bugün

Eğitim sistemininde her yıl neredeyse bir değişiklik oluyor. Bugün eğitim bakanı ismet yılmaz yeni müfredatla ilgili açıklamalarda bulunacakmış. Haberlerden takip ettiğim kadarıyla da atama bekleyen dört yüz bin kadar da öğretmen varmış.

Şimdi 2002'den beri 5 tane bakan değişti 6. Görevde. Ve her gelen bakan yeni bir sistemle geldi ama eğitimde istenen başarılar yakalanmadı. Hatırladığım kadarıyla birkaç örnek vermek istiyorum. Mesela Hüseyin çelik zamanında oks kaldırılıp her yıl SBS getirildi. Daha sonra gelen nimet çubukçu bunları kaldırıp teke indirdi. Daha sonra dediler ki bu SBS olmasın da teog olsun denildi. Öğrenci kendi yazılı sınavı gibi test sınavına girsin.

Arkasından öğrencilerin okula başlama yaşı 7, 6 ve 5 yaş tartışmaları başladı. Devamında 4+4+4 sistemi.

Üniversiteye giriş sınavlarındaki belirsizlikler halen devam ediyor. En son açık uçlu sınav geleceği belirtildi. ÖSS, YGS, lys ve eklenen birçok sınavı sayamam herhalde.

Daha sonra başlatılan Fatih projesinin de elle tutulur, gözle görülür bir yanını da belirtilmiş değil.

Üniversite sonrası adayların işsizlik durumları, girdikleri sınavlar da tam bir açmaz halinde. Üniversiteyi bitiren aday kamuda çalışabilmek için gk,gy, eğitim bilimleri veya idari bilimler, öabt,alan bilgisi sınavlarından sonra mülakata girmesi daha sonra adayların adaylık sürecinde başarılı olması gerekiyor.

Mesleki eğitim konusunda da hâlâ istenen verim alınabilmiş durumda değil. Eğitimde önemli olan fırsat eşitliği hâlâ yakalabilmiş durumda değil.

Üniversitelerdeki bilimsel, özgürlükçü, kaliteli akademik eğitim tam yakalanmamışken daha birçok konuda üniversitelerin sorunu var.

14 yılda eğitim konusundaki sorunlar halledelimemişken başkanlık sistemi zaten fiili olarak uygulanıyor ülkedeki birçok konuda sorunların çözümü olduğu belirtiliyor. Bakın 14 yılda her şey yapboz tahtası gibi değişmişken idari anlamda başkanlık modeli gerçekten çözüm olacak mıdır?
Milyon kere değişse başarı sağlayamayacaktır. Daha önce de sağlamadığı gibi. Bugün Türkiye'de öne çıkan bilim insanlarının kalitesine ve yetiştiği yerlere ve zamana bakın.
Sistem kadar kafa da önemli. Türkiye teknoloji olarak ( dışardan aldığıyla ) her ne kadar ilerlemiş gibi gözükse de kafa olarak 1970'lerin de gerisindedir bugün.
Okul öncesi eğitim ve üniversite zorunlu olmalı.
"Ayet el kürsi bilmeyenler sınava alınmayacaktır"

ibaresi sınav kağıtlarının başına yazılcak.
güncel Önemli Başlıklar