bugün

tostuyla ünlü yer.
cunda adası gibi inanılmaz güzellikteki doğa parçası da ayvalık sınırlarındadır.
midilli manzaralı, fantazi olsun diye yunan adalarından roaming yapabileceğiniz, türk radyolarından sıkılıp yunan müzikleri dinleyebileceğiniz yer.
şeytan tepesi diye bir tepesi vardır ayvalığın..burada gün batımını izlemek ayrı bir zevktir.çok güzel bir manzaraya sahiptir.bol bol fotoğraf çekilebilir..
ayvalık sarımsaklıda geceler baskadır.Önce hazırlanıp volcan cafede bulusulup orada oturulup insan kesilir.sora bi bira alıp sahile gecilir,en son beles servise binilip fly dancinge gidilir..sahildeki bütün gencler ordadır..4 te fly biter gece bitmez cünkü gencler volcan cafeye gidip bi karısık tost yerler..:)soraa evlere dagılılır..
(bkz: fly dancing)
gökyuzu geceleri doyulamayan güzelliğe sahip olan, sessizsakın ve ınsanın burda yasarım ben yaslandıgımda dıyecegı ideal tatil mekanı.*
sarımsaklı'sı daha bir hareketli olan tatil yeri.
zeytinyağı ve son yıllarda tostu da meşhur olan balıkesir e baglı otuzbini biraz aşkın nüfusu(yazın yüzbini aşıyor )dogal güzellikleriyle bir cennettir ayvalık...yaklasık 20km karşısında midilli adası bulunmaktadır.açıklarında bir sürü küçük adacığa sahiptir ve yazın düzenlenen turlarla buraları gezilebilir.bir de seytan sofrası vardır,sarımsaklıya gelmeden bir tepede. güneşin batışı bir baskadır orda, insana huzur verir...en büyük özelliklerinden biri de ayvalıgın diğer turistik ilçelere göre daha sakin ve daha bakir kalmış olmasıdır.
kısacası huzurlu bir yerdir ayvalık,eski rum evleriyle,bazı kiliselerin camiye cevrilmesiyle, deniziyle, sarımsaklının kumuyla ,herşeyi ile görülesi ve yaşanılası bir yerdir.....
ileride yazlık alınıp takılınalacak güzel mekan,ayrıca yat turlarıda çok zevkli ve eglencelidir...
çıkan yangın dolayısıyla yeniden ağaçlandırma kapsamında;

413 60 80
413 60 81
413 60 82
413 60 83
413 60 84
413 60 85
telefonlarından bağış yapılabilir.

Denizbank 02202020
işbank 625612
Vakıfbank 2019000
bankaları ayvalık şubesi hesaplarına bağış yapılabilir.
tv makinasında bu kadar adı geçtikten sonra ayvalık sözlük açalım dediğim belde. (bkz: saçma fikirler)
(bkz: uykusuzluktan saçmalamak)
acaba eskiden her tarafı ayva tarlasımıydı diye meraklara gark olduum tatil beldesi...
ismi ayvada midyesinden gelen ilçe..
gençlik açısından cezbedici özelliklere sahip olmasa da her zaman bende farklı bir yer edinmeyi başaran balıkesir ilçesi.gidip solumak lazım havayı orada,eski rum evlerini,güzelim ayvalık tostunu,midye dolmasını,cunda adasının manzarasını,güzelliğini illa ki görmek lazım.
balıkesir'in bir ilçesi.
kışın soğuktan iliğinizi donduran poyraz rüzgarıyla ünlü, zamanın bir başka türlü aktığı, bahar aylarınınsa insanı çıldırtıcak derecede coşku dolu yaşandığı ilçe.
denizi haddinden fazla güzel ve temiz olan mekan. kış mevsiminde ayrı güzeldir. lokantalar çok ucuz olur bu mevsimde. tenha tenha gezme şansınız olur.
Ayvalık Adı Nereden Geliyor..?
1972 yılında yayımlanan 'Eolya'nın Başkenti Ayvalık' olarak türkçeleştirdiğimiz Yunanca kitaptan yararlanıldığında Ayvalık adının;
- Ayva'dan ,yabani ayva'dan
- Midye türü olan ve bu kesimde bulunan ayvada'dan
- ilk yerleşenlerinin Midilli'nin Kydona köyünden olabileceklerinden ya da Girit'in 'Kydonies' bölgesinden gelmiş olabileceklerinden dolayı geldiği söylenebilir.
Filozofların bu yerin adı konusundaki görüşlerini de vermek gerekir:Aioliki 'nin (Eolya'nın)bozulmuş şeklidir.Aiolik kelimesinden türetilmiştir Ayvalık1.
Ayvalık anlamına gelen Kydonie ismi ,iÖ 330 'dan beri süregelmektedir.Yalnız ismin nereden kaynaklandığına dair ,kesin bir yanıt bulamıyoruz.Antikçağ'da gerçekten Ayvalık'tı da oradan mı aldı?Bilinmiyor...
1. 'Eolya' mitolojiye göre Edremit Körfezinden izmir'e kadar uzanan ve Midilli'yi de içine alan kıyı şeridine yerleşmiş bir soyun ülkesidir.Bu soydan olanlara Eoller ya da Eolyalılar denirdi.
ilk ve Ortaçağların Ayvalık'ı
Arkeolog Prof.Dr.Ömer Özyiğit 'in anlatımına göre ;
Antikçağ'da ,Ayvalık'ın önündeki adalara 'Hekatonisa' ismi veriliyordu.Bu isim, bu adaların en büyüğü 'Nesos' (Moshonisi,Cunda,Alibey)aynı isimle söylenen 'Nesos' ya da 'Nasos' antik kentinin baş tanrısı olan Apollon'dan gelmeteydi.'Hekatos' Apollon'un takma adıydı.Bu nedenle bu adalara Hekatos ya da Apollon Adaları da deniliyordu.Apollon Adaların'da Nesos'tan başka 'Chalkis','Pordoselene' ,'Kydonia' antik yerleşmeleri vardı.Antik kaynaklar Chalkis,Pordoselene ve Nasos'tan oldukça söz etmelerine karşılık,Kydonia hakkında ,yazları akan ünlü bir sıcak su kaynağına sahip olduğunu yazan ,yalnız Plinius olmuştur.(iS 79)'da Vezüv Yanardağı'nın patlaması sırasında öldüğü kaydediliyor.

Bugün eski Kydonia olduğunu sandığımız yerde,toprak üzerinde göze hiçbir temel çarpmamasına karşılık,yüzeyde antik devre ait ,çok bol sayıda çanak,çömlek parçacıkları açıkça görülebilmektedir.Yüzeyden topladığımız bu çanak çömlek parçacıklarına göre,burada Helenistik(iÖ 330 - 30),Roma (iÖ 30 - iS 395) çağlarına ait bir yerleşme merkezi olduğu anlaşılmaktadır.Bu antik yerleşme merkezinde ,daha da eski devirlerin bulunup bulunmadığını anlamak için,bilimsel arkeolojik kazı ve sondajların yapılması gerekmektedir.

Roma Çağ'ında en parlak devrini yaşadığını sandığımız Kydonia'nın ,daha sonraları Bizans Çağı içerisinde ya da sonlarına doğru ,bazı nedenlerden dolayı,önemini yavaş yavaş kaybederek,yerleşmenin Ayvalık'ta 'ilkkurşun Tepesi' eteklerine kaydığı,burada gelişmeye başladığı,bu yeni yerleşme yerinde bulunan bazı Bizans Çağı verilerinden anlaşılmaktadır.Kent daha sonraki çağlarda gelişimini,bu merkez etrafında yapmış ve terk edilen eski yerleşme merkezi,zamanla toprak altında kalmıştır.

Bu dört antik kentten Chalkis ve Pordoselene,yaşamlarını bitirmelerine karşılık,Kydonia ve Nesos,Antikçağ'dan günümüze kadar yaşamlarını sürdürmüşler ve bugün de sürdürmektedirler.Üstelik Kydonia ,Türkçeye çevrilmiş haliyle 'Ayvalık' ; Nesos ise ,Cunda ya da Alibey adıyla yaşamaktadırlar.
Yakın Tarihte Ayvalık
Ansiklopedilere göre,Cezayirli Hasan Paşa 5 Temmuz 1770'de ,Çeşme önlerinde Koyun Adaları civarında,Rus donanmasıyla çarpışmakta bulunan Osmanlı donanmasının sağ kanat komutanıdır.Çarpışmada kendi gemisi ateş alır,yaralanır ve bir salla karaya çıkarılır.Düşman ,izmir Limanına girmesin diye oralarını sağlamlaştırır;sonra Foça,Karaburun ve Midilli Adası yoluyla Çanakkale'ye varıp Osmanlı donanmasına katılır.Ayvalık üstüne yazı yazan yabancı kaynaklara göre ise Cezayirli Hasan Paşa Ayvalık'tan geçerek istanbul'a gitmiştir.Çarpışma esnasında gemisi hasar gören Cezayirli Hasan Paşa'nın yanındaki bir kaç askeriyle birlikte karaya çıkıp yemek ve yatacak yer için bir çiftliğe sığındığı ve çiftlik sahibi papazın kendilerini buyur edip bir hafta kadar bir süre ağırladığı anlatılmaktadır.Paşa'nın bu süre sonrasında istanbul'a dönebilmek için Çanakkale'deki donanmaya katılmasında Papazdan yardım istemesi üzerine Papaz 50 silahlı adam ile yardım da bulunur.Ayrılırlarken dostluklarını tekrarlarlar.Hasan Paşa istanbul'a ulaştıktan bir süre sonra Gazi ünvanı alarak sadrazamlığa yükselir.Kent dertleriyle başı çok ağrıyan Papaz ise Hasan Paşa'yı hatırlayarak istanbul'a gider ve kendisinden kentine özerklik verilmesini ister.Kurtuluşunu kendisine borçlu olduğunu ve ne dilerse yapacağını söyleyen Hasan Paşa Papazın isteğini gerçekleştirir ve kentine özerklik verir.işte bu özerklikten sonra Ayvalık'a yerleşen zenginler,sanaatkar rumlar kenti daha da geliştirip ünlendirirler ve bu debdebe ,bu yaşantı ,bu ilerleme 1821 Yunan ihtilaline kadar sürer.
http://www.ayvalik.bel.tr/ayvbld/ayvalik/tarihce.htm
dünyanın en uzun sahil şeridi olan sarımsakli plajına sahip yer...
küçüklüğümde en güzel zamanlarımın geçtiği, her aşırı büyüyen yer gibi, artık eski masumiyetini kaybetmiş tatil beldesi...yaşam beldesidir aynı zamanda...
Gunes bir burda bir de bursa trilyede bir farklı batar.Cunda da balık ve lokma yemeden merkezde tostu tadıp sakızlı dondurmasını yemeden pazarında alısveris yapmadan sarap ile eski askları anarken cennet tepesinde aglamadan donen insan daha balıkesirdeyken linc edilmelidir.Hatta donmesi istanbulu ankarayı falan ozlemesi bile linc nedeni sayılabilir.Asık eder asık ayvalık bir bodrum bir ayvalık zaten izmir platonik onu saymıyorum.
hem bursaya yakın olması hem çok güzel bir tatil beldesi olması ile diğer yerlerden farklı olan tatil yapılası çok hoş bir yer.
girişine doğru gelirken marinası ile dikkat çeken tatil yöresi.
midilli de yaşan yunanlar perşembe günü alışverişlerini gelir ayvalıktan yaparlar... özelikle tekstil ürünleri, çanta, ayakkabı alırlar... bazısı 1 haftalık ekmeğini, beyaz eşyasını, aygaz tüpünü bile alır hatta saç traşını bile ayvalıkta olanlar vardır... eeee napsınlar hem adada yaşıyorlar hemde memleketleri euro dan dolayı pahalı... bazılarınız gümrük işini nasıl yapıyorlar diyebilirsiniz o da şöyle bizden çıkarken herhangi bir gümrük vergisi falan alınmıyor, midilli gümrğünde ise devreye rüşvet giriyor, onlarda bizden daha fazla rüşvet dönüyor gümrükde...