beef stake den dilimize geçmiş, ince et parçası. tavada pişirilicekse yağ henüz kızmadan tavaya atmak lazım gelir, yoksa kurur hiçbişeye benzemez. pilav ve bezelyeyle iyi gider.
ince yapıldığında hiçbirşeye benzemez bu meret. kalın olmalıdır yoksa pişerken suyu çekilecek ve haliyle bonfile'den sert olacaktır.eğer kendinize bir ziyafet çekmek istiyorsanız sayacaklarımı harfiyen uygulayın ve orgazmdan daha zevkli anlar entry'nizi yazmaya başlayın.*
- en fazla 2, bilemedin 3 kişi için biftek ziyafeti oluşturabilirsiniz. daha fazla olduğu an aynı anda 4-5 biftek pişmeyeceği için herkes aynı anda yiyemeyecek ve bu durum sorun teşkil edecektir.
- seçeceğiniz bifteklerin ağırlığı en az 300 gr, kalınlığı ise en az 1.5-2 cm olmalı. yağ durumu ise, damarlar şeklinde yağ kısımları içermeli. bifteğin bir ucunda kocaman yağ parçası olmamalı.(örnek foto:http://www.rehberalem.com...na_salcali_biftek_300.jpg )
- pişireceğiniz tava çelik, olmadı en kötü ihtimal teflon olmalı.(teflon son seçenek ama acemiler için yapışma sorunu olmayacağından, ilk pişirmede teflon kullanın)
- yine ilk kez bu ziyafeti çekecekler için; sos ve baharat kullanmayın. ama illede sos derseniz bir tavaya bir diş ezilmiş sarımsak, bir kaşık salça, tuz ve karabiber ve bir bardak su katıp pişirerek mükemmel bir sos elde edebilirsiniz. hardal da biftekle süper gitmekte.
- şimdi geldik işin püf noktasına: mühürleme
etimizin sulu olması en önemli bölüm. bu şartı ise yaklaşık 10-12 dakika pişecek olan ette sağlayabilmek zor. işte burada uzman.tv den öğrendiğimiz mühürleme yöntemini kullanıyoruz. önceden tuz atılmamış çok az kekik ve sıvı yağda bekletilmiş bifteğimizi, iyice ısınmış olan tavamıza atmadan, tavaya ilk temas edecek yüzüne tuzunu atıp sıcak tavaya temas ettiriyoruz. çok sıcak yüzeye temas eden biftek tuzunda etkisiyle 'mühürleniyor' ve artık bifteğin o yüzeyinden su çıkmıyor. bu şekilde bifteğimiz sulu bir şekilde pişiyor.
- iki tarafınıda mühürlediğiniz bifteğin altını iyice kısıp, üzerine bir kapak örtn ve 6-7 dk. hiç açmadan için için pişmesini bekleyin. yoksa içi sulu değil kanlı kalacaktır. et piştikten sonra kontrol safhasında bıçakla bir ucundan kesip içinin pembeliğine (kanlı değil,sulu) göre karar verebilirsiniz. bu orta pişmiş biftek(yani en lezizi) için geçerli olan tariftir.
- eğer ziyafetin mükemmmel olmasını istiyorsanız, yemek anında ne çok aç, nede tok olmalısınız. yoksa benim gibi bünyelerin aşırı açlık durumunda hiçbirşey anlamadan koca bifteği 2-3 dk. da yemesi işten bile değildir. bu durumda ise lezzet alınmaz sadece mide şişer. zaten tok olduğunuzda da lezzetin pek farkına varamazsınız.
- bifteğin yanına garnitür olarak patates kızarması veya haşlanmış patates kullanabilirsiniz.
- sıra geldi bifteği yemeye ama öyle pata küte dalmıyoruz bifteğe. bir elimizde çatal, diğer elimizde çok keskin bir bıçak bulunmalı. ucuna çatalı saplayıp, bıçakla ağzınızın büyüklüğüne uygun biryerinden kesip ağzınıza atın ve yavaş yavaş çiğnerken, o mükemmel bifteğin suyunun ağız suyunuza karışmasına izin verin. o an anlayacaksınız ki o lokma hayatınız boyunca yediğiniz etlerden çok öte biryerd^+%+&gfbvb*
- ama tüm bunlara rağmen bifteğiniz lokum gibi olmayabilir. hayvanın yağ oranı, hayvanın yaşarken geçirdiği travmalar* hatta sizin yemeği pişirirken ki negatif enerjiniz bile etin lezzetini doğrudan etkileyecektir.
asgari ücretli vatandaşın satın alamadığı.
çocuğunun adını ve görüntüsünü filmlerden öğrendiği.
karısının pişirmeyi asla öğrenemediği.
kurban bayramı da olmasa ülkemizin yüzde 80 ninin, ömründe birkez olsun yiyemeyeceği besin.
amerika kişi başı yılda 50 kilo civarı tüketirken, ülkem vatandaşı yılda bir kilo bile tüketememektedir.
evet inanmazsınız, türkiyede bir vatandaşa yılda bir kilo et tüketimi, ortalamada bile nasip olmuyor.
iyi biftek için önce iyi bir kasap bulmanız gerek.
Mümkünse kasap tanıdık,yıllardır alışveriş yaptığını bir kasap olsun.
iyi biftek dananın kaburgaya yakın gölgesinden alınan et ile olur.Lakin kaburga ete lezzet verir.
Etin yağsızı değil yağlısı makbuldür ayrıca.
Eti aldını,sonra hemen hemen her Türk'ün düştüğü hataya düşüp dövdürmeyin.
Eti dövdürünce içndeki su gidecek ve neticede lezzet kaybı yaşanacaktır.
Çok ince de kestirmeyin,lakin pişirme sırasında üstü hemen yanacaktır.
Bu esaslar doğrultusunda eve getirdiğiniz eti birgün dinlendirin.
Hele ki et taze kesilmiş ise mutlaka dinlendirin.
Ete dinlendirirken tuz eklemeyin,çünkü tuz eti pişirir.Sertleştirir.
Akşamdan dinlendirdiğiniz eti sabah çıkarın.Mümkünse taze yoksa kurutulmuş otlarla marine edin.(Biberiye,kekik,reyhan..)tamamen damak tadına göre..
Sosa süt ekleyin.Süt et ya da tavuk pişirirken kullanıldığında yumuşatır,ağızda dağılan bir kıvam elde etmenizi sağlar.
Biraz da zeytinyağı ekleyip ağzını sıkıca kapatıp yine dinlendirin.
Kısık ateşte tereyağında hafifçe çevirin.
içi pişmeden alın tavadan.
Sonra dilediğiniz lezzette bir soso hazırlayın.
Şahsen ekşi erik sosu çok yakışır.Ya da hazırladığınız taze domatesli sosa hafif bal ekleyin.Tavsiye ederim.
Fırına verecekseniz üzerini mutlaka folyo ile kapatın.Kapatın ki sıcak fırın ile aniden temas eden etin üzeri yanmasın.
Folyoda hafif delikler açın.Orta ısıda içi pembe kalacak şekilde pişirin.
Yanına ya patets püresi ki pek yakışır,ya da bol kimyon,hafif toz zencefil,tuz ve acı ile soslanmış tereyağlı fırınlanmış küp patatesleri servis edin.
Afiyet olsun.
Dana antrikottan yapılır.
Yazılı (kaslar arasındaki yağ katmanları) olan antrikot makbuldur. bir veya iki parmak kalınlığında kesildikten sonra sakın ha sakın dövülmemeli, zeytinyağı ve ve çeşitli baharatla marine edildikten sonra mümkünse vakumlu poşet içinde bir hafta -ki önerilen budur-,vakumlu poşet yoksa en az 24 saat buzdolabinda dinlendirilmelidir.
Arzu edildiği gibi dinlendirilen biftek, buzdolabından çıkar çıkmaz pişirilmemeli, Oda sıcaklığına getirmek için mutlaka dışarda bekletilmelidir. Aksi takdirde soğuktan dolayı kasılan biftek, hem lezzetsiz hem de sert olacaktır. Oda ısısına ulaşan biftek mutlaka döküm, yoksa çelik tava üzerinde pişirilir ki, teflon veya benzeri tavalar bifteği mühürleyecek kadar ısı depolayamaz ve ısıyı bütün yüzeye yayamazlar. Tava, eti mühürleyecek kızgınlığa ulaştıktan sonra bifteğin her iki yüzü 1'er dakika pişirilir. isteğe göre 3-5 dakika daha iki yönü pişirilen biftek soğumaya alındıktan sonra aynı tavada yapılan çeşitli soslarla birlikte servis edilir.
az pişmişi makbuldur, her türlü kırmızı et zaten az pişirilmelidir.
kendisini birazdan soslayıp tavama atacağım ve sadece 7 dakika yeterli olacaktır.(buzlu değilse tabi, çözülmüşse)
insanların çoğu yemiyor çünkü paraları istifleyip araba ya da ev alıyolla.
yiyin oolum yiyin evi sırtlanıp oteye goturemezsin ama yediklerin sana haz verir. makarna yiyip göbek bağlayıp, hasta olacağına bundan ye de karnın doysun.
Sirke ve zeytinyagi ile marine etmek kafidir. Sonrasinda pisirirken cok suyunu ucurmamak gerek. Bonfile tercihimdir fakat kilosu gercekten 65 tl sanirim. Dogru duzgun pisiremezseniz tas gibi olur. Sinirlerini de guzel ayiklamak gerek. Gerci bazen full sinir cikiyor et. Aldiginiz yere de bagli sanirim. Izgarasi guzel olur tavada bana biraz agir geliyor acikcasi.