır. bakın uzun vade diyorum paran varsa zaten git dolar al, hisse senedi al aynı hikaye ama paran yoksa ve birikim yapmak istiyorsan her 200 lirana ayda 50 tl verecek bir ekonomik sistem yok. bu açıdan değerlendirin.
ama enflosyon ortıyo poromuz no olocok? bak güzel karşim 200 tl ile başladın yatırmaya enflasyon rakamı açıklanır açıklanmaz bankalar her sene başında aylık ödeyeceğin katkı payını buna göre güncelliyor.
kısacası buraya parayı düzenli atıp unutacaksınız. kendi fonunuzu kendiniz yönetirseniz daha fazla kar elde etmeniz mümkün. 10 sene sonunda devlet katkısının yüzde 60 ını alıyorsunuz. bankada yatırdığınız paranın sağladığı fon getirilerinden kesinti yapıyor. Ana paranıza bir şey olmuyor.
ha şu var dondurursanız, bankaların uygulamış olduğu kesintileri farklı sözleşmeye ara verme bedeli zart zurt adı altında daha fazla kesinti yapıyorlar bilginize.
Bugün yatırmış olduğun parayı 56 yaşında alınacağı söyleniyor. Ya bu paranın değeri hiç artmıyorsa neden bu sisteme katılayım? Bugün 13 TL olan sigarayı ben ben 56 yaşına gelince o sigara'yı 13 TL ye alabilirmiyim.. ? Bence alamam kısaca saçmalıktan ibaret olan sistemdir.
10 sene de 15 bin yerine 30 bin yatırmayı deneyiniz o halde.
ulen bunu devlet istiyorsa kesin bize kaçar he mantığı bende de yok değil.
fakat ileride çocuğunuzun üniversite-düğün masrafı buradan karşılanabilir. bir ev için depozito olabilir. hastalık durumunda kullanabilirsiniz. hiç olmadı tatil yaparsınız.
enayilik bir durum yok ortada yani.
ilginç şekilde koyduğun paradan da vergi alıyorlar sonra yüzde bilmem kaç devlet katkısı veriyoruz diyorlar. sen onu külahıma anlat. lan zaten maaşı verirken vergisini alıyorsunuz bari buna dokunmayın.
zorunlu olması ile 2 önerim var.
1- eğer paran çok, senin paranla hükümetin yol köprü yapması koymuyorsa kal yıllar sonra bir çorba içersin.
2- 2. ayda anında çık paranı borsa da temettü veren hisselere yatır. Emin ol bes den 5-10 kat fazla değer kazancın olur.
Bir bankacı olarak şu an ki haliyle cezbedici bulmadığım avantajlı olmayan sistem.
Ben yaptırmadım yaptırmamda şu haliyle. Dünyada ki örneklerine göre çok geride. Birde istikrarlı olmayan bir ekonomik sistemimiz var 20-25 yıl sonraya plan yapmak çok zor. Bir key mevzusu vardı herkes bilir para piç edilip dağıtıldı.
bunu yaptıracaksan fonunu kendin yöneteceksin yoksa beklediğinden çok çok daha az bi getiri sağlarsın. araştıracaksın takip edeceksin fonunu sen yöneteceksin. Haa dersen o kadar takip etsem uğraşsam az az borsaya girerim hisse senedi alırım derim ki zaten yapman gereken bu. Fonunu yöneteceğine git çok sağlam hisse senetlerini al at kenara emin ol 25 yıl sonra bese göre çok çok daha fazla getirin olur. Ayrıca ani nakit ihtiyaçlarında yok çıkamazsın yok kaybın olur tasası da olmaz.
Ha ama zorunlu oluyor şimdi seve seve yapacağız diyorsan da dua et sistemi düzeltsinler fonları idare eden şirketlere çeki düzen versinler. Elalemin parasını piç etmesinler. Bu arada sizlerde işi öğrenmeye bakın.
1 ay sonra 3. Senem bitmis olacak bu uygulamada. Normalde 100 lira öderken bilgim dısında 110 liraya çıkarıldı. Müsteri hizmetlerini aradığımda asgari ödemenin 110 lira oldugu söylendi. Neyse dedim bunu görmezden geldim 10 lira daha fazla birikir diye düsündüm. Hesaplarimı kontrol ederken ana paraya 110 lira eklenmesi gerekirken 74 lira civarı eklendiğini farkettim. Müsteri hizmetleri sabh 8 aksam 8 hizmet veriyormus ulasamiyorum. Neden bu sekilde kesinti yapilmis olabilir bilen arkadaslarin mjini bekliyorum.
bireysel emeklilik sistemi kişilerden belli miktarda katılım payları toplanıp bunları dünyadaki büyük ve riski düşük yatırım araçlarinda değerlendirerek uzun vadede tekrar katılımcılara maaş ve ikramiye olarak dağıtma şeklinde uygulanır.
Bireysel emeklilik sistemine girecek birinin dikkat edeceği en temel şey, sistemden erken çıkışların zararla sonuçlanmasıdır. Demek istediğim şey şu örneğin aylık 100 lira yatırdınız. Devlettende 25 lira katkınız var. yani toplam aylık 125 lira senelik 1500 lira paranız birikti. Ve siz 20 senelik bir seçenek seçmiş olun, eğer 10 cu yılda acil paraya ihtiyaciniz olursa ve çekmek isterseniz,hesabınızda birkkmiş 15 bin lirayı (asında değerlendirildiği için 20,25bin lirayı) çok çok düşük bir şekilde alırsınız. Muhtemelen hak ettiğinizin yarisi gibi bir bedelle. Eğer çektiğiniz zaman 5 yıl gibi bir süreyse devley desteğini de paranızın değerlenmis kısmınıda alamazsınız.
Yani eğer "param biriksin 3-5 sene sonra çeker alırım" gibi bir düşünceniz varsa asla bu sisteme dahil olmayın.Buraya yatırdığınız parayı tamamen sizin degilmkş gibi düşünmeniz gerekir.
Ikinci en temel sorun ise bireylerin genelde bekarken veya işe girdiği ilk yıllarda sisteme dahil olması sebebiyle gelirlerinin büyük kısmını tasarruf edebimektedir.Ve bu sebeple sisteme yüksek miktarlarda giriş yapılırsa örneğin 3 bin lira alan birinin 500 lira aylik bedel seçmesi durumunda gelecekte evlilik doğum eğitim masraflari gibi sebeple gideri artan bireyler sisteme ödeme yapamaz hale gelebilirler.
Yani demek istediğim özetle şu, bireysel emeklilik sistemine giren biri bu parayı çekmeyeceği bir para olarak düşünmelidir. Bir nevi ipotekli gayrimenkul gibi düşünmelidir.
ikinci nokta gelir içindeki tasarrufun oranının oldukça iyi düşünülmesi küçük bir pay ayrılması gerekir. Gelecekteki gelir azalışları veya gider artışlarından etkilenmeyecek bir miktar olmalıdır.
Daha kârlı bir birikim aranıyorsa kesinlikle çok ufak miktarda her ay bazı şirketlerin (büyük kalıcı batma riski olmayan) hisse senetleri alinabilir. Bireysel emeklilik sistmeine göre avantajı her an paraya çevrilebilir olması, temettü (kâr payı) getirisi olması ve uzun vadede de kesinlikle yüzde yüzlere yakın değer kazanacak olması.
Dezavantajı düzenli tasarruf yapmanın zorunluluklar dışında çok zod olması duruma göre tamamen terkedilebilir olması.
birçok varlık yönetim şirketinin devlet katkısını buharlaştırdığı sistem. bunu bizzat Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek itiraf ediyor:
"Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) birçok varlık yönetim şirketinin devlet katkısını buharlaştırdığını söyleyerek, "Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok" diye konuştu.
Şimşek, Türkiye'deki BES'e yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Amaçlarının BES'i büyütmek, vatandaşı tasarrufa teşvik etmek olduğunu vurgulayan Şimşek, burada kurumların iyi bir performans göstermesinin önemine işaret etti.
Varlık yönetim şirketlerinin performansının son derece zayıf olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor bir anlamda. Genel olarak konuşuyorum, kurumların performansı çok iyi değil. Performansı son derece zayıf olan kuruluşlar var. Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok. Şimdi bunun sorgulanması lazım. Bu konuların takipçisi olacağız. ilk uyarımı yaptım. Sonra oturup başka ne tür tedbirler alınır, ne tür çerçeve oluşturulur, onlara bakacağız."
Mayıs ayında 3. yılımı dolduracağım ve hemen çıkacağım emeklilik planı.
Bireysel emeklilik planı ciddi anlamda dikkat ve gözlem işidir. ilk giriş yaptığınızda sizi garantili fonlara çekerler, yıllar geçer bir bakmışsınız 3 yılda 150 lira fon getiriniz var şaka gibi. illa ben girmek istiyorum diye düşünen olursa ilk girişte riskli fonlar seçilmelidir. Özellikle dış borçlanma, kamu borçlanma gibi. Borsa düştüğünde hisse senedi bazlı, altın düştüğünde altın fonları değerlendirilmeli, elbette yılsa dece 6 kere fon değişim hakkınız var.
Tavsiyem çok iyi bir maaşınız varsa, aylık 1000-TL ödeme yapabilecekseniz girin sisteme, devlet %25 veriyor, sizde akıllı fon yönetimi yaparsanız karlı olursunuz, elbette minimum 3 yıl kalmalısınız!
aksi takdirde akıllıca bir durum değil, aylık gram altın almak veya batmama durumu olan hisse senedinden ufak lotlar almak daha mantıklı.
Mantığı olmayan, sonu hayal kırıklığı olacak bir sistemdir.
Bunu işin ıncığını cıncığını araştırmış birisi olarak söylüyorum.
Mesela ben kumbara gibi para biriksin lazım olunca çekerim diyerek sisteme başvurdum, şimdi 2 yıl geçti ve çıkmak istiyorum.
Birikimim 4150TL + 750 TL devlet katkısı.
Sistemden çıkış için başvurdum, alacağım para tahmini olarak 3450TL olacakmış.
Giriş aidatı, stopaj vergisi, ebenin hörekesi kesintisi, şu vergisi bu payı derken güzelce düdüklüyorlar. On yıl sonra çıksan da, emeklilik hakkı kazanıp çıksan da yatırdığın paranın daha azını alabiliyorsun. Devlet katkısı zaten tam 11 yıl sonra yıllık %2 kesinti nedeniyle yalan oluyor.
Ayda bir çeyrek altın almak böyle çakallıklara maruz kalmaktan bin kat iyidir. Resmen ağ örmüşler tuzağa düşecek adam arıyorlar.
Bireysel emeklilik sisteminde anladığım kadarıyla; toplam ödenen tutar süresi geldiğinde size geri ödeniyor, buradaki amaç tasarruflu olmayı öğretmek, zira bizim türk milleti ziyadesi ile savurgandır.
Aylık, 3 aylık, 6 aylık yada yıllık ödemeler yapabildiğiniz ve bu ödemelerinizin %25i oranında devlet katkısı aldığınız, birikimlerinizin fonlarda değerlendiği uzun vadeli birikim ve tasarruf sistemidir. Sistemde en az 10 yıl geçirilmesi ve 56 yaşına gelinmesi durumunda emekli olunabilecek sistemdir. Emeklilik döneminizde toplu tek ödeme alarak sistemden çıkabilir, içerdeki birikimleriniz bitene kadar aylık ödeme alabilirsiniz. Yada tutarlarınızla gelir sigortası alarak o dönemde vefatınıza kadar sürekli maaş bağlatabilirsiniz. Uzun vadeli düşünülürse avantajlıdır. 3ay, bir sene gibi kalınacaksa hiç girilip kendinizi strese sokmayınız denilecek sistemdir.