milli edebiyat doneminde, anadolu'yu siire sokan topluluktur. hecenin bes sairi olarak da bilinirler ayrica.
halit fahri ozansoy, enis behic koryurek, yusuf ziya ortac, orhan seyfi orhon, faruk nafiz camlibel..
aruz ölçüsü yerine hece ölçüsünü kullanırlar.
günlük konuşma dilini şiirde kullanırlar.
anadolu yaşamını anlatmaya çalışırlar. kaynakları; memlekettir, halk edebiyatıdır.
cumhuriyet dönemi şiir akımıdır.
Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy ve Orhan Seyfi Orhon tarafından geliştirilmiştir.
birinci dünya savaşı yıllarında ulusal edebiyat akımının yöneticileri tarafından ulusal çoşkuyu arttıracak şiirler yazmaları için teşvik edilen ve destek gören genç şairler topluluğudur.
Beş Hececiler, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Ziya Ortaç, Enis Behiç Koryürek, Halit Fahri Ozansoy ve Orhan Seyfi Orhon tarafından geliştirilen Cumhuriyet dönemi şiir akımıdır.
Hecenin beş şairi adıyla da anılan bu sanatçılar milli edebiyat akımından etkilenmiş ve şiirlerinde hece veznini kullanmışlardır. Beş hececiler şiire birinci dünya savaşı ve milli mücadele döneminde başlamışlardır. Beş hececiler ilk şiirlerinde aruz veznini kullanmışlarsa da sonradan heceye geçmişlerdir.
Şiirde sade ve özentisiz olmayı ve süsten uzak olmayı tercih etmişlerdir. Şiirde memleket sevgisi, yurdun güzellikleri, kahramanlıklar ve yiğitlik gibi temaları işlemişlerdir. Mısra kümelerinde dörtlük esasına bağlı kalmayıp, yeni yeni biçimler aramışlardır. Nesir cümlesini şiire aktarmış ve düzyazıdaki söz dizimini şiirlere de yansıtmışlardır.
Hece vezni ile serbest müstezat yazmayı da denemişlerdir.*
yurt güzellikleri, memleket sevgisi, kahramanlık ve yiğitlik konularını işleyen, milli edebiyat akımından etkilenip, aruz ölçüsünü bırakıp onun yerine hece ölçüsünü tercih eden 5***** yazardır. şiirlerinde sadeliğe önem vermişlerdir.