hizbullahın çöreklendiği, sonra eğitim gören militanlarını benim meleketime de gönderen, hizbullahın adını duymamışları dömuz bağıyla bağlayıp ensesine tek kursunla vurup gömenlerin, bununla yetinmeyip o toprağın üzerine belli olmasın diye soğan maydonoz ekenlerin eğitim gördüğü, sorsan allah için öldürüyoz diyen ama "bir insan öldüren tüm alemleri öldürmüştür, kıyamete kadar meleklerin laneti üzerlerine olsun" hadisini bilmeyen insanların allahın savaşcılığına soyunduğu insanların geldiği ülke olan lübnanın başkentidir.aynen böyledir.
Bu yol bir şehre giderdi, güneşin tutuştuğu denize batmış güle
Mavi ıslak gecelerde ne sevgiler açardı, dünya menekşe bahçesinde alev alev
Ey şehir sen yoksun
Uyudun uyandın büyü bozuldu, bir kapı kapandı geçmişe
Toprak yok artık su yok, sevinç telaş yok, ey şehir sen yoksun
Bu kıyıda bir ağaç yeşerdi, sedefin toprağında diz çöktü maya
Bir masal vardı bu şehre dair, sütü bal koyuluğunda gözleri kara
Ey şehir sen yoksun.
enrico macias'ın fevkalade güzel bir şarkısdır.fransızca beyrouth olarak yazılır.ve ayrıca bıkmadan yaklaşık 6 saat arka arkaya dinlediğim mükemmel bir parçadır.
BM'nin Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Koichiro Matsuura, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un '2009 Dünya Kitap Başkenti' seçildiğini duyurdu. UNESCO'dan yapılan yazılı açıklamada, Beyrut kentinin kültürel çeşitliliği, diyaloğa ve hoşgörüye bağlılığından ötürü seçildiği belirtilirken, Matsuura'nın, Beyrut'un seçilmesinden dolayı çok mutlu olduğu ve 'Bölgede, bugüne kadar hiç olmadığı kadar gereksinim duyulan diyaloğa bağlılığıyla tanınan Beyrut'un seçilmesine çok memnun oldum, kitabın da etkin katkılarının olmasını diliyorum' dediği kaydedildi. 2001'den beri UNESCO her yıl bir kitap başkenti seçiyor. Beyrut ise Madrid (2001), iskenderiye (2002), Yeni Delhi (2003), Anvers (2004), Montreal (2005), Torino (2006), Bogota (2007) ve Amsterdam'dan (2008) sonra dokuzuncu 'Dünya Kitap Başkenti' olacak. Bu girişimle kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması amaçlanıyor.**
edit: http://tr.wikipedia.org/wiki/Beyrut
kadınların şıklığının bana kalırsa sinir bozucu düzeyde olduğu şehir. gündüz vakti, gece gezmesine çıkmış zannedilebilecek kılıklarda kadınlar geziyor sokakta. binalar delik deşik, her köşe başında bir asker grubu, şehrin orta yerinde, bir senedir hükümetin ve askerin müdahale edemediği hizbullah ve general aoun yanlıların kurduğu büyük bir çadır kent, her sokağa girmek mümkün değil, asker yolunu değiştirtiyor ama yine de topuk tıkırtısı, bulgari takıların şıkırtısı, mercedes taksiler ve kadınların kullandığı cipler hakim şehre.
her sabah kalkarken kendimi söyler bulduğum ezginin günlüğü parçasıdır ve şöyledir.
Bu yol bir şehre giderdi
Güneşin tutuştuğu denize batmış güle
Mavi ıslak gecelerde ne sevgiler açardı
Dünya menekşe bahçesinde alev alev
Ey şehir sen yoksun
Uyudun uyandın büyü bozuldu
Bir kapı kapandı geçmişe
Toprak yok artık su yok
Sevinç telaş yok
Ey şehir sen yoksun
Bu kıyıda bir ağaç yeşerdi
Sedefin toprağında diz çöktü maya
Bir masal vardı bu şehre dair
Sütü bal koyuluğunda gözleri kara
Ey şehir sen yoksun
istanbula benzeyen bir zamanlar orta doğu'nun kültür şehri olan lübnan şehridir.nüfusunun çoğunluğunu müslümanlar oluşturur.Aslında iç savaş öncesinde hristiyan ve müslüman nüfusu eşit olmasına rağmen bugün batıda durziler dahil olmak üzere çoğunlukta müslümanlar yaşamaktadır.Yine sunniler çoğunluktayken göç sebebiyle şiilikte yaygınlaşmıştır.aynı zamanda fransız dili ve kültürüne aşık olan lübnan, farnsız kolonisi olmamasına rağmen ülkede çoğunluğun fransızca konuştuğu bir ülkedir.ve beyrutta bulunan Saint Joseph Üniversitesi, buna örnektir.Saint joseph gibi Beyrut Amerikan Üniversitesi,Lübnan Üniversitesi ve Beyrut Arap Üniversitesi de arap ülkelerinden bir çok öğrenciyi beyruta çeken faktörler arasında.ama çıkan iç savaşlar beyrutun bu cazibesini kaybetmesine neden olmuştur.
Beyrut'un kelime anlamının kimi tarihçilere göre Afrodit'in kızı Eros'un kız kardeşi Bero'dan geldiği düşünülmektedir. Yeni kanaatlerden biri de Greklerde Afrodit olarak karşılığını bulan cinsiyet, bolluk ve savaş Tanrıçası asterte'nin evi olarak tercüme edilebilecek 'Bayt Aştarut'un kısaltılmış söyleminden geldiğidir.*. Kimi tarihçilere ve etimologlara göre ise* Beyrut, Fenike hakimiyeti döneminden kalma bir isim olup ibranice bir sözcük olan be'erot (tekil hali be'er dir) yani iyiler anlamına gelmektedir.
çoğu amerikan filmlerinde yıllar sonra karşılaşan iki istihbaratçıdan birinin "uzun zaman oldu" sözüne karşılık diğerinin "6 yıl önce, beyrut" cevabına mazhar olan lüban' ın başkentidir.
"ne kadar güzeldir beyrut? tarifi yoktur. beyrut ancak beyrut kadar güzeldir.beyrut kadar harabe, beyrut kadar görkemli ve beyrut kadar gizemlidir.
...
beyrut'ta yapılan herşey yalnızca beyrut'a özgüdür. beyrutça'dır. bir şehir düşünün ki, her aklına estiğinde israil uçaklarınca bombalansın, yıllardır kıran kırana geçen bir savaşta her binası, her yerleşim yeri silah ve top mermileriyle delik deşik olsun, ama yine de beyrut kadar güzel kalsın! güzelliği ancak yine kendisiyle betimlenebilsin!..."
iç savaş çıkmadan veya ikinci bir hizbul- israil savaşına toslamadan gidip görmeyi, el hamra caddesinde gezinip sabaha kadar dansetmeyi planladığım şehir. 18 farklı din, hibrit bir kültür, ferrari yanında roketatarla yıkılmış bir bina, güzel kadınlar, yollarda devriye gezen tanklar..hizbullah mahallesi v.s beyrut geceleri..Bakalım istanbul kadar karışık, arzulu ve can yakıcı mı *