derviş oturması da denebilir. günümüzde çok da kullanım alanı yoktur. bazı kafelerin şark köşelerinde bu tür bir oturma yapılabilir ayakkabılar çıkarılırsa.
kişi önceleri rahatsız oturulur çünkü ortamda yenidir, muhabbet ilerledikçe kişiler kaynaştıkça oturma şekilleri yavaş yavaş degişir. en sonunda bagdaş kurulur. sonuç:bagdaş kurarak oturmak samimiyetin ifadesidir denilebilir.
ilk dakikalarda rahat gelen fakat zaman geçtikçe bacaklarınızda garip sızıya sebep olan, en sonunda dayanamayıp bacaklarınızı açtığınızda karıncalanmasına ve tutulmasına sebebiyet veren oturuş şekli.
Yeryüzünde Türk oturuşu diye bilinen bağdaş, bir Avrupalı devlet adamına göre ata biner gibi oturuştur. Kökeni şöyledir:
Eski Türkçede ba- eylemi bağlamak anlamına gelir. Bağ adının kökü olan eylem, ba-mak ve bağ-mak biçiminde 19. yya dek kullanımda kalmıştır. Bağda- güreşte çelme takmak, bacaklarını kavuşturmak anlamına gelir. Buna gelen -ş ekinden bağdaş olmuştur.
bağdaş kurup oturmak bir türk geleneğidir. kurultay toplandığından türk kağanları, bağaturlar, beğler, gaziler hepsi bağdaş kurarak otururlar. yabancılar tarafından çizilen osmanlı resimlerinde ve başbuğumuz atatürk resimlerinde bağdaş kurarak oturduğunu görürüz. yine aynı şekilde göktürk heykelleri de buna örnektir.