sputnikin yayınlarını takip eden bir yazarınız olarak son 4 ayda resmen sorti yaptı nedense şu an Türkiyeyi gömmeye başladı sebebi ne ki iyi düşünmek gerek ?
not:Verdikleri haberlerin çoğu manipülasyon bizzat kontrol ettim
1000 odalı saray sahipleri zannedeiyorlar kı, başkanlık sistemi gelince suriye ve ırak kürdistanları türkiye nin eyaleti olmak için türkiye ye bağlanacaklar.
Bir zamanlar söylemek suçtu. Böyle bir fikre nasıl geldiniz?
Aslında bu düşüncem yeni değil. Daha 1980'li yılların başında bunları düşündüm. Çünkü Ankara'dan 81 ile hákim olmak zor. Uykularım kaçıyordu. Ben Cumhurbaşkanı'yken içişleri Bakanı bunu dile getirdi.
O zaman niye bir şey yapmadınız?
Aslında yaptık. 1983 yılında Danışma Meclisi tatile girdiğinde bizim kanun hükmünde kararname çıkarma yetkimizi devrettik. Bölge idare mahkemelerini kurarken bu zihniyetle hareket ettik. Türkiye'yi birtakım bölgelere böldük. Yetkileri oraya devrettik.
GÖREMEYEBiLiRiM AMABU ADIM ATILMALI
Peki eyalet sistemi fikrine nasıl geldiniz?
Cumhurbaşkanı iken Bavyera'yı ziyarete gitmiştim. Baktım üç bayrak çekmişler. Bir Türk, öteki Alman bayrağıydı. Bu üçüncüsü ne bayrağı diye sordum. 'Burası Bavyera Eyaleti, onun bayrağı' dediler. Birçok ülkede bu var. Amerika da böyle yönetiliyor. Pakistan da. Yönetim zorlaşınca ülkeler eyaletlere bölünüyor.
Türkiye de buraya gelmeli mi diyorsunuz?
Mutlaka gelecek diyorum.
Ne zaman gelecek?
Belki 10 yıl, belki 30, belki 50 yıl. Ben 90 yaşındayım. Belki ben görmeyeceğim. Ama Türkiye bir gün mutlaka bu adımları atacak. Yoksa huzur bulmamız mümkün değil.
CESUR ADIMLAR ATIP DÜNYAYA UYMALIYIZ
Yükselen milliyetçilik akımı buna izin verir mi?
Şimdi bakıyorum, ortada vatan kurtaran aslanlar geziyor. Tutturmuşlar bir karış toprak vermeyiz diye. Toprak niye gitsin? Bunlar dünyaya ayak uyduramayan insanlar. Huzur bulmak istiyorsak cesur adımlar atmalıyız.
Bir zamanlar Özal bunu söylediğinde hakkında yazılmadık yazı, söylenmedik söz kalmamıştı. Siz nasıl söyleyebiliyorsunuz?
Evet Özal bunu Güneydoğu'da bir yerde söylemişti. Onun annesi Kürt'tü. Şimdi ben söylüyorum. Birilerinin söylemesi lazım. Geldiğim yaş ve yaptığım işler bana bu cesareti veriyor. işte ben de çıkıp söylüyorum.
"Büyük metropollerde ‘belediye' kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor" diyen Karatepe, eyaletle yönetilen Çin modelini şu sözlerle aktardı:
"Çin'de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor."