Şurada yanlış yapıyoruz sanki. Sistemin zaafları, artısı, eksisi elbette konuşulacak ama asıl mesele sistemin içeriğinden çok sistemin bu topraklara uygun olup olmadığıdır. Ayrıca bodoslama abd ile mukayese yanlış. Neden mi? Çünkü şu unsurların da etkisi var ABD'de.
uzun uzun açıklama yaptım, karşılaştırma yaptım, en basit şekilde anlatmaya çalıştım, sonra başlığı açana baktım ve hepsini sildim. ne desem boş bu elemana.
sadece bu başlığı okuyan ve aydınlanmak isteyenlere kısaca şunu söyleyeyim, amerika'daki başkanlık sisteminin aynısı gelecekse eğer gidip seve seve evet basarım. bize getirilmeye çalışılan başkanlık sistemine bilimsel adıyla dikta deniyor maalesef, o yüzden istemiyoruz ama ülkenin yarısı hala ne olduğunu bile bilmedikleri bir sistemi körü körüne savunuyor. halbuki açıp okusalar başkana verilen yetkileri, eminim ki büyük çoğunluğu fikrini değiştirip başkanlığa karşı çıkacak. ama şu anki durum, çok acı bir tablo bu maalesef. ülkemin, milletimin bu hale geldiğini görmek yani.
iki sistem arasında hiçbir benzerlik olmadığını bilmeyen kişi söylemidir. la oğlum isimleri aynı içerikleri değil. mesela seks, her yerde aynı söylenir ama kimisi eşekle yapar..
Babası, anasını tatmin edemeyenlerin, gelip burda ona buna surtunerek analarına tokmakcı aradıklarını gördüğüm konudur. Ayrıca; " yalama tecrübesinide dile getirmektedir " benden sana hayır yok. Başka kapıda şansını dene daa. Ne yüzsüz birisin. Biz harama uçkur çözmemiz. Alana!!!!!
protestanlık kötü bişi olsa abd (başkanlık) almanya (parlementer) büyük krallık (monarşi) bu ülkeler protestanlığa inanır mıydı? hepimiz protestan olalım bitsin bu tatava. bir kere protestan olduktan sonra öyle güzel değerler geliyor ki topluma ülkeye, ne ile yönetildiğinin önemi kalmıyor.
Ben maaş alıyorsam buradakiler benim, almıyorsam senin ananı sıksın mi? ey çomar diye sormak istediğim konudur. Bu sıkık laikliği Fransa'dan alır onlar uzaya gider, kendisi heykel yapar tapar onu görmez. Ne hikmetse bir diğer ileri medeniyet(!) abd den başkanlık sistemi alınacağı zaman koca gotunu siper eder.
amerika kullandığına göre hristiyanlıkta güzel bişi,hatta musul da pyd ve ypg yi kullanıyor amerika sizin ilkokul 3 mantığınızla onlarda güzel.olmayan beyninizi seviim comarlar.
sistemleri topluma, sosyolojik duruma, hatta coğrafyaya göre değerlendirmek gerekir. amerika koca bir kıtaya yayılmış büyük bir ülke. merkezi bir yönetimin yeterli olmayacağı besbelli. dolayısıyla merkezi otoriteye bağlı eyalet sistemi şart. türkiyeyi sosyolojik açıdan amerikayla kıyaslamak da zaten cehaletin daniskası. dolayısıyla boş önerme.
türkiyede sistemin kendisi değil, işleyişi ve içeriğiyle alakalı sorun vardır.
Parlementer sistem kötü olsa Almanya kullanır mıydı?
Sistemi iyi ya da kötü yapan içeriğidir. Temel hak ve özgürlükler garanti altındaysa, kuvvetler ayrılığı varsa, devletin temel nitelikleri tartışma konusu değilse, medya özgürse, uzlaşma kültürü varsa her sistem güzel işler.
Örnek vereyim Türkiye'de hangi parti iktidara gelirse gelsin, hangi sistem olursa olsun, Yılmaz Özdil istediği gazetede yazar, Taksim'de istediğin kadar protesto yürüyüşü düzenleyebilirsin, yarın kapına vergi memuru gelmez, düzmece dava ile hapse atılmazsın diyebilir miyiz?
bu sığır akp sempatizanlarında sike sürecek akıl yok cok ciddiyim olm bak.
yolda belde şeytan amerika ,dış mıhraklar,avrupa birliği hede hödö diye anırırlar işlerine gelince buyrun işte.sizin dininiz imanınız para ulan kimi kandırıyosunuz.demokrasi cenneti arabistanı örnek alsak ya neden uzaklarda arıyoruz cozumu.
öncelikle amerika üniter değil federal bir devlettir ve zaten içte bağımsız eyaletler vardır. ( bir iddia da budur, ülkeyi eyaletlere bölecek iddiası vardır)
ikincisi ise başkanlık sisteminin geri kalmış ülkelerde diktatörlüğe sebep olmasıdır. ( amerikada olamaz çünkü adamlar zaten fedarasyon içte bağımsız yani)
ben başkanlık gelirse darbe olur bile diyorum.
neden?
çünkü başkanlık sisteminde yargılanamaz bir statü ve belli dönem görevde kalma şansı var.( yani çok zor onu aşağı indirmek)
ee tayyip in zaten şeriatçı olduğunu herkes biliyor, bu o kadar gücü eline alırsa rejimi savunan ordu her daim tetikte olacak ve daha yakından olayları takip edecektir.
bir kötü yanı da demokratik yolların tıkalı olacağıdır, bu güçte birine parlemento bir şey yapamayacaktır.
bu da orduyu göreve sokacaktır.
ayrıca başkanlık gelirse muhalefet bağırmadan ölme yöntemini bulsun.