insan kültür tarihinde bizi evrensel düzen kavramına götüren bu büyük genelleştirmenin ilk kez Babil astronomisinde yapılmıştır . Babil gökbiliminde , insanın , somut uygulamall yaşam alanını aşıp tüm evreni kavrayıcı bir görüşle kuşatmaya cesaret eden bir düşüncenin ilk kesin kanıtına rastlıyoruz . işte babil kültürü bu nedenle tüm kültürel yaşamın beşiği olarak kabul edilmiştir .
insanın gözlerini önce göklere çevirmesi , salt düşünsel bir merakı giderme isteğinden gelmiyordu . Onun göklerde
gerçekten aradığı şey , kendisinin ve kendi insansal evreninin bir yansımasıydı .
Babil denilince akla ilk önce Asma bahçeleri geliyor. Hani şu yeni dünya için bina yapımı konseptine ilham olan babil'in asma bahçeleri. Babil denilince asma bahçeleri öğretildi. Eğer son yaşanılan Irak işgalinde yok edilmedi ise Bağdat'ın 88 km dışında hille kasabasında bu uygarlığa dair derin izler var.
babil için sözlükleri karıştırıyorum.
Babil, anlam olarak,
1. Mezopotamya dolayında kurulmuş imparatorluk.
2. Bu dünyada kurulmuş cennet. (ibranicede)
3. Düzen bozukluğu.
dünyanın antik yedi harikasından biri olan babil’in asma bahçelerinin nerede olduğu bilinmemektedir.
işin aslı var olup olmadığı da kanıtlanmamıştır çünkü bu yapıya ait herhangi kesin bir arkeolojik bulgu yoktur.
1899-1917 seneleri arasında alman arkeolog koldewey’in başkanlığındaki bir heyet, yaptığı kazılarda önemli bulgular elde etmiştir. bunlara göre bahçeler kat kat sıralanmıştı ve bu bahçeleri sulamak için nehirden su çeken meyilli su kanalları bulunmaktaydı.
"Biz kitapta israil oğullarına şu hükmü de bildirdik: ‘Siz ülkede iki defa fesat çıkaracak ve açık zorbalıklar yapacaksınız. Onlardan birincisinin vâdesi geldiğinde, kuvvet ve şiddet sahibi olan kullarımızı sizin üzerinize musallat ederiz. Onlar sizi yakalayabilmek için evlerin aralarına bile girerek her tarafı didik didik edip araştırırlar. Bu yerine getirilmesi gereken bir sözdür."
(isra Suresi, 17/4-5).
mö. 587 yılında yehuda krallığı babilliler tarafından işgal edilir.
Yehuda Krallığı'nın Babilliler tarafından MÖ 598/7 ve MÖ 587/6 yıllarında fethedilmesi sonucu Yahudiler babil'e sürülmüş ve tutsak edilmiştir.
babil imparatorluğu döneminde yaşanan yahudi esareti ise Babil'in Persler tarafından fethedilmesi ile resmen sona ermiştir. Pers kralı Büyük Kiros Yahudilerin Filistin'e dönmelerine izin vermiştir.
Kitabı Mukaddes'in Yeremya bölümünde Babil Sürgünü'nün 70 yıl sürdüğü yazar.