iyi bir araştırma ile kanıtlanması gereken bir kültür öğesidir. osmanlıdan ayrılan devletlerde de sık sık sahiplenilir; esas kaynak olarak orta asya'daki türk boyları tarafından bulunduğu en güçlü kanıttır ama yüzde-yüz doğruluğu yoktur; gene de diğerler belge ve bilgelere göre kıyaslandığında yukarıda verdiğim bilgi geçerlidir.
yunanlıların bu değeri shaiplenmesi olayında, yunanlılara kızmamak gerektir; sonunda kültür bir kişiye empoze edilir ve yunanlıların da buna sahiplenme derkesinde bu şekilde davranmaları hoş görülebilir; çünkü naucratisli atheneas tarafından yazılan Deipnosophistae isimli kitapta ki(ms 200 lerde yazılmıştır.) baklava benzeri bir yiyecekten bahsedilmiştir ama bu yiyecek başka bir yazar tarafından hamur içermemesi dolayısı ile helva benzeri bir yiyecek olduğu söylenmiştir. daha sonralarda bizansa ait olduğu şeklinde bazı yazarlar tarafından belirtilmiş olmasına rağmen, osmanlı devleti'nden önce çok fazla dikkate değer bir şekilde baklava diğer kült/ür lerde görülmemiştir.
bunların yanında asurlulara ait bir yiyecek olduğunu söyleyenler de vardır; ama diğer araştırmalara oranla çok güçlü değildir.
kelimenin etimolojisine gelince, baklava kelimesi özünde türkçe bir kelimedir yani öztürkçedir daha hatta bu kelimeyi arapça bakla kelimesi ile bağlantı olduğunu söyleyenler vardır; özünde bu da yanlış bir bilgidir, asılkökeni moğolca ''bayla'' kelimesidir.
baklavanın kökeni suriye ye dayanır, fakat dünyanın baklva diye yediği ve bildiği tatlı türklere özgü olanıdır... suriye baklavası; kalın hamurdan ve siirt fıstığına benzer bir fıstıktan yapılır. günümüzde güllüoğlu markasıyla üretim yapan 3 kardeş in birkaç nesil önceki dedeleri suriye den öğrendikleri baklavayı, daha ince hamurla ve daha yağlı bir fıstık olan antep fıstığı ile yaparak bugün ülkemizde ve dünyada baklva diye yediğimiz tatlıyı oluşturmuşlardır... günümüzde güllüoğlu kardeşler in 3 ü de farklı tesislerde kendi üretimlerini yapmaktadır; nadir güllüoğlu(karaköy güllüoğlu), nejat güllüoğlu, faruk güllüoğlu...
Karadenizlilerin yanında ayran içtiği tatlıdır. Kendi tarzlarında yaptıkları baklavanın yanında hic te fena gitmemektedir fakat antep baklavası ile önerilmez tabii..
amerika' da yunan tatlisi olarak gectigini ogrenince, milli duygularimi aninda alevlendiriveren, sevmesemde sonuna kadar sahipledigim, yurdum tatlisi. o kadarrr.
eğer katlar arasına nişasta serpilerek yapıyorsanız. nişasta ne kadar çoksa o kadar çıtırtılı olacağına garanti vereceğim tatlıların şahıdır. fakat şunu da unutmamak lazım kaynar tatlıyı üzerine dökerseniz çamur gibi bir şey yersiniz.
baklava soğumuş olacak şerbet ılık veya şerbet soğuk baklava hafif sıcak. **
kalitesi, çatalı batırdığınız anda hışır diye ses gelmesi ve o sesin nereye kadar devam ettiğiyle doğru orantılı olan, iftar vakti hayallere girerek entry girmeme neden olan müthiş tatlı.
evde asla asli gibi yapilamayan, fistiklisindan baskasinin baklava olamayacagi, gaziantep disinda hakikisini bulmak samanlikta igne aramaya benzeyen, istanbuldaki tatlicilarin cevizli baklava gibi bir rezaLETI HALKA KAKALADIGI, ( fistik cevizden yüzde 500 daha pahali tabi) tatlidan öte, muhtesem yiyecek. aslen bir arap tatlisi (suriye-sam) olup, gaziantepte gelistirilip bütün dünyaya tanitilmistir.
deliorman baklavası, bulgaristandaki deliorman bölgesinde yapılan leziz bir baklava çeşididir. yerim, yaparım, ama anneannem kadar güzel yapamam...
bol şerbetli olanı makbuldür, aynı zamanda diyet düşmanı ama dünyanın en tatlı tatlısıdır. *
yunanlıların sahiplendiği geleneksel türk tatlısı. zaten yunanlılar neyi sahipleniyorsa bilin ki bize aittir, herifler otu boku sahipleniyor.
(bkz: yunanlıların kolbastıyı sahiplenmesi)
kendi adıyla uyumlu oklava isimli mutfak aletiyle yapılır. mermer tezgahta yapılanı makbuldür. meşakkatli iştir ve yemesi çok zevklidir. güzel yapıldığında yemeye kıyamaz yanında kıvrılıp baklava dilimi olmak istersiniz. yaz aylarında dondurmayla, kış aylarında kaymakla servis yapılır. fıstıklı, çikolatalı, fındıklı çeşitleri olduğu gibi karadenizde hamsili yapıldığnı duymuşluğum vardır.