mal kaliteliyse hiçbir zaman işportaya düşmez. eğer hasbelkader düştüyse de anında kaparlar. iyi kötü, çarşamba pazarının içinde herşey vardır. kör malın topal alıcısı da. herkes tarzına göre yazar. iyi bir sanatçı ticari kaygılar gütmez, satar o malı, malın kalitesini düşürmez, özgünlüğünden taviz vermez. ruhundan esen rüzgarın istikametine göre gider. farkı, herkese benzemeye uğraşmaz..
bilgi nereden gelirse gelsin değerlidir ve ilgi görecektir.
cam teorisine karşı geliştirilmiş japonların kintsugi felsefesi;
Kintsugi en genel tanımıyla kırılan eşyayı altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Yani aslında kırılarak varlığı zedelenmiş, bütünselliği bozulmuş ve belki de kullanılamayacak hale gelmiş bir nesneyi sadece tamir etmekle kalmayarak, ona değer katmak ve daha kıymetli hale getirmektir. Örneğin; basit bir seramik tabak kırıldı ve birden çok parçaya ayrıldı. Bu parçalar, Kintsugi felsefesi doğrultusunda, altın kullanılarak tekrar birleştirildi. Bu durumda seramik tabak kırılmadan önceki halinden çok daha değerli bir hale geliyor. Öncelikle değerli bir maden olan altın, tabağın maddi değerini arttırırken, işin içine ayrıca sanat ve parçaları ustaca birleştirme teknikleri giriyor. Ayrıca tabak, artık yaşanmışlığı olan ve birçok parçanın kırılmasından yeniden doğan bir bütün haline geliyor.
Okuruz. Seve seve okuruz. Lütfen etki ajanlığı ve algı yaratan yorumlar olmasın. Sadece ilgi çekici bilgiler, kısa ve okuması kolay kelimeler olsun. Kimse okumasa ben okurum.
Hadi ama kandırmayalım kendimizi. Bu sözlüğe ister einstein gelsin ister jung isterseniz de kierkegaard. Hepsi de sözlükteki bir kadının paylaştığı elbiseli ya da kahve bardağı tuttuğu elinin fotoğrafına kaybeder. O fotolar kadar ilgi görüp okunmaz maalesef.
Cam tabak teorisini bilenler bilir. Cam bir tabak kırıldığında onu eski haline geri döndürmek hemen hemen imkansız hale gelir. Tamir etseniz bile eskisi gibi estetik görünmez ve dayanıklılığı da düşüktür. Sözlük de yere düşüp parçalara ayrılmış bir cam tabak gibi yıllardır. işin kötü tarafı bu tabağı tamir etmeye tenezzül eden bile yok. En iyisi bırakalım dağınık kalsın. *
Edit: Maalesef sözlük için geçerli bir bakış açısı değil bu. Sözlükteki kusurlar kabullenilecek seviyenin çok üzerinde artık çünkü. Sözlük ortamında gördüğümüz kusurlar sözlüğe estetik veya manevi bir değer katmadığı gibi amacından saptırıp işlevselliğini de kaybetmesine yol açtı
Esenlikler sözlüğümüzün güzel kadınları ve yakışıklı delikanlıları. Bilgi içeren entryler yazsam okur musunuz yoksa hiç uğraşma babuş zamanına yazık ne gerek var şimdi icat çıkarma mı dersiniz?