istanbul sokaklarında başladığı serüvenine, memleketin çeşitli illerinde devam eden, bir duvar süsüdür. ilanın hemen altındaki numara ile ilgili bol miktarda rivayet bulunmaktadır. kimine göre bel fıtığına kesin çözüm sunduğunu iddia eden olga'ya aittir, kimine göre patron murtaza'ya.
lanet biseydir.. daha 17 yasimda konu komsuya, ese dosta, ana babaya artistlik yaparcasina kaldirdigim o gavur olusu gibi eski ahsap koltugun belimi adeta paramparca edisini unutamam. iste ogun bugundur agir kaldiramam, uzun sure ayakta duramam, yattim mi 50 kere donmeden uyuyamam, oturdum mu rahat edemem. yeri gelmisken hakkini teslim edelim. bi belci hasan ustavardi allah razi olsun 3 sene kadar once ne yapti etti baya bi duzeltti belimi ki o zaman turlu turlu batmalar, acimalar yuzunden yurumekte dahi zorlanirdim. ancak gecenlerde gittigim bir baska bel ustasinin babama soyledikleri hala kulagimda:
- yahu niye bu kadar beklediniz, mazallah erkekligi gider cocugun !! **
Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayarak omurilik kanalı içine doğru girmesi, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır. Tıbbi ismi herni diskal dir. *
Bel fıtığı günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biri. Çok sık rastlanmasına rağmen bu hastalığı yeterince tanımıyoruz.
Bu nedenle belfıtığı tedavisinde yanlış bilinenleri sıraladık; tabii, bilimsel doğruları da.
Yanlış: Sert yerde yatmak bel ağrılarını giderir.Bel fıtığı oluşunca mutlaka ya yerde yatmalı ya da yatağın altına tahta koyup öyle yatmalı.
Doğru: Sert yerde yatmak sırt ve bel kaslarının tutulmasına neden olduğu için yarar yerine zarar getirir. iyi bir yaylı yatakta, tercihen yarı ortopedik bir yatakta yatmak en iyisidir.
Yanlış: Mutlaka sırtüstü yatılmalıdır.
Doğru: Hastanın en rahat ettiği pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatıp bacaklarını karınlarına doğru çektiklerinde daha rahat ederler, çünkü bu pozisyonda yatarken omurların arası açılacağından bacak sinirlerine olan bası azalır. Eğer hasta sırtüstü yatmak isterse belinin altına bir yastık koyması ve bacaklarını yüksek bir yere uzatması daha uygun olur.
Yanlış: Tuvalet ihtiyacı dışında kalkmadan 20-25 gün kesin yatak istirahati yapılmalıdır.
Doğru: iki gün yatak istirahati yeterlidir.Eğer hasta rahatlamazsa bir sonraki tedavi aşamasına geçilmelidir. Uzun süre yatmak hastada depresyona yol açabilir, depresyonun tedavisi bel fıtığının tedavisinden daha zordur.
Yanlış: Yürüyüşten, merdiven çıkıp inmekten kaçınmalı, daha çok oturmak tercih edilmelidir.
Doğru: Oturmak bele binen yükü arttırır, onbeş yirmi dakikadan fazla sürekli oturulmamalı, sık sık vücudun pozisyonu değiştirilmelidir.
Yanlış: Sürekli korse takmak beli toparlar, bele binen yükü azaltır.
Doğru: Omurga kırıkları ve kaymaları dışında sürekli korse takmak zararlıdır, beldeki kasların zayıflamasına yol açar.
Yanlış: Bel çektirme ile bel fıtığı geri gider, hasta rahatlar.
Doğru: Bel çektirme sadece omurların arka uzantılarının birbirleri arasında yaptıkları eklemlerdeki kaymalarda faydalıdır. ileri derecede bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığın kopmasına ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çıkmasına sebep olur.
Yanlış: Bele balık bağlama, bardak çekme, masaj gibi alternatif yöntemler fıtığı yerine sokar.
Doğru: Bu gibi alternatif yöntemler sadece beldeki kan dolaşımını arttırır, böylece beldeki kaslar gevşer, hastada geçici rahatlama olur, fıtık üzerine bir etkisi olmaz.
Yanlış: Fizik tedavinin yapıldığı yer çok önemlidir.
Doğru: Fizik tedavinin yapıldığı yerin önemi vardır, ama yakınlığı çok daha önemlidir. Hastanın fizik tedaviden sonra üşütmeden, yorulmadan eve gitmesi gereklidir.
Yanlış: Fizik tedavi esnasında ağrı olursa bırakılmalıdır.
Doğru: Fizik tedavinin özellikle ilk üç gününde ağrıların artması normaldir, sabırla devam edilmelidir.
Yanlış: Fizik tedavinin etkisi ancak birkaç ayda belli olur.
Doğru: ilk on seans sonucunda hastanın ağrılarında bir gerileme olmuyorsa fizik tedaviyi sürdürmenin bir anlamı yoktur. Bir sonraki tedaviye geçilmelidir.
Yanlış: Mesai saatleri içinde fizik tedavi yapılabilir.
Doğru: Fizik tedavi bitiminde mutlaka yarım saat kırk beş dakika uzanıp ondan sonra normal yaşama devam edilmelidir.
Yanlış: Bele iğne yapılması bel fıtığını yok eder.
Doğru: Bele iğne yapılması hastanın ağrılarını geçici olarak yok eder, tamamen geçirmez. Yapılacak kortizonun birçok yan etkisi olduğu unutulmamalıdır.
Yanlış: Bel fıtığı ameliyatı çok risklidir, hastaların çoğu ya sakat kalır ya da kısıtlı bir yaşam sürdürmek zorunda kalır.
Doğru: Mikrocerrahi ile ve iyi bir beyin cerrahı tarafından yapılan bel fıtığı ameliyatlarının sakat kalma, felç olma gibi bir riski yoktur. Ameliyat hastayı daha rahat hareket edebilmesi için yapılır, onun hareketlerini kısıtlamak için değil.
Yanlış: Bel fıtığı ameliyatlarında hasta mutlaka narkoz almak zorundadır.
Doğru: Artık epidural anestezi ile hasta uyumadan da ameliyat yapılabilmekte, hastalar ameliyat sırasında sohbet edebilmekte, ayaklarını oynatabilmektedir. Bu yöntem sayesinde ameliyat sonrası uyanamama, bulantı, kusma gibi sorunlar oluşmamaktadır. Hasta ayağını oynatabildiği için ameliyat sırasında güç kontrolü de yapılabilmektedir.
Yanlış: Bel fıtığı ameliyatından sonra en az üç ay seyahat edilmez, araba kullanılmaz.
Doğru: Bel fıtığı ameliyatından sonra hastanın tatile veya bir seyahate çıkması istenilen bir durumdur. Hasta uçakla veya trenle ameliyatın gecesi, arabayla veya otobüsle ameliyattan iki gün sonra uzun yolculuğa çıkabilir. Ameliyattan bir hafta sonra tatil yapabilir, eğer istanbul trafiği gibi stresli bir yerde değilse ameliyattan birkaç gün sonra araba kullanabilir.
Yanlış: Bel fıtığı ameliyatından sonra cinsel güç azalır, zaten ameliyattan sonra en az üç ay cinsel perhiz uygulanmalıdır.
Doğru: Bel fıtığının varlığı cinsel gücü azaltır, onun ameliyatla alınması zamanla kaybolanları geri döndürür. Ameliyat sonrası cinsel perhiz ise sadece on günlüktür.
Yanlış: Ameliyat sonrası futbol, kayak, tenis gibi sporlar bir daha yapılamaz, denize girilemez.
Doğru: Ameliyattan bir hafta sonra deniz ve havuz tedavi için yararlı girişimlerdir, yürüyüş ve yüzme hastanın normal yaşama dönmesini hızlandırır. Zıplayıcı sporlar iyileşmeyi geciktirdiği için iki ay süreyle yasaklanır, sonra spor öncesinde iyice ısınmak kaydıyla serbest bırakılır.
Yanlış: Sadece bel ağrısı belirtisi olan bel fıtığında ameliyat olunmalıdır.
Doğru: Bel fıtıklarının %90'ı ameliyatsız iyi edilebilmektedir. Sadece bel ağrısı veya uyuşma için ameliyat yapılamaz.
Yanlış: Bel ve bacak ağrımız varsa öncelikle ortopedi, nöroloji veya dahiliye uzmanına başvurmak gerekir.
Doğru: Bel ve bacak ağrımız varsa öncelikle beyin cerrahisi uzmanına başvurmak gerekir. *
lomber omurlarının herhangi bir sebepten, (zorlanma, yanlıs hareket, asırı yuk tasıma) kayması sonucu olusur. omur kayar, omurun arasında bulunan disk zarar gorur (ya da gormeyebilir). diskin zarar gordugu durumlarda omurilikten gecen bazı sinirlerin baskısına sebep verir, ve bu da agrıya neden olur. eger zarar gormemisse disk, saga sola ya da one arkaya dogru kaymıs olabilir. (disk yapısı geregi amortisor gorevi goren kıkırdak bir yapıdır)
her bel fıtıgı ameliyat edilmez. eger edilecekse diskin ne durumda olduguna bakılır ve cerrahın insiyatifine gore bir tedavi protokolu cizilir. ya diskektomi yapılıp, disk yerine bazı cageler( platine diye tabir edilen, titanyum kafes seklinde aletler) takılır. ya da tamamen dogal olan kemik benzeri graft( bir cesit dolgu malzemesi) li mesh( titanyumdan olusan silindir alet) takılır. nadiren posterior stabilizasyon uygulanır.
cogu durumda ameliyata gerek yoktur. iyi bir fizyoterapistin verdigi egzersizler sorunu cozebilmektedir.
bazı insanların sadece bir hapsuruk ile yakalanabildiği amansız rahatsızlık türü.
-ortapedik yatak kullanılmalı
-duzenli spor yapılmalı
-agırlık kaldırırken dizler bükülerek kaldırılmalı
-oturulan koltugun bel kısmına ufak bir yastık konulmalı.
.
.
. *
Bel fıtığı olan birisinin karın kaslarını kuvvetlendirmesi ve kilo almamaya dikkat etmesi gerekir. Cerrahi müdahele yerine (bkz: fizik tedavi)daha verimli bir çözümdür.
sinir sistemini etkileyen ciddi bir rahatsızlık olmasına rağmen,tedavisi için oraya buraya cep telefonu numaraları yazılacak kadar önemsizmiş gibi gösterilen hastalık.
bel omurlarının arasındaki disk ve kıkırdakların aşırı zorlanma (mesala ani hareketle ani yük kaldırılması, mesala ani bir refleks vs.) sonrası disklerin yer değiştirmesi ile bacak ve diğer uzuvların kontrolunu sağlayan sinir sistemini tahrip etmesinden kaynaklanan hastalıktır.
Çok ciddi bir hastalık olmasının yanı sıra belirtileri kalcalardan bacaklara kadar yayılan ağrı ve titremedir.En önemli dikkat edilmesi gereken durumise ayak bileğinde oluşan felç ve idrar felci (idrar yapamama) gibi sonuçlarda doğurmaktadır.Bu tip durumda altın dönem denilen ilk 6 saat içerisinde ameliyat ile müdahale gerekmektedir.Eğer bu 6 saatlik süre geçirilirse ayak bileği felci veya idrar felci kalıcı olur ve ömür boyu idrarını yapamaz ve sonda kullanmak zorunda kalır.
eğer zamanında ve doğru müdahale yapılırsa çok kısa sürede eski durumunuza dönebilirsiniz.bir önemli not daha bu tip müdahalelerde muhatabbınız kesinlikle beyin cerrahları olsun.
-beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve absorbe etme görevi yapan disklerin dışarı taşması sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır.
-bel fıtığı olan kişilerin özel yataklarda yatmaları,ağır taşımamaları ve soğuk almamaya dikkat etmeleri gerekir.