battani

entry9 galeri1
    1.
  1. 2.
  2. yeni yazardır. henüz bi ibneliğine rastlanmamıştır. çay, kahve ısmarlayalım
    1 ...
  3. 3.
  4. urfalı kürt yazar.
    hoşgelmiş.
    çiğköfte yapsın bize.
    2 ...
  5. 4.
  6. Kürt kısmı yanlış. Cigkofte vazgeçilmezimiz.
    0 ...
  7. 5.
  8. Ebu Abdullah Muhammed bin Cabir bin Sinan er-Rekki es-Sabi el-Battani (858, Harran - 929, Samara yakınlarındaki Kasr el-Cis kazası) Latince Albategnius, Albategni ya da Albatenius olarak bilinen, Arap astronom, astrolog ve matematikçidir. *
    2 ...
  9. 6.
  10. trigonometriyi bulan kişi.

    ikindi namazının nasıl hesaplanacağını düşünürken, güneş, ay ve dünya üçgeniyle hesaplamaya çalışarak trigonometriyi bulmuştur.
    2 ...
  11. 7.
  12. trigonometrinin mucidi olduğu söylenmektedir. 858 yılında urfa'nın harran bölgesindeki battan kasabasında doğmuş, 929'da ölmüştür. birçok eseri latinceye çevrildiği için batıda albatagnus veya albatagni olarak da tanınır.

    paris enstitüsü'nün bir profesörü trigonometrinin mucidinin ve trigonometrik bağlantıları bugün kullanılan şekliyle formülleştirenin battani olduğunu, batı dünyasına trigonometriyi onun öğrettiğini ifade etmiştir. profesör philip k. hitti ise batıda matematik bilginlerinin tanjant hakkında battani'den ancak 5 asır sonra bilgi sahibi olabildiğini söylemştir.
    0 ...
  13. 8.
  14. Kürtçe bir kelime olan battani bataniye anlamına gelir.
    2 ...
  15. 9.
  16. Devrinin en önemli astronomlarından ve matematikçilerinden olan Battani (858-929), Sâbit ibn Kurrâ gibi, Urfa’nın Harran Bölgesi ‘ndendir ve yıldızlara tapan Sabii Dini’ne mensuptur.
    Rakka’da özel bir gözlemevi kurmuş ve burada 887-918 tarihleri arasında son derece önemli gözlemler yapmıştır. Güneş, Ay ve gezegenlerin hareketlerini gözlemlemiş, yörüngelerini doğru bir biçimde belirlemeye çalışmıştır. Güneş ve Ay tutulmaları ile ilgilenmiş, mevsimlerin süresini Battani büyük bir doğrulukla hesaplamıştır. Ayrıca, ekliptiğin eğimini de dakik olarak belirlemeyi başarmıştır.
    Aynı zamanda matematikçi de olan Battani, bu alanda da son derece önemli çalışmalar yapmıştır. Sinüs, kosinüs, tanjant, kotanjant, sekant ve kosekantı gerçek anlamda ilk defa kullanan bilim adamının Battâni olduğu söylenmektedir. Battâni, çalışmaları sırasında bazı temel trigonometrik bağıntılara ulaşmış ve bunları astronomik hesaplamalarda kullanmıştır.
    Battani ‘nin Zij adı verilen çalışması Johannes Kepler, Tycho Brahe gibi Avrupalı astronomlar üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Nicolaus Copernicus,Zij üç defa Latince’ye çevrilmesine rağmen, O’ndan yaklaşık 700 yıl önce yaşamış Battani ne yazdıysa eserlerinde tekrar etmiştir.

    Modern dünya, Battani’ye bilim dünyasına katkılarından dolayı hürmetini, saygısını göstermiş ve Ay’daki bir bölgeye Albategnius olarak ismini vermiştir.

    Battani, Suriye’de Rakka ve vefat ettiği şehir olan Şam’da çalışmalar yapmıştır. Battani, Batlamyus’un bazı yanlışlarını düzeltmiş ve yeni Güneş ve Ay tablolarında derlemiştir. Uzun süre bilim dünyasında otorite olarak kabul edilmiştir. Güneş’in enberi hareketlerini keşfetmiş, gök kürenin bölümleri üzerine çalışmalar yapmış ve muhtemelen 5.yüzyılda yaşamış olan Hintli astronom Aryabhata’dan bağımsız olarak, sinüsün ve kısmi olarak da tanjantın hesaplamadaki kullanımlarını açıklamış ve böylece modern trigonometrinin temelini atmıştır. Battani bunlardan başka astronomide, ekinoksların devinme hareketlerinin değerlerini ve ekliptik eğimi çok yakın bir oran bularak hesaplamıştır. Battani, tablolarında devinim için tekdüze değerlendirmeler kullanmıştır.

    O’nun en önemli çalışması olan Zij ya da ayarlı astronomik tablolar, Plato Tibirnitus tarafından 1116 yılında De Motu Stellarum olarak Latince’ye çevrilen 57 bölümden oluşan el-Zij es-Sabi adlı eseri Avrupa astronomisinde büyük bir etki bırakmıştır. Zij, biraz Hintli etkisi görülen Batlamyus teorisi üzerine bina tesis edilmiştir. Bu eserin bir yeni baskısı 1645 yılında Bologna’da ortaya çıkmıştır. Plato’nun orijinal el yazısıyla yazdığı nüshası Vatikan’da; ve Battani tarafından yazılmış bir el yazma tezi ise Escorial Library’de astronomik kronoloji bölümünde muhafaza edilmektedir.

    Battani, gelişmiş ay ve güneş tabloları kullanarak yaptığı gözlemler boyunca, Güneş’in dışmerkez kuvvetinin değiştiğini, modern astronomide Dünya’nın Güneş etrafındaki bir eliptik yörünge üzerindeki hareketinin eşitliğini keşfetmiştir.

    Kopernik, Kopernik Devrimi’ni başlatan De Revolitionibus Orbium Coelestium adlı kitabında Battani’ye olan minnetini dile getirmiş ve birçok yerde Ondan alıntılar yapmıştır.

    Aydaki Albategnius kraterinin adı O’nun adına ithafen verilmiştir.

    Star Trek: Voyager filminde Excelsior-class starship USS Al-Batani [sic] NCC-42995 adlı uzay gemisi Kathryn Janeway’in ilk uzay görevi olarak O’nun adıyla adlandırılmıştır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük