elif şafak ın okunsa da hoooşş okunmasa da... denilen kitabı.kitaptaki birçok karakter aslında çok güzel harmanlanmış ama malesef okurken bir şeyleri fark ediyorsunuz.*
zeliha'nın agnostikliğini, asya'nın müzik zevkini kendimde bulduğum mükemmel kitap. henüz bitirmiş değilim; fakat yarılamışken kitabı bu denli bir entry girmek hiç de pişmanlık yaratacak türden değil. ilk 50 sayfa okunmuş olsa bile girilebilirdi 'mükemmel kitap' entrysi.
elif şafak'ın okuduğum ilk kitabı olup beklentilerimin üstündeydi. kitap oldukça akıcı olup arada sırada gereksiz ayrıntıların uzunluğuyla sıkmış olsa da hiç ummadığım bir sonla çok etkileyici bir biçimde bitti. ermeni meselesinde de çok yanlı bir tutum sergilenmemiş. iki tarafında düşüncelerine yer veriliyor karakterler aracılığıyla. ama en güzel özet kitabın sonlarına doğru armanuş'un sanal arkadaşı baron bagdassarian tarafından söylenilenler. ayrıca o bu değil de ben ciddi ciddi asya'yı özlüyorum. onun o hem asi, muzip samimiyetini, gerçekçiliğini.. kitap her şeyiyle çok etkilemiş değil beni hatta okuduğum bi çok kitaptan daha kötü belki ama bu da ilk defa oldu işte.. takdir etmek lazım o yüzden.
Yıllar önce okuduğum (yıllar öncesinden kasıt ilk çıktığı zaman tabii ki) , okuyucuyu bir kulenin üzerine çıkarıp habersiz aşağı iten Elif Şafak romanıdır.
--spoiler--
Kitabın her bölümünün adının aşure malzemelerinden seçilmiş olup, olay örgüsünün en sonunda aşure ile sonlanması, Elif Şafak romancılığının ağızda hoş bir tat bırakan yanıdır.
--spoiler--
isminin reklam amaciyla baba ve pic olarak turkceye cevrildigi konusunda insani düsündüren kitap. icerik bakimindan degerlendirirken insanin kesinlikle empati kurarak bazi seyleri dusunmesi gerekir, zira körü körüne milliyetcilik yapilarak bu kitap üzerinden bi yere varilamaz. her ne kadar hakkinda davalar acilsada bence yazar olaylara farkli iki bakis acisiyla yaklasmis. okumaya basladiginizda sizde bagimlilik yapacak derecede sürükleyicidir. ermeni soykirimi var yada yok diye bir sey demiyorum ama eger bu olaylarda bir yerlere varmak istiyorsak kesinlikle bu kitaptaki bakis acisini önemsemeliyiz. ayrica pamuk gibi birilerine yaranma amaci tasidigina inanmiyorum. kisaca kesinlikle okunmasi gereken bir elif safak romanidir.
gizliden gizliye işlenmiş olan ermeni sorunuyla elif şafağın türklüğü aşağılamış olduğu öne sürülüp mahkemelere düşmesine sebep olan kitap.
ayrıca kitaptaki kurgu ve tesadüfler de kitabın ilginç yanlarındandır.
zehranın kızına gelecek olursak babasının kim olduğuna dair hiçbir şekilde soru sormayan hatta annesine bile teyze şeklinde hitap eden genç kızımız. kitap boyunca babasını merak etmediği veya sormadığı için çok söylenirsiniz, fakat kitap sonunda babasının aslında dayısı olduğunu öğrendiğinizde bazı şeyleri bilmemenin bilmekten çok daha iyi olduğunu anlamış olursunuz.
elif şafak'ın diğer kitaplarına göre kurgusu eksik kalmış ama diyalogları ve üslubu yine beni benden almıştır. elif şafak'a neden aşık olduğumu bana bir kez daha gösterdiğinden çok sevdim. okuyun okutun. ama önceki sayfalarda karadeniz gazetesinde yazılanlardan etkilenmeyin saın zira. bu diyaloglar bir sohbetin içerisinde geçiyor ve bunlara verilen cevaplar var.
--spoiler--
Ermeni yavşaklığından başka bir işe yaramayacak iyi bir kurguyla süslenmiş Elif Şafak kitabıdır.
--spoiler--
yazar demeye bin şahit gerektiren yazarımsı kişilik.
elif şafak'ın ingilizce olarak kaleme aldığı kitabı. olaylı geçmişini göz ardı edersek, su gibi okunan, zekice kurgulanmış bir kitap. kitap kapağından bölüm isimlerine, karakter analizlerine kadar bütün parçalar bir araya getirildiğinde, insana "vay be kadın yazmış" dedirtiyor.
--spoiler--
"doğrusunu isterseniz sevgili madam sürgün ruhum ve sevgili türk adında bir kız ... diyasporadaki ermeniler arasında türklerin soykırımını kabul etmesini asla istemeyecek olanlar var. çünkü türkler bunu kabul edecek olurlarsa ayağımızın altındaki halıyı çekip, bizi bir arada tutan en güçlü ve belki de tek bağı ortadan kaldıracaklar. tıpkı türklerin yapılan haksızlığı inkar etme alışkanlığı olması gibi, ermenilerin de yapılan haksızlığın hatırasına dört elle yapışıp, 'mazlum' kimliğinin keyfini sürme alışkanlığı var. görünüşe göre iki tarafın da değişmesi şart. iki tarafın da acilen terk etmesi gereken kabuklaşmış dogmaları var."
--spoiler--
tesadufu abartmis olan kitap... maalesef kitap hos,okunur olsa da icerik kitabin satmasi ve para kazandirmasi ayrica da yazari zengin ve unlu yapmasi icin bilerek secilmis gibi...boyle hassas bir mesele daha farkli kaleme alinabilirdi.bu konuda ece temelkuranin agrinin derinligi kitabini tercih ederim.insani acidan ele alinmis sadece turk ya da ermeni olmak acisindan degil.
gökten kafana ne yağarsa yağsın asla küfretmeyeceksin.buna yağmur da dahil.yukarıdan üzerine ne düşerse düşsün, kabulün olmalı.sağanak ne kadar şiddetli, tipi ne denli dondurucu olursa olsun, bulutların biz aşağıdakilere reva gördüklerine sövemezsin.böyledir bu düzen.bunu herkes bilir.
diye başlayan çeşitli eleştirilere maruz kalsa da hayatımda tekrar okumak isteyeceğim bir kitap, elif şafak ın muazzam kitabı.
harika bir kurgudur. mustafa'nın yıllarca türkiye'ye gelmemesi, zehra'nın çocuğun babasının kim olduğunu saklaması, ermeni ailesiyle, türk ailenin geçmişteki bağları...
özellikle, bar bölümlerini okumaktan oldukça keyif almıştım.
ayrıca, ermeni soy kırımı için yazılanlar için, elif şafak'a binlerce kez teşekkürler. çok cesurca!
sona yaklaştıkça, bitmesin diye günde 3 defa 2 sayfa okuduğum kitaptı bu. aslı ingilizce olduğundan türkçe çeviride bazı bize özgü hatalara rastlayıp, çok da üzerinde durmamaya çalışmıştım. misal,
asya'nın annesine teyzesi demesi durumu zehranın da buna ses çıkarmaması sonunda açığa kavuşuyor (annesi, teyzesi, annesi, teyzesi..) halbuki babanın kardeşine biz hala diyoruz, ama ingilizce bu iki şey için de aynı lafı kullandığından (bkz: aunt) bir aksaklık oluşuyor.
ermeni soy kırımı için yazdıklarınınsa sonuna kadar arkasşındayım; çünkü bir türk gibi değil, romanın yazarı olarak oluşturduğu karakterleri konuşturmuş, onu düşündürtmüştür. roman karakterleri yazardan bağımsızdır, onlar oluşturulduktan sonra yazara kalan konuşulan ve düşünülenleri yazmaktır...
Can sıkıntısından elime alıp bir çırpıda okuyuverdiğim ve bitirdiğim anda midemi bulandıran elif şafak romanı. ramazanda böyle romanlar değil de, ilim irfan eserleri okunması yeğdir efendim.
--spoiler--
insan kendi kardeşine hallenir mi lan mustafa ?
--spoiler--
çarpıcı olsun diye konulmuş bir kitap adı. halbuki baba belli olduktan sonra çocuk piç olur mu hiç. halbukiden sonraki kısım da benim çarpıcı kitabımın adı olsun.