bugün

(bkz: summertime)
59'da kaybettiğimiz bu ses, 74'de yeniden doğmuştur. (bkz: Madeleine Peyroux)
(bkz: reankarnasyon)
"blue billie" albümüyle gece bana eşlik etmiş ve makina programına konsatre olamamamı da sağlamıştır. gerçekten eşsiz bir yorumcu.

özellikle de "lovelles love" parçası ve "you let me down" parçası.

dişi louis armstrong gibi ya bu büyük müzisyen.
nam-ı diğer 'lady day'. -çağımızın en büyük vokallerinden biri. kariyerinin uzunca bir döneminde caz dünyasına aitti, ama hep bir blues şarkıcısı olarak kaldı.

çok yoksul bir aileden gelmiş, çalkantılı bir hayatı olmuştur. blues namına her şeyi babasından öğrenmiştir. tonlamaları şahanedir, diksiyonu sağlamdır, bir şarkıyı nasıl kendisinin kılacağını iyi bilir.

1930'ların başında, new york'un gece kulüplerinde söylerken, (daha sonra bob dylan'ı da keşfedecek olan) yapımcı john hammond tarafından keşfedildi. count basie, artie shaw gibi büyük orkestralarla beraber okudu. ancak, uyuşturucu ve alkolle olan yakın ilişkisi; başını bu belalardan bir türlü kurtar(a)maması, hem kariyerine, hem de sağlığına çok büyük darbeler vurdu.

1959'da, 44 yaşında hayatını kaybeden bu hanımefendi, birçok albümünün, hakkındaki birçok dokümanterin ismindeki vurguyla,"blues okuyordu"...
mükemmel bir solitude yorumu vardır.
yerli versiyonu için;

(bkz: cahide sonku)
yağmurlu bir Bursa sabahında elinizde bir fincan kahve ile sizleri çooook uzaklara götüren, hele ki My Man ile bir kadın bir erkeği acaba bu kadar sevebilmiş olur mu dedirten ,bence acının ve hüznün tek gercek ifadesi bir diğeri için (bkz: Gülden Karaböcek)
the man i love ve the way you look tonight yorumları dinlenesi cazcı.
aşmış insan. bi edith piaf, bi bu.

(bkz: i ll be seeing you)
sesiyle huzur veren, stormy weather şarkısıyla mini müzikal çevirmeme sebep olan blues kraliçesi.
hayranı olduğum büyük sanatçıdır..ı'll be seeing you sarkısı the notebook filmine damgasını vurmus birçok genç insan onu bu şekilde daha iyi tanımıştır..
asıl adı eleanora fagan, uyuşturucularla olan yakın arkadaşlığı yüzünden insanoğlunu yeteneğinden mahrum bırakmıştır. aynı zamanda 1947 yılında, uyuşturucu kullanmak ve bulundurmaktan hapse girmişliği de varmış.
13-14 yaşlarında tecavüze uğramış, daha sonra fahişelik yapmış kadın. strange fruit(bu şarkıyı pek söylemek istemezmiş, zira şarkının hikayesi bildiğiniz vahşet) şarkısını birisi barda söylemesini istemiş o da söylemiş ve keşfedilmiş. bu şarkıyla ünlenmiş sayılabilir yani. ilginç bir yaşantısı olmuş, ilginçten ziyade uçlarda diyebiliriz. çok güzel bir sesi var, i'll be seing you dinlenmeli.
20.yüzyılın en büyük caz/blues yorumcularından biri olan muhteşem kadın.
janis joplin, norah jones gibi müzik dehalarının ilham meleği. Usta yorumcu, büyük sanatçı.
eşsiz sesi, melankolik ama bir o kadar da tatlı yorumlarıyla ney tadında ruhunuzu dinlendiren bir sese sahip ünlü caz şarkıcısı.
rüyamda açık havada
bir masada oturmuş
çok sınırlı zamanda
en saçma işlerle uğraşırken
arkamdan yaklaşıp
yanağımdan öpmüştür.
hiç olamadığı kadar
yaşlı ve tombuldur.
hayatındaki acılara*, sefalete müzikle göğüs geren* blues u söylemekten öte yaşayan ilham kaynağı, büyüleyici yorumcu, lady day.
acıyı böylesine yürekten ifade edebilmiş kaç tane solist var bilmiyorum ama beni ağlatan ilk ve tek sestir lady day.
gloomy sunday'le keşfettim, hem de çok geç keşfettim. şimdi o açığı kapatmaya çalışıyorum büyüleyici şarkılarıyla.
Muhtesem bir sese sahip, relax bir gunde dinlenmesi gereken sarkıları olan sanatcı.
bu gece, harika bir insan sayesinde keşfettiğim harikalığın sebebi, güzel ve özel varlık.

tüm sevenleri için, 1958 lady in satin albümünün 1 saat 6 dakikalık tam kaydı. tüm gerçek ve potansiyel billie holiday aşıklarına iftiharla sunarız:*
http://youtu.be/pQXNinqFDNQ **
Üç noktayı bol tutturacak sesin kadınıdır .
http://www.youtube.com/watch?v=iNgy5zDtW-s
görsel
(gerçek adı : Eleanora Fagan; d. 7 Nisan, 1915; Philadelphia, Pensilvanya, ABD; ö. 17 Temmuz; 1959; New York Şehri, New York, ABD) ABD'li şarkıcı, şarkı sözü yazarı, besteci.

Takma adı "Lady Day" olan Billie Holiday, gezgin bir müzisyen babanın kızıdır. Eğitimden yoksun geçen çocukluğu fakir bir yaşamı içeriyordu. 11 yaşındayken tecavüze uğrayınca bir Katolik okulunda yatılı öğrenime verildi. Babasından boşanan annesiyle New York'a yerleşen Holiday, 14 yaşında bir kez daha tecavüze uğradı. 16 yaşındayken fahişelik yapmaya başladı. 18 yaşına geldiğinde çalıştığı kulüplerde şarkı söylemeye başladı. Aynı süreçte Aretha Franklin, Leonard Cohen gibi isimleri ünlü yapan organizatör John Hammond tarafından keşfedildi. Blues türünü kendisine yaşam tarzı edinen ve mesleğinde kısa sürede başarı elde eden Holiday, caz tarihinin en önemli seslerinden biri oldu. Şarkı sözü yazarlığı ve beste yaptı. Bir dönem uyuşturucu kullandı. Birçok caz ve blues şarkıcısına ilham kaynağı oldu. Summertime gibi bazı yorumları klasikler arasına girdi. Sanatçı, 44 yaşındayken siroz nedeniyle hayatını kaybetti.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Billie_Holiday