hz. muhammed'in müjdelendiği söylenen yasaklı incil.
kimi kaynaklarca incilin aslına en yakın nüshası kabul edilir.
On iki Havari'den biri olup olmadığı ihtilaflı olan Barnaba, aslen Kıbrıslı olup Yahudi bir aileden doğmuştur. Asıl adı Joseph (Yusuf)'tur. Barnaba ise "teselli oğlu" anlamında ona sonradan verilmiş bir lâkaptır.
Hz. isa'nın tebliğini yaymaya çalıştığı üç yıllık süre içerisinde zamanının büyük bir kısmını onun yakın takipçisi olarak geçirmiştir. Hz. isa'dan öğrendiklerini ve duyduklarını bir kitapta topladığı bilinmektedir. Bu kitaba, onun adına izafeten "Barnaba incili" denilmekte, ancak, kitabını ne zaman yazdığı kesin olarak bilinememektedir.
Barnaba incili M.S. 325'e kadar iskenderiye kiliselerinde kabul edilmiştir. isa'nın doğumundan sonraki birinci ve ikinci asırlarda, Tevhidi desteklemiş olan iraneus'un (M.S. 120-200) yazılarında elden ele dolaşmıştır. M.S. 325'te meşhur iznik Konsülü toplandı. Teslis akîdesi, Pavlos Hıristiyanlığının resmi doktrini olarak ilân edildi. Kilisenin resmi incilleri olarak Matta, Markos, Luka ve Yuhanna incilleri seçildi. Barnaba incili de dahil geri kalan bütün incillerin okunması ve elde bulundurulması yasaklandı. Barnaba incili hakkında sürdürülen bu yasaklama kararları, ileriki tarihlerde de devam etti. M.S. 366'da Papa Damasus'un M.S. 304-384'te, incil'in okunmaması için bir karar çıkarttığı söylenmektedir. Bu karar M.S. 395'te ölen Kaesaria Piskoposu Gelasus tarafından da desteklendi. Onun Apokrifal kitaplar listesinde Barnaba incili de vardı. Apokrifa, basitçe "halktan gizlenmiş" demektir. Papa'nın, yasaklanmış kitaplar listesine Barnaba incili'ni de almış olması, en azından, incil'in varlığını göstermektedir. Ayrıca Papa'nın, M.S. 383'te Barnaba incili'nin bir kopyasını ele geçirdiği ve kendi özel kütüphanesinde sakladığı da bir gerçektir.