hayran hayran baktığın ben değilim ne yazık. oysa, bir bakışınla baharı getirirsin kapımın önüne eminim ama yapma sen. yıllar oldu alıştım ben bu iklimin karına kışına. gelen giden olmaz buralara pek. havası çetindir, kırk yılda bir yolu düşenler bir hatır edip giderler -kimse kalıcı değil.- soğuğa da alıştım, soğuk oldum ben. soğuk içime işledi, kimseye sıcaklık duyamadım. duyduğum tek sıcaklık öfkemin kaynaması. öyle kaynıyor ki buharlaşmıyor. - su değil ki amk- biraz zaman lazım dedim, bu öfke diner elbet. -dinmedi- sanırım öfke duyduklarımı da getirdim bu kara kışa. şimdi, bakışın bana değil, bir başkasına. poğaça yanaklarını sıkmak istiyorum - başkaları belki sikmek istiyordur- başkalarıyla ilgilenmiyorum. istersen bana bir cevaz ver, neler yapabileceğimi gösterebilirim. - şiddeti fırtınalardan aldım- birden bire patlar ezer geçerim. -kasırga gibiyimdir bu konuda- başkaları konum değil. konum sensin. neler diyorum ben böyle be? kurtarın beni.
Bir insanın kişiliğidir. Gözlerin ifade ettikleri hisler değişse bile bakışın özü hep aynıdır.
Mesela Bazı insanların bakışı iyi hissettirır, öyle masum, perdesiz bir bakıştır ki o, o insandan zarar gelmez sana.
Bazı insanların bakışı ise vahşet içerir sanki. Düşünceleriyle dedikleri arasındaki savaşın dumanı gözlerini bulanıklaştırır, görünce ne yapacağını bilemezsin, karşısındaki insan tehlikelidir. Sinsidir o.
Bazı bakışlar da daima kıskançtır. Gülümsese bile bakışı kıskançlık içerir işte, kötü hissettirecek şekilde agresif bir bakıştır, kusur arar gibi.
Bazı insanlar da konuşurken yüzünüze bakmazlar.
işte Bunların ne olduklarından hiç bir zaman emin olamazsın.
Konuşurken, karşındakinin gözlerinin içine bakmak çok önemlidir. Her şey gözlerde bitiyor.
Hoşlandığın erkeği etkilemek istiyorsan bir an önce etkileyici bakmayı öğrenmelisin...
Bir bakışın manası, hiçbir lisanda yoktur, Bir bakış, bazen şifa, bazen zehirli oktur. Bir bakış, bir aşığa neler neler anlatır;
Bir bakış bir aşığı senelerce ağlatır...
jean paul sarte ın varlık ve hiçlik kitabında, özellikle başkasının bakışı başlığı altında derinlemesine işlenmiş bir fenomendir. beni başkasının kendinde nesnesi yapan bakış ya da başkasını benim için kendinde nesne yapan bakış. tabi dediğim gibi bu konu bu kadar basit değil, kitabı okumak lazım. ama okuduğunuzda da hemen anlayacağınızı zannetmeyin, düş kırıklığına uğrarsınız. bunu dışında bakış konusu lacan ve derrida felsefelerinde de önemli yer tutar
Bir bakışın manası,
Hiçbir lisanda yoktur,
Bir bakış, bazen şifa,
Bazen zehirli oktur,
Bir bakış, bir aşığa,
Neler neler anlatır,
Bir bakış bir aşığı,
Senelerce ağlatır... *
not: antoloji.com'a göre victor hugo'ymuş. Celsus'a teşekkür ederim.
"bir tatlı gülüştür bazen bir narin duruş, bazen de bir tatlı sözdür insanı alıp ta götüren. Ama hiçbiri etkilemez insanı bir bakış kadar.
Acıyı, tatlıyı, hüznü, öfkeyi, hasreti, özlemi, aşkı,sevgiyi anlatır insana bakışlar. Ve bakıştır insanı vezir de rezil de yapan. Hepimizin vardır bir tanıdığı bir tatlı bakışa kanmış olan. Ve bakıştır beynin aynadaki görüntüsü" gibi bir tanımıda bulunan insan ırkının, özellikle kadınların en büyük silahıdır.
(bkz: bir tatlı bakış almaya geldim)