eğer katlar arasına nişasta serpilerek yapıyorsanız. nişasta ne kadar çoksa o kadar çıtırtılı olacağına garanti vereceğim tatlıların şahıdır. fakat şunu da unutmamak lazım kaynar tatlıyı üzerine dökerseniz çamur gibi bir şey yersiniz.
baklava soğumuş olacak şerbet ılık veya şerbet soğuk baklava hafif sıcak. **
amerika' da yunan tatlisi olarak gectigini ogrenince, milli duygularimi aninda alevlendiriveren, sevmesemde sonuna kadar sahipledigim, yurdum tatlisi. o kadarrr.
Karadenizlilerin yanında ayran içtiği tatlıdır. Kendi tarzlarında yaptıkları baklavanın yanında hic te fena gitmemektedir fakat antep baklavası ile önerilmez tabii..
baklavanın kökeni suriye ye dayanır, fakat dünyanın baklva diye yediği ve bildiği tatlı türklere özgü olanıdır... suriye baklavası; kalın hamurdan ve siirt fıstığına benzer bir fıstıktan yapılır. günümüzde güllüoğlu markasıyla üretim yapan 3 kardeş in birkaç nesil önceki dedeleri suriye den öğrendikleri baklavayı, daha ince hamurla ve daha yağlı bir fıstık olan antep fıstığı ile yaparak bugün ülkemizde ve dünyada baklva diye yediğimiz tatlıyı oluşturmuşlardır... günümüzde güllüoğlu kardeşler in 3 ü de farklı tesislerde kendi üretimlerini yapmaktadır; nadir güllüoğlu(karaköy güllüoğlu), nejat güllüoğlu, faruk güllüoğlu...
iyi bir araştırma ile kanıtlanması gereken bir kültür öğesidir. osmanlıdan ayrılan devletlerde de sık sık sahiplenilir; esas kaynak olarak orta asya'daki türk boyları tarafından bulunduğu en güçlü kanıttır ama yüzde-yüz doğruluğu yoktur; gene de diğerler belge ve bilgelere göre kıyaslandığında yukarıda verdiğim bilgi geçerlidir.
yunanlıların bu değeri shaiplenmesi olayında, yunanlılara kızmamak gerektir; sonunda kültür bir kişiye empoze edilir ve yunanlıların da buna sahiplenme derkesinde bu şekilde davranmaları hoş görülebilir; çünkü naucratisli atheneas tarafından yazılan Deipnosophistae isimli kitapta ki(ms 200 lerde yazılmıştır.) baklava benzeri bir yiyecekten bahsedilmiştir ama bu yiyecek başka bir yazar tarafından hamur içermemesi dolayısı ile helva benzeri bir yiyecek olduğu söylenmiştir. daha sonralarda bizansa ait olduğu şeklinde bazı yazarlar tarafından belirtilmiş olmasına rağmen, osmanlı devleti'nden önce çok fazla dikkate değer bir şekilde baklava diğer kült/ür lerde görülmemiştir.
bunların yanında asurlulara ait bir yiyecek olduğunu söyleyenler de vardır; ama diğer araştırmalara oranla çok güçlü değildir.
kelimenin etimolojisine gelince, baklava kelimesi özünde türkçe bir kelimedir yani öztürkçedir daha hatta bu kelimeyi arapça bakla kelimesi ile bağlantı olduğunu söyleyenler vardır; özünde bu da yanlış bir bilgidir, asılkökeni moğolca ''bayla'' kelimesidir.
düynanın en bi güzel tatlısıdır.
1 tanesi(1 dilimi): 1 dilim ekmek + 2 kesme şeker kalorisindedir. neredeyse 100 kalori yani. 1 tanesi karar gerisi zarardır. yemeğe doyum olmaz orası ayrı.
birim fiyatı hiçte ucuz olmayan (yaklaşık 1 tl) datlı.
gençler genelde fıstıklı tereyağlı olanı tercih ederken, yaşı ilerlemiş olanlan daha hafif olan cevizli ya da kuru baklavayı severler(yanlış olabilecek bir genelleme) ve ankarada yiyebileceğiniz en iyi yer bizim evdir, adana antep tarafına giden her tanıdık güllüoğlu veya imam çağdaştan baklava getirmekle yükümlüdür.