şu an dünyadaki en yaygın bina çeşitidir. depreme oldukça dayanıklı ve kullanım ömrü 100 yıldan fazla olan yapılar inşa edilebilmektedir. daha en az 60-70 yıl inşaat sektöründe kesin bir egemenliği söz konusudur.
inşaat, inşaat mühendisliği, yapı ve yapı ressamlığı öğretmenliği bölümlerinin baş belası dersidir. dersi alan öğrencilerin: "ulan bir köyüm olsa, orda çalışsam da bu dersi almasam" dediği görülmüştür.
(bkz: SÖZLÜK BiZE BETONARME ÇALIŞTIR ULAN ALLAHSIZ)
bugün bitirmiş olduğum projesi ile beni bir dönem boyunca hayatta soğutmayı başarmış yapı formu. şöyle ki inşaat mühendisi adaylarının vermek zorunda olduğu kabus derslerdendir. hele bir de projesi olursa o zaman yandınız demektir. tecrübeli mühendislerle olan konuşmalarımda kendilerinin dahi hala betonarme davranışın yüzde 50 sine hakim olabildiklerini bunun bile bir mucize olduğunu söylemeleri tüylerimi diken diken yapmaya yetmiştir. proje esnasında adem doğangünilhan berktayuğur ersoy gibi değerli hocaların bile kendileri arasında bir çok yönden çelişkiye düştüklerini görünce betonarmenin ne kadar kompleks olduğunu bir kez daha anlamış oldum.
tas gibi seklinde tabir edilen bayan arkadaslar icinde kullanilir. tas gibi zaten hep cok banal gelmistir bana. betonarme daha bir rafine, daha bir estetik duruyor.
çekme mukavemeti çok düşük olan betona, aderans yapacak şekilde hesaplanan miktarlarda nervürlü ya da nervürsüz donatı koyarak elde edilen yapı malzemesidir.
çekme gerilmeleri altında kurabiye gibi dağılacak olan betonun ona kudret verecek çelikle birleşmiş hali.yavruları da betonarme 1, betonarme 2, betonarme proje, haydii kolay gelee.
Yeni başlayan dönemle birlikte aldığım ders. lakin dedim 2 hafta oldu bir işlenilen yerlerden kitaptan soru çözeyim edeyim. ama ben kitaba baktım kitap bana baktı ulan hiç bir fikrim yok gibi sorulan edilen şeylerden sanki 2.5 yıldır inşaat değil türk dili ve edebiyatı falan okuyorum o kadar yabancı geldi. Allah bana yardım etsin ne diyim artık.
beton üzerine gelen basma kuvvetini karşılar ve mukavemeti bunun için son derece yeterlidir. sıkıntı olan şey çekme kuvvetidir.
beton maruz kaldığı çekme kuvvetini karşılayamaz ve dağılır.
inşaat çeligi hem çekme hemde basma kuvvetlerine karşı dayanımı son derece iyidir. betonun içine çekme kuvvetini karşılacak kadar donatı koyulduğunda beraber çalığan kompozit bir yapı oluştururlar. artık oluşan yeni malzeminin ismi "betonarme"dir ve hem basma hem çekme kuvvetlerine karşı oldukça başarılıdır.