Çok enteresan bulduğum, kendisini dinlettiren bir müzisyen. Milliyetçi müzisyen diyenler var ve gerçekten müziğinde vatan, milliyet sevgisi gibi şeylerin varlığı hissediliyor. Pek fazla tanınmamıştır, bazıları bunun nedenini "yanlış yerde doğmak" olarak açıklar.
Birçok eserini dinledim, çok çok hoşlandığımı söyleyemem ama ma vlast (6 parçadan oluşan senfonik şiir) Adlı eserini ayrı tutuyorum, bunu zevkle dinlerim.
2 Mart 1824'te Bohemya'nın Litonmyschl kasabasında doğdu. ilk müzik derslerini amatör bir kemancı olan babasından aldı. 1843 yılında müzikçi olmaya karar verdi ve Prag'a yerleşti. Josef Prokosch'tan kompozisyon dersleri aldı ve onun etkisiyle eski Avusturya imparatoruI. Ferdinand'ın orkestrasında baş kemancı olarak çalışmaya başladı. 1848 yılında Liszt'in özendirmesiyle Prag'da bir piyano okulu açtı, bir yıl sonra da piyanist Katharina Kolarova ile evlendi. ilk operası "Brandenburglular Bohemya'da" 1866'da sahnelendi. Bunu aynı yıl "Satılmış Nişanlı" izledi. 1868'de Wagner'in etkisi altında bestelediği "Dalibor" sahnelendi. 1866-74 yılları arasında Çek Ulusal Operası'nı yönetti. Fakat 1870'den sonra kulakları işitme yetisini kaybetti. Ruhsal çöküntü içinde nöbetler geçirmeye ve dengesizlik belirtileri göstermeye başlayınca Prag'da bir akıl hastanesine yatırıldı. Bir süre sonra da 12 Mayıs 1884'de bu hastanede yaşama veda etti.
(1824-1884) Bohemya'lı besteci. Modern Çek müziğinin kurucusu kabul edilir. Bir insana göre kısa, bir besteciye göre uzun sayılabilecek olan hayatında az ve öz esere imza atmıştır. Genelde vatan, doğa gibi temaları önemsemiştir. Moldau herkesin dinlemesi gereken eseridir. Şaheserdir. Operaları da ilgi çekicidir.
çek müziğinin kurucusu kabul edilen milliyetçiliğiyle bilinen piyanist ve bestecidir. hayatı acılarla geçmiştir. 3 kızını sonra karısını kaybetmiştir. arkasından akabinde sağır olmuş ve 10 sene o şekilde dolaşmış bu arada en önemli eseri olan Vatanım'ı yani ma vlast'ı besteledi. sonrasında artan dengesizlikleri üzerine akıl hastahanesine yatırılan sanatçı hayatını burada kaybetti.