okunma süreci esnasında sadece temel ihtiyaçlar
giderilerek bitirilen kitaplardır. bir günde
bitmeyecek uzunluktaysa sonraki gün uyanıp,
işi gücü halledip eve dönünce ilk iş olarak
kalan sayfadan devam edilir ve huzura erilir.
işbu başlığa ilham veren tek gecelik kitap için:
(bkz: the catcher in the rye)
işbu başlığa ilham veren tek güne
sığmayacak uzunluktaki kitap için:
(bkz: sofi'nin dünyası)*
nihal atsızın edebiyat şaheserleridir. isimlerine ve yazarına bakılmaksızın okyabilecek kadar açık bir beyine sahip olan her insan bir solukta okuyabilir bu kitapları.
(bkz: yıldızların zamanı)
alan lightman'ın astronomiyle ilgili harika kitabı. sıkıcı görüntüsüne aldanmayın ve yaşadığımız evren hakkında sıkılmadan bilgi edinin, daha bilgili bir insan oluverin işte. *
sürekli bir sonraki sayfayı okumak için insanı tetikleyen kitaplardır. dan brownjean christophe grange gibi kurgu yazarlarının kitapları ve içeriksel anlamda takdir etmesem de akıcılığıyla olasılıksız bu tarza uygun örneklerdir.
bi de az sayfa olduğu için 1 solukta okunan kitaplar var ki az sayfa olması onların kötü kitap olmadığını ifade etmez. buna da zweig'ın satranç'ı örnek olarak verilebilir. diğerleri kadar akıcı değildir ama bu şahane kitap 83 sayfa olduğu için bir solukta okunur.
bir de oku oku bitmeyen ya da insanı bayıp, elden bıraltırmaya çalışan kitaplar vardır ki şimdi girmeyeyim onlar başka bir başlığın konusu...
yaşar kemal'in ince memed serisi. 4. kitabı bitirdikten sonra 5. kitabı olmadığı için kafayı yiyecek raddeye geldiğim, bu kitabı okumayan siktirsin gitsin tarzında faşizan cümleler kurdurtan kitap.