bugün

olaylara farklı boyutlardan, farklı şekilde bakmak, yorumlama farkı.
bakislarda verilmek istenen 'aciliyim', 'uzgunum' ifadesidir.
ideal bakış açısı 37 dereceye tekabül eder..
hayat denilen süreç içerisinde sorduğumuz sorular, soruş şekli ve bu sorulara bulduğumuz cevaplar arasındaki farklılıklar.
kişiden kişiye farkLıLık gösteren göreceLi kavram.. kişinin bir oLayı, oLguyu aLgıLama biçmi/tarzı..
polyanna ve somurtkan şirin'in birbirlerine zıt olmasının en somut örneği.
bakış acısı..
(bkz: nokta ı nazar)
kavga da bakış açısı değil de, "biyerinden" anlıyorsun dediğimiz durumdur. olayları ciddi boyutlarda değiştirmeye yetebilir.
perspektif der kimileri.
bakış açısı insan düşüncelerini farklı boyuta taşır.hayatınıza dair bir portreyi aklınıza getirin ve bu portreye kişisel değil evrensel, objeltif bakmaya çalışın.

-herkez elmanın yere düştüğünü biliyordu ancak bir kişi ''neden yere düşüyor'' diye sorguladı
-herkez havada uçan ördekleri görüyordu ve yine herkez o ördekleri avlamayı düşünüyordu.
bir kişi ise ''nasıl uçuyorlar'' diye sorguladı.
ben zaten "bakış acısı"na bkz. vermiştim. hay bin kunduz ! 'bakış acısı' 'bakış açı'nız nedeniyle çektiğiniz bir acıdır. bence bir psikiyatra ya da göz doktoruna görünün.
dar açı ise durum vahimdir.
(bkz: point of view)
(bkz: yorum farki)
herkesin iki gözü vardır.fakat bu iki göz üçyüzaltmış derece döner.herkesin görme derecesi farklıdır bu durumdan sonra bakış açısı dediğimiz olay devreye girer.bakış açısı kelimeler döküldüğünde fikir olur.
(bkz: fikir açısı)
(bkz: vantage point)
ironiktir, bilimi kutsallaştırma dogmatikliğine, hatâlı analojisine, gayrıbilimselliğine kapılan bilimsel(!) zevatça ifâsı bakı şasısı şeklinde zuhur eden geniş vizyon...
aslında önemli olmayandır. önemli olan, görüş açısıdır, neden? herkes bakar, fakat göremez.
özellikle günümüzde, bizim toplumumuzda, taktığımız at gözlüklerine göre değişen açıdır. bir tecavüze veya bir yolsuzluğa bile at gözlüklerimizin izin verdiği açılardan bakıyoruz. e tabi doğal olarak farklı açılar oluyor.
Hayat üzerinde düşünmek ve dünyayı bir koyunun gördüğünden başka türlü görmek talihini yer yüzünde sadece insanlara verilmiştir. Son derece monoton, hep birbirinin aynı gibi görünen bu dünya ve hayat gerçekte sonu gelmez bir değişiklik süreci içindedir. Bugün gördüğümüz şeylerden hiç biri, ne ağaç, ne çiçek, ne kuş, ne de insan dün gördüğümüz ağaç, çiçek, kuş veya insanın tıpkısı değildir.
bazen, bize birileri yıldızları göstermek isterken, biz sadece parmağın ucunu görürüz...
parmak izi gibi herkeste farklı olan şey.
--spoiler--
Dr.Paul Ruskin, öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini öğretirken onlara su olayı okur:

'Hasta ne konuşuyor, ne de söylenenleri anlıyor. Bazen saatlerce anlaşılmaz şeyler geveliyor. Zaman, yer ya da kişi kavramı yok.

Yalnız, nasıl oluyorsa, kendi adı söylendiğinde tepki veriyor. Son altı aydır onun yanındayım, ne görünüşü için bir caba sarf ediyor ne de bakim yapılırken yardımcı oluyor.

Onu hep başkaları besliyor, yıkıyor ve giydiriyor. Dişleri yok, yiyeceklerin püre halinde verilmesi gerekiyor. Gömleği salyalarından dolayı sürekli leke içinde.

Yürümüyor. Uykusu sürekli düzensiz. Gece yarısı uyanıp çığlıklarıyla herkesi uyandırıyor. Çoğu zaman mutlu ve sevecen, fakat bazen ortada bir sebep yokken sinirleniyor. Biri gelip onu yatıştırana kadar da feryat figan bağırıyor.'

Bu olayı anlattıktan sonra, Ruskin öğrencilerine böyle birinin bakımını üstlenmek isteyip istemediklerini sorar.

Öğrenciler bunu yapamayacaklarını söylerler. Ruskin, kendisinin bunu büyük bir zevkle yaptığını ve onların da yapmaları gerektiğini söyleyince öğrenciler şaşırırlar.

Daha sonra Ruskin hastanın fotoğrafını dolaştırmaya başlar. Fotoğraftaki doktorun altı aylık kızıdır.

Dr.Ruskin, Amerikan Tip Birliği Dergisindeki makalesinde, (günümüzde çok yaşandığı gibi) gülünç bir yanlış anlamanın insana nasıl tamamen farklı bir perspektif kazandıracağını anlatmaktadır.

Belki de hayatta yaşadığımız bir çok şey bize önyargılarımız ve bakış açılarımız tarafından dayanılmaz ve zor gözükebilir...
--spoiler--
insanlar arasındaki gerçek kalite farkını ortaya koyan ölçek.