bugün

kişi başına tüketim baz alındığında ilk sırada ki ülkenin 162 lt. ile çek cumhuriyeti olduğu, 2. ise 155 lt ile irlanda da olduğu bir gerçektir. Türkiye ise 12 lt ile son sıralarda yer almaktadır..
rakamlar bu şekilde iken tamamen türk markası olan efes pilsen, avrupanın ilk 7, dünyada ise ilk 11 firması arasında yer alması yerli malımız olmasından dolayı sevindiricidir. (bkz: bu entryde sanal reklam uygulanmaktadir)
su yerine kullandığım alkollü içki.her gün izmir kordon'a çıkılır,çimlere serilinir,iki bira çakılır,kendine gelinir.
içimi praik oldugu için çok tutulan bi içkidir. içmek için sofra kurmaya ,meze hazırlamaya gerek yoktur.parkta ,sahilde,statda,istenilen her yerde rahatlıkla bulunulup ,içilebilinir
"Bira tanrinin bizi sevdiginin en buyuk kanitidir"

Bismarc.
dünyanın ilk içkisi nedir diye sorulsa coğu kişiden aynı cevap yükselir... şarap..!

fakat değilmiş efendim dünyanın ilk içkisi biraymış.
ihtiva ettiği bakteriler yüzünden sizi hasta edebilecek genç içkisi.
görsel
En yaygın ve pratik alkollü içkidir efendim. Akıllara zarar, dimağlara haramdır, aşktır.
yanında bir tek jack danielsla muhteşem giden soğuk içilmesi gereken nispeten düşük alkollü içecek. carlsberg veya heineken şahane olur mümkünse.
her sabah erken kalkmamın sebebi..
http://photos-a.ak.fbcdn....13983072_1325800_8021.jpg
Benim için hayat kurtarıcıdır. En iyi benim diyen anti depresandan daha etkilidir. Öyle bilinen bi zararı da yok, en azından kimyasal da değildir. için içiriniz efendim. 3 biradan sonra anksiyete panik atak depresyon siktir olup gider.
Birayı bende değil genel olarak çoğu insan zaten kafa yapsın diye değil, muhabbet esnasında kafa dağıtsın diye içiyor.
uzun senelerdir evde kendi imkanlarımla yaptığım içecek.

(bkz: evde bira yapımı)

efes, tuborg gibi ticari biraların çoğu pilsner türünde biradır. ben ise evde pilsner türüne ek olarak ipa, apa, lager, bock, stout, weissbier gibi bir çok farklı türlerde bira yapıp afiyetle içmekteyim. yaptığım biralara inanılmaz paralar harcayıp envai çeşit şerbetçi otu koysam, ilave şeker eklemeyip %100 malt üretsem dahi şişe başı maliyetim maksimum 5 tl oluyor. iyice ucuza kaçarsam da 1 tl civarında şişe maliyetine ulaşabiliyorum.

herkes aynı soruyu soruyor; tadı nasıl?
benim bu konuya cevabım bira türüne göre değişeceği yönde oluyor. ama özet bir cevap vermem gerekirse tekellerden ziyade gittiğiniz güzel restauratlarda aldığınız değişik pahalı biralar var ya hani, işte onlara benziyor tadı.

bir diğer en çok sorulan soru ise örneğin; ben tuborg gold içiyorum. onun tadına yakın bira yapabilir miyim?
hayır kardeşim, yapamazsın. ama emin ol yaptığın bira efes, tuborg ne bileyim carlsberg gibi biralardan çok da güzel ve kaliteli olacaktır. ticari bira dediğimiz bu bira türlerinin, şişe maliyeti 1 tl civarına gelen biralardan dahi daha kötü tadda olduğunu düşünmekteyim.

artık seneler geçince ve tek seferde yaklaşık 200 şişe üretim kapasitesine sahip olunca insan hem yapım hem tadım konusunda uzmanlaştığını hissediyor. herkesin farklı damak tadı var en nihayetinde. ben de kendi damak tadım doğrultusunda daha çok damakta turunçgiller tadı bırakan ale türlerini ve kahve tadı bırakan stout türlerini buna ek olarak da acı tad bırakan ipa türünde biraları sevmekteyim. 5 kez bira mayalıyorsam en fazla 1 tanesini pilsner yapıyorum gibi bir durum söz konusu. artık öyle bir noktaya geldim ki, kış için ayrı, yaz günleri için ayrı, efendime söyleyeyim yemek yanında içmelik ayrı, hamburger yanında içmelik ayrı bira yapmaktayım. konu hakkında bilgiye aç biraseverlerin kafalarındaki soruları seve seve cevaplamaya hazır durumdayım.

en basit olarak bir çok internet sitesinde satılan kitler ile biracılığa adım atmanızı öneririm. acemiliğinizi attığınızı hissettikten sonra hem kendi damak tadınıza göre lezzetler yapmak hem de bira maliyetini iyice düşürmek adına tam tahıl üretime geçmenizi öneririm.

evde bira yapımının tek kötü yanı sanırım daha çok bira içiriyor olmasıdır.
adamlar 7 liraya 2 litre bira içiyorlar mk. böyle adalete sokayım.

görsel