bugün

yozlaşmış yurdum insanının bayramların dini vecibelerini unutup; acaba kaç gün tatil olur, bu bayram nereye gitsek, nasıl tatil yapsak vı vı vı, zı zı zı... gibi darranışlarda bulunup üç beş gün yatarız diyerek bayramı tatilden ibaret görme olayıdır.
ramazan bayramını özgürlük adedden modelleri de mevcuttur. (bkz: ben) (bkz: sigara içme özgürlüğümü geri istiyorum) *
özel sektörde çalışan, hafta içi sosyal hayatı ol(a)mayan, uykuyu özlemiş, ofis ortamlarından sıkılmış, yaptığı işi sevmeyen, uykuyu özlemiş, ailesini özlemiş, memleketinin içli pideleri gözünde tüten, uykuyu özlemiş insan davranışıdır. herhangi bir dini hassasiyeti olmayan, dinsiz, ateist insanların davranışı da olabilir. normal karşılanmalıdır. lekum dinikum veliye din.
elbette modern zaman bize, kendimizle, ailemizle ve çevremizle ilgilenme imkanını pek vermediğinden, bayramların tatil yönü de oluşmuştur. ama onu sadece tatil olarak gören müslümana: "yeter artık kır şu başıboşluk zincirini" derim. bayramlar, bayramdır!
oruç tutmayan insanların eylemidir. neyin bayramı arkadaşım bu? diye soramayız onlara. çünkü bayram değil sadece tatildir ona göre bayram değil.
sosyal hakların ve çalışma haklarının sıfır olduğu bir ülkede çok doğal olan durumdur.ee sen eşşek gibi çalıştırırsan insanları, karının kuaför masrafı kadar maaş verirsen,o adamda bayramı tatil olarak görür, durumudur.
doğru olmasa gerek davranış türü.
bazen akrabalar, kuzenler gelir. bayram ayağına olan tatili bayram oldurmaya.
sabah evin erkekleri namaza gider, hepberaber kahvaltı yapılır sonra aile sofrasında. bayramlık gazeteler okunur. yavaş yavaş gelmeye başlar misafirler. çayı, tatlısı, şekeri... ev, kalabalık olduğu kadar güzeldir. gelen misafir değerlidir.
ev sakinleşince, toparlanıp siz gidersiniz bayram ziyaretlerine. sevdiğiniz insanların, saydığınız kişlerin gönüllerini hoş etmeye, değerli olduklarını hatırlatmaya, hayır dua almaya. çünkü, onların da evleri güzel olur o zamanlarda. yaşlı bir insana verilebilecek en değerli hediyelerden biri onu ziyaret etmek, halini hatrını sormaktır. hala "biri" olduğunu, "değerli" olduğunu hatırlatmaktır.
akşam ya tembel tembel evde kalan tatlılar kemirilip, ertesi güne hazırlık yapılır, ya da memlekette toparlanmış eski arkadaşlarla buluşulur, eski günler yadedilir.
bayramlar güzeldir, bayramdır, iyi ki vardır. hayatın acelesinde, unuttuğumuz şeyleri, değerleri hatırlatır, aslında daha sık yapmamız gereken şeyleri, yılda 2-3 kez de olsa, yapmamızı sağlar. *
eski bayramların tadını alamayan, o günleri yaşamayan insanların bayram anlayışıdır.
modern insanın tatil ihtiyacından doğan bir anlayıştır.
bayramları sıradan bir gün sananlar da var. (bkz: deliye her gün bayram)
(bkz: 1 mayis in resmi tatil olmasi)