bu ülkenin adam olması, etkin kontrol mekanizmaları üzerine kurulu bir demokrasi inşa edebilmesi için en az 30 yıl koalisyonla yönetilmesi gerekiyor.
cahil cühela takımı alman'ın, ingiliz'in filan dürüstlüğünden bahseder. efendim rüşvet almazlarmış, yanlış yapan muhakkak cezasını bulurmuş filan falan... evet doğrudur ama bunların ülkesinde dürüst insan fabrikası filan yok. insan piçi her yerde aynı piçtir; fırsatını bulduğunda yapacağını yapar. bunların farkı odur ki uzun koalisyon dönemlerinde habire birbirlerinin açıklarını kolladıkları, kimse tek başına istediği gibi çalıp oynayamadığı için iyi işleyen kontrol ve dengeleme kurumları oluşturdular.
esas olan namuslu insan aramaya uğraşmak değil, namussuzların bile birbirinin korkusundan namuslu gibi davranmak zorunda kaldıkları bir yönetim kurmaktır.
koalisyon demokrasinin bir türev ürünüdür. farklı kesim ve düşünceden partiler, farklı bakanlıkları paylaşır, genelde oyu fazla olan da başbakanlığı alır ülkeyi yönetirler.
ama ülkemizde ortak bir paydada bir araya gelememek vardır. daha ziyade çoğunluk elde edip azınlıkta kalanları eriterek iktidarını güçlendirmek vardır. böyle süregelmiştir, şimdi kalıcılaştırıp bir de koalisyonu tü kaka gösteriyorlar.
ama gerzekler bilmiyorlar ya da görmezden geliyorlar. koalisyonlar ya tek parti ya da darbe döneminden sonra kalkınmaya çalışma dönemlerinde toparlanma zamanlarımızdır. benim şahit olduğum, özal ülkenin canına ot tıkamıştır, koalisyon toparlamıştır. akp satıp savdıktan sonra da normal koşullarda, bir gün ortadan kalktığında, doğal süreçtir ortadan kalkması normaldir, sıçtığını temizlemek koalisyona kalacaktır.
tabii ülkemize hükmetmeye meraklı dış gü ve sermayedarlara tek güç erkini teslim edeceksiniz ve onlar da tepedekini arada bir değiştirip ülkeyi kontrol edecekler. birisi sesini çıkartır, isyan ederse de bastıracaklar.
o değil de, hangi ara bu kadar kaz beyinli ve troll ortalığa saçıldı onu bilmiyorum. tek bildiğim, referandumdan evet bile çıksa çöküşünüze engel olamayacaksınız. bir de o koduğum emperyalleri bu ülkede rahat rahat at koşturamayacaklar.
Gaza gelip koalisyon olmasın diye neredeyse monarşi talep edecek bazı aymazların feveranı. Tamam istikrar olsun, ama adil temsili garantilemeden değil. Ne oy verirse versin temsil edilemediği algısı da az buz istikrarsızlık unsuru değildir. Hatırlatmış olalım vesileyle...
90larin sonunu hatirlayanlardanim. demokrasi diye bisi vardi. koalisyon demek demokrasi ortami demek. sagcilar kendi aralarinda anlasamayip her seyi bok ediyorlarsa bu onlarin sucu. parlementer sistemin sucu degil.
Yaa di mi?
Hayırdır. Artık ak parti gönüllüleri dernegi burada mı toplanmaya başladı.
Koalisyondan kurtulmamıza gelince en son koalisyon döneminde apo iti karga tulumba yakalanmıştı. Ekonomik kriz denen dönemde dış borç şimdikinin üçte biri kadardı, enflasyon rakamları hile yapılmadan hesaplandığı için simdikinden çok görünse de alım gücü daha fazlaydı.
7 haziran secimlerinden sonra koalisyon kurulsaydı en azından suriye batağına iyice gömülmeden çıkmış olurduk, ışid bu kadar palazlanmadan önlemimizi alırdık, dış politikayı batırmazdık, iktidarın eski gizli ortağıyla hesaplaşması sırasında öne sürülüp hayatını kaybeden yüzlerce insan da hayatta olurdu.
burada hayır diyenlerin çogu erdogandan baska lidee hukumet gormedikleri icin genellikle lise uni tayfasi bunlar. hadi eyvallah akparti hükümetlerinden baska hukumet gormedin hic mi arastirmadin be kardesim. internete gir bi bak türkiye siyasetine krizlere. sonra evet mi hayır mi bir daha düşün.
Oğlum siz manyak mısınız? Gelen sistemin dünyada uygulanan başkanlıkla uzaktan yakından Alakası yok. Koalisyon olmasın diye de ülkenin tapusunu bi adama vermeyelim bi zahmet.
başkanlıkçıların en iyi argumanları bile sıkıntılı. "tayyip tek lider olcak her şey süper olcak" diyolar. rte öldükten sonra ne olcak peki? sağ toparlanamayacak, yüzde 30-35e çıkan chp seçmeni hep başkanı seçecek. bu adamların yaptığı her şey önce kendilerine zarar verdi, başkanlıkta da böyle olacak. ben akpli/tayyipçi olsam bu seçim sandığa gitmezdim.