izmirin 58.000 nüfuslu ilçesi adam akıllı sadece bir caddesi var olan hiç bir zaman gelişememiş gelişmeside cok zor gözüken kasaba havasını yaşatan bir memleket
hüsnü senlendirici nin doğduğu ege kasabası. ayrıca siyanürlü altın konusunda halkının verdiği mücadele ile tepki veren toplum olma yolunda güzel bir örnek sergilemiştir.
- ilk parşömen (deriden kağıt yapımı)
- ilk Asya Kütüphanesi
- ilk büyük hastane ( Asklepion )
- ilk telkinle tedavi ( Psikoterapi )
- ilk doğal tedavi ( Müzik, tiyatro, spor, güneş, su ve çamur ile )
- ilk farmokoloji (Bitkisel ilaçlar )
- ilk afyon maddeli ilaç
- ilk kent hijyeni ( Sağlık altyapı )
- ilk tıp-eczacılık simgesi (Yılan )
- ilk mühendislik, u borusu yönetimi ile trigonometri
- ilk kent imar yasası
- ilk kent çarşı-Pazar yasası
- ilk komin devleti
- ilk grev ve toplu sözleşme, M.Ö.248 de ücretli askerlere I.Eumenes hakkın verdi.
- ilk dört tiyatrolu kent
- ilk ve en dik tiyatrolu kent
- ilk meslek sendikaları ve sendika konfederaysonu
- ilk üç dereceli eğitim ( ilk, orta, Lise )
- ilk ve en büyük sunak
- ilk kazı müzesi ( Arkeoloji deposu ve sonra müze )
- ilk ahşap sahneli tiyatro
- ilk Hıristiyan kilisesi ( Yedi kiliseden biri )
- ilk batı Türkçesi grameri (Bergamalı Kadri Efendinin Müyesseretü l- Ulum adlı yapıtı.)
- ilk işgal kıran kent ( 15 Haziran 1919 )
- ilk festival yapan şehir ( Kermes-1937 )
Parşömene ad veren, antikçağ'ın en büyük kütüphanelerinden ve en önemli tıp okullarından birini barındıran bir kent. Akropolisindeki Zeus Sunağı'nın kabartmaları Hellenistik dünyanın başyapıtıdır.
izmir'in 100 km kuzeyinde, antik dönemdeki ismi "Pergomon"dan gelen Bergama Bakırçay Havzası'nda yer alır. Tarih öncesi ve ion, Roma ve Bizans uygarlıklarının yerleşim yeri olmuştur. Bergama'nın güneybatısında Antik Dönemin önemli sağlık merkezlerinden Asklepion, ilk yerleşim alanı olan 300 m. yüksekliğinde dik bir tepe üzerinde kurulan Akropol ve M.S. 2. yüzyıla tarihlenen Serapis Tapınağı (Kızıl Avlu) önemli yapılardandır.
Zeus Sunağı 1897 yılında Almanya'ya kaçırılmıştır.
Tulum Peyniri ile ünlenen ilçe.
izmir sınırları içinde yer alır.
Canınızın sıkılacağı bir yer değildir,epey bir gezip göreceğiniz yer vardır.
Akropol'ü öneririm,ama kızıl avlu yu değil,çünkü gereksiz bir şekilde ödediğim 10 ytl'lik giriş ücretini hatırladım birden.
izmir ilinin ve kendisine bagli 114 koy ile turkiyenin en buyuk ilcelerinden olan, antik donemde egenin en buyuk guclerinden ve antalyayi da kurmus olan pergamon kralliginin baskenti.. berlindeki unlu pergamon muzesi basta zeus sunagi olmak uzere buradan kacirilan antik eserler ile kurulmustur.. buyuk iskenderin kenti dogu seferlerinde us olarak kullandigi rivayet edilir.. en ihtisamli gunlerini 2. eumenes zamaninda yasayan bergamanin antik donemde 300.000 olan nufusu gunumuzde 54.000 dir..antik dunyanin 200.000 kitap ile iskenderiye kutuphanesi ile birlikte en buyuk kutuphanesine ve en buyuk ve en modern hastanesine ev sahipligi yapmistir (bkz: asklepion).. 10.000 kisilik tiyatrosu dunyanin en dik ve en guzel manzarali tiyatrosu olarak kabul edilir (bkz: akropol)..zamanin en buyuk bulusu parsomen kagidi ve halen kullanilan tip sembolu gibi bazi buluslar bergama'dan cikmistir..70 ve 80 li yillarda karavan turizminin de etkisi ile sehir merkezinde bircok turist gormek mumkunken, turizm turlarinin paket ve otobus turlari haline gelmesi ile bu ozelligi onemli olcude yitirmistir..yine de gecmisinden gelen turizm ekolu nedeni ve izmire yakinligi ile cogu sehirden daha modern ve ozgurlukcudur..kozak yaylasina ev sahipligi yapar..halkinin cogu yaz aylarini dikili ve candarlida gecirir..bahar aylarinda kurulan kermesi ile gorulmeye deger bir canlilik yasar..
bizans sonrası ve osmanlı öncesinde karesioğulları (1306-1336) tarafından yönetilen ilçe. osmanlı döneminde sırasıyla karesi * (1336-1868), saruhan * (1868-1892) ve izmir (1892-1923) sancaklarına bağlı olmuş ve bir dönem önemli miktarda yahudi azınlığa ev sahipliği yapmıştır. bergama ilçesi kuzeybatıda ayvalık, kuzeyde burhaniye, kuzeydoğuda ivrindi, doğusunda kınık ve soma, güneydoğuda manisa merkez, güneyde aliağa ve batıda dikili ilçelerine komşudur.
başka bir ülkede olsa burası, turizm kampanyalarıyla atina misali bir yer olacak kapisetedir. oysa bizde izmirlilerin bile 1-2 saatlik yolcuğu göze alıp gitmeyi düşünmediği bir ilçedir. bir rivayate göre Asklepion'daki sudan içen herkes hayatı boyunca tekrar tekrar oraya gitmeye çabalayacaktır. hem ucuzdur bu şehir hem insana inanılmaz bir huzur verir.
tarih kokan canım memleketim.bergama'nın adı yüksek yerin halkının kenti anlamında pargama'dan gelir.ilklerin şehridir burası, saymakla bitmez.ilk parsomen kagidi,ilk tip eczacilik sembolu,ilk en buyuk kutuphaneli sehir,ilk doğal tedavi...tanrının bize doğa ve tarihsel en güzel mirasıdır.her ne kadar bulunduğum bir kaç gün içinde sıkıntıdan buhran geçirme seviyesine getircek kadar yapacak hiç bişey olmamasına rağmen hep özlediğim ve kendimi ait hissettiğim tek yerdir.izmire iki saat mesafede olan bu şehire mutlaka gidilmeli,
asklepion (m.ö.4 yüzyıldan kalma ünlü bir tedavi merkezi,sağlık kenti.asklepion'da tıbbın simgesi yılanlı sütun,ayrıca günümüzde de kullanılan 3500 kişilik bir tiyatro mevcuttur.)
allianoi (suyla tedavi merkezi,anadolu'nun en sağlam kalmış ılıcası)
bazilika (hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri) başta olmak üzere gezip görülmelidir.
hayal kırıklığı. denizin olmaması tipik bir orta anadolu kasabası havasından kurtaramıyor. sahip olduğu arkeolojik miras deniz ile birleşse çok acayip bir yer olurmuş orası ayrı.
denize 8 km mesafedeki ilçedir. ayvalık a tatile gitmeme rağmen, gördüğüm yoğun bunalım için kendimi attığım ve sonrasında iyi ki atmışım dediğim yerdir. kesinlikle tavsiye ediyorum, ölmeden önce mutlaka görün derim. ayrıca merkezde bulunan bir yerde yediğim yöreye özel patlıcan çığırtma yı ve bergama köftesi ni ömrüm boyunca unutamam. tarihi yerleri, kozak yaylası nın fıstığını da yabana atmamak lazım.
akropol deyken bütün şehri tepeden seyre dalmak ve aşağıdan uzanan maviliklerle kendinizden geçmek hiç de zor değil.
tam yerle gök arasında bir yerde hissine kapılabilirsiniz. tanrısal bir yer.
beni keşfet der gibi, büyüsüne kaptırıyorsunuz.
görebileceğiniz en dik tiyatro buradadır, ürperticidir, manzarası eşsizdir.
10.000 kişilik kapasitesi vardır.
dikkatli gezerseniz taşlar arasında ölümsüzlüğünü ispat edecek canlı yılanlara rastlayabilirsiniz. aman dikkat!
sütunların uzunluğu başınızı döndürebilir.
kızıl avlu da ise yıkıntı gibi görünen fakat harikulade fotograf çekmenizi sağlayacak karelere sahip olacaksınız.
küçük olsada görmeye değer.
bergama belde olarak küçük ve şirin bir yer. bir gününüzü ayırmanızda fayda var. yakın mesafede bir güzellik. sizi kültürel açıdan tatmin edecektir.
dip not : özellikle bahar ayında gitmeniz tavsiye edilir, buna kesinlikle değecektir.