zat kendisi için uygun görmediği olumlu bulmadığı bir takım bilgileri bilinçten uzaklaştırır. unutur. bo olay tamamen bilinç dışıdır ve olumsuz yaşantılar bilince çıkmaz. bu suçluluk duymayı ya da kendinden utanmaı engeller..
yaşlılarda görülen sürekli para biriktirme merakının altında ölüm düşüncesini bastırma vardır. (bazıları torunlarına verebilir tabii)
psikopatların ustalıkla gerçekleştirdiğidir. kendilerini tetikleyen bir kişi ya da gelişme ile karşılaştıklarındaysa, bastırılan öldürme güdüsü açığa çıkar ve seri katile dönüşürler.
endişe, korku ve suçluluk gibi durumların kişi tarafından farkına varılmadan bilinçaltına itilmesi durumudur.
mesela 2 saat sonra fonetik'ten final sınavım var ve ben hala sözlükteyim, youtube'dan müzik dinliyorum ve sınava hiç çalışmadım ancak sınav olduğunu bilincim bana unutturmaya çalışıyor.
Bilinç altına itilen şeyler süperego tarafından kabul edilmeyen şeylerdir. Ürkütücü olan, acı veren itkiler ve anılar ile kişinin kendisi ve çevresi tarafından olumsuz karşılanabileceği düşünülen ve bunun sonucunda da kaygı, stres yada gerilime yol açan düşünceler bilinçaltına hapsedilir. Hapsedilen bu birikimler unutulmuş olarak bilinçaltında depo edilirler ve istenerek hatırlanamazlar. Saldırganlık ve öfkenin bastırılması en sık görülen bastırmadır. Ancak utanç, suçluluk ve özdeğersizliğe yol açan anılarda genellikle bastırılırlar.
Bastırma savunma mekanizmalarının temelini oluşturur.
Günlük hayatta bize sıkıntı veren gerginlikleri azaltmamızda önemli rol oynar. iradenin dışında, egoya acı veren bu dürtü, hatıra, tecrübeler bastırılır.
Örneğin; dişçiden korkan birinin diş randevusunu unutması