Kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon bölümlerinin birleşimiyle ortaya çıkmasına rağmen kendi içlerinde bile “kütüphanecilik ve arşivcilik” olarak tanımlanan bölüm.
En son 13 üniversitemizde vardı. Bir çoğunda kurulalı 5 seneyi geçmediği için ortak müfredat, derslerin yoğunluğunun ayarlanması gibi durumlar söz konusu değil.
Bu bölümde akademisyenlik yapan hocaların bir kısmı başka bölümlerden geçme. Akademisyen konusunda açıkları çok fazla. Akademisyen olmak isteyen ve okumayı seven, eski belge ve kitaplara meraklı biriyseniz kesinlikle detaylı araştırmanız gereken bölümdür.
Ayrıca saçma bir bölüm değildir. Mezun/atanan oranı yüksektir. Özel şirketlerde de iş bulabilirsiniz.
kimsenin yüzüne bakmadığı bölümlerden olup mezunları az kafayı çalıştırsa rahatlıkla merkezi atamalarda dahi güzel yerlerde iş imkanı bulabilmektedir. fakat bu bölümü zaten hiçbir şeyi kazanamayanlar okuduğu için kpss'de de o başarıyı yakalamaları zor bir hal alıyor.
Şu saçma sapan bölümleri de okuyanlar kendini üniversite okuyorum sanıyor o da var tabii.işsiz kalacaksın zaten onun yerine 4 senede harcayacagin parayı biriktir daha mantıklı.
Haa tabi bazı cahiller 4 yıl olunca bir bok zannediyor bölümü.
Hali hazırda 9 üniversitede eğitimi verilen, yılda ortalama 450-600 mezun veren ve yakın zamanda öğrenci alacak olan 10 bölümle beraber sayısı artacak olan bölümdür. Derslerde öğrendiklerini uygulamalı olarak değerlendirme ile pekiştiren okuyan etkinlikleri takip eden, merak eden, sorgulayan, en az 1 dilde kendini orta seviyenin üstünde geliştiren öğrencilerin çok rahat iş bulacağı, iş imkanlarının bol olması mezun sayısının halen az olması hasebiyle iş bulmanın kolay olduğu bölümdür. Yüksek lisans doktora eğitimi de olup yakın dönemde öğrenci alacak bölümlerde akademisyen olarak çalışma fırsatları da olacaktır. Ayrıca okul, halk, üniversite özel araştırma kütüphaneleri, arşivler dokümantasyon merkezleri istihdam sahalarıdır. Yıllık istihdam oranı mevcut mezun sayısının ortalama %70 ine tekabül etmektedir.
yıllar önce mezun oldugum ve koca sınıfta 1 akademik kariyer harici bildigim kadariyla kimsenin bu meslegi yapmadigi ve yapamadigi bölümdür. teknolojik kısmından dalmak isteyen liseliler popolarini biraz daha sıkıp bilgisayar okumalidir zira onlar bir adım önde. sıkıcı bedenim ve 60 yaşımdaki ruhum ile ittirmelik torpilim de var diyenler zevkle yapabilir, memur olabilir. cok degerli bir o kadar da bilgili hocalarının da malesef heba oldugunu ve hak ettikleri hicbir seyi elde edemediklerini gormek cok üzücü olmakla beraber birinci sınıfta bölümü yaldızlayıp birinci sınıf ergenlerini gazlamalarının alemi olmadigini dusunuyorum.
halihazirda okuyan genclerin ise sanslarinin acik olmasini dilemekten baska bir sey gelmez elden.
bir de turkiyenin garip univ puanlamalarindan korkmayip bolumu birakip da idealleri pesinde kosan bir arkadasim bu sene mezun olabiliyor. 7 sene harcadı. diplomayi aldiktan sonra bambaska sektorlere uzanabilirsiniz. iyi dereceyle bir an önce bitirmeye bakın, kıldan tüyden sinir yapıp uzatmayin bosuna.
okul hayranlari üzerine tarihimsi master yapabilir, formasyon alip okuldan hiç çıkmayabilir, osmanlicaya hayran olup o konuda ilerleyebilir ki günümüz şartlarini göz önünde bulundurursak muhafazakar kesime kıl olmamak gerekiyor bunun için ve karakterin duraganliga uygun olmasi lazim. iyi ölçüp biçin, kararlarinizi erken vermenin faydasi paha bicilemez.
okul esnasinda staji iyi degerlendirmek lazim, her sektörde arşiv var, nokta atisi yapin baska meslek taniyin, o staj ilerde iş için kapı açar. dönemsel iş ilanlarina aldanip da, bu sektör canlı oyununa gelmeyin, 45 yaşında 6 aylık işler peşinde koşmak can sıkıcı olabilir.
entry'nin karamsarliginda da kaybolmayin. okurken kendinizi keşfedip, zevkinize göre iş buluyorsunuz.
yüksek lisans için başvurduğum dtcf bölümü. ama iki ders gidince çok sıkılıp bırakmışlığım vardır. lisans mezunları kütüphaneci filan oluyormuş. atanması da kolaymış duyduğuma göre.
kütüphaneci olmak için bu yıl tercih edeceğim bölümdür. hedefimde hacettepe üniversitesi var. kütüphanelere fazla kişinin gelmemesi ve kitaplarla haşır neşir olmayı sevmem bu bölümü seçmemi sağlayan başlıca etkenler.
beklediğimin aksine burayı seçmeme pek olumsuz tepki gelmedi. böylece kafam daha rahat durumda. bölümü okumaya başladıktan sonra tanıdıklar epey saçma şeyler soracaktır tabii ama pek önemli değil.
adının daha nce pek duyulmadığı bölümdür. bilgi ?, belge? haa! adı neydi ? 4 yıllık mı, ne yapıyorsunuz ki mezun olunca ? diye sorular yöneltilen bölümdür. arkadaşlara katılıyorum hülya dedin mi duracaksın! insanlığından şüphe ettiğim, bazen sevesim gelse de yok lan ne sevecen egoizmin tutsağı olmuş, birşey biliyorum havalarında olan aptal saptal bir insanı bölümde barındırdıkları için bi türlü ısınılamaması sonucu pek bişe anlaşılmayan o bölümde okumaktayım. genel anlamda seviyorum yaa iyiyim bi sıkıntı yok.
1. YARIYIL
Zorunlu Dersler
Atatürk ilkeleri ve inkılap Tarihi
Türk Dili
Güzel Sanatlar
Yabancı Dil
Bilgi ve Belge Yönetimine Giriş I
Bilgi Kaynakları I
Bilgisayara Giriş I
Osmanlı Türkçesi I
3. YARIYIL
Zorunlu Dersler
Bilgi Hizmetine Giriş
Bilgi Merkezi Hizmetleri
Bilgiye Erişim I
Osmanlı Türkçesi III
Arşiv Belgesi Yönetimi I
Genel Amaçlı Yazılımlar
Bilimsel Araştırmaya Giriş
istatistik
Seçmeli Dersler
Yazım Anlatım ve Okuma Becerileri I
Mesleki ingilizce I
Bilgi ve Belge Merkezi Tarihi I
5. YARIYIL
Zorunlu Dersler
Elektronik Bilgi ve Belge Merkezleri I
Süreli Yayınlar
Dizin ve Öz Hazırlama
Bilgi Kaynakları Koruma ve Restorasyonu
Seçmeli Dersler
Bilgi Kullanıcıları
Çocuk Edebiyatı ve Kütüphaneleri
Halk Kütüphaneleri
Modern Arşivler
Tarihi Devlet Arşivleri I
Osmanlı Paleografya ve Diplomatik ilmi I
Osmanlı idari Teşkilatı I
Mesleki ingilizce III
7. YARIYIL
Zorunlu Dersler
Bilgi Merkezi Yönetimi I
Mesleki Etik
Seçmeli Dersler
Bilgi Ağları
Sistem Analizi I
Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması
Bilgiye Erişim Sosyal Bilimler-
Nadir Eserler I
Arşiv Yönetimi
Osmanlıca Belge Türleri I
Bilgi Kurumlarında Mevzuat I
ingilizce Mesleki Metin incelemeleri I
Bilimsel Araştırma Uygulamaları I
aslında son zamanlarda gittikçe popüler hale gelen ve önemi gittikçe artan bir bölüm. mesela bölüm öğrencileri, mezunları ya da bölüm hakkında olumsuz yorum yapan herhangi biri şunu biliyor mu: mesela google da bir dijital arşivdir. bütün o belgeleri ihtiyacımıza göre sıralayan, isteklerimize göre veri haline getiren bir sistemi kim istemez. işinize nasıl bakarsanız, işiniz odur.
Adı Bilgi ve Belge Yönetimi olarak değişmesine rağmen, kardeşim sen kütüphanecilik yapıyorsun, bölümün adını kallafi birşeymiş gibi göstermekle olmuyor bu işler. 2 yılda bitmesi gereken bölümü 4 yıl olsun diye fazladan 2 yıl aptal aptal derslerle geçiştiren bölümdür.
geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında dilek köprülü'nün bölümden ayrılması sonucu okunabilirtesi bir miktar artan bölümdür. bölümde okuyan öğrencilerin başına gelebilecek potansiyel diyalog şöyledir:
+ ne okuyorsun?
-bilgi ve belge yönetimi
+ o ne?
bölüm okuyan öğrenci bu soru karşısında okkalı bir küfür etmek ister ancak terbiye gereği içinde tutar.
türkiye için çok gereksiz bir bölümdür.
bilgiye değer verilmeyen bir ülkede bilgi yöneticisi olmanın hiç bir manası yoktur
lakin en yakın arkadaşlarınız bölümünüzden bahsettiğiniz zaman,
-kütüphanecisin yani?
demektedirler.
istanbul üniversitesinde okuyacaklar için tavsiye;
OKUMAYIN!
hülya dilek kayaoğlu gibi bir insanla tanışmak istemezsiniz.
dünyanın bütün menapoz teyzeleri toplanıp yürüyüş yapsalar en önde sancağı hülya dilek kayaoğlu tutar.
Birinci sınıfta "aaa ne güzel bölümmüş"dediğim,ikinci sınıfta hülya dilek-kayaoğlu'yla tanışınca bölümden,hatta üniversiteden nefret etmemi sağlayan bölüm.