yüzde yüz eminimki her rolün altından kalkabilecek bir oyuncudur. sırf güzel olmadığı ve filmlerde soyununca manken gibi olmadığı için sağlam roller verilmemiştir.
uyduda üçüncü sınıf reklam kanallarında devamlı denk geliyor da, günümüz oyuncularına harbiden nal toplatır. hele ki şener şen ile birlikte oynadığı namuslu filmindeki oyunculuğu. namussuzum benim diyen oyuncu bunun kadar başarılı oynayamaz. şener şen'i belkide en iyi tamamlayan kadın oyuncuydu kendisi..
geçenlerde katıldığı bir televizyon programında anlattığı minibüsçü hikayesiyle güldürmüş olan yeşilçam ustası. şöyle ki; minibüste gidiyorlarken birden yaşlı bir teyze yola atmış kendini ve şoför de ağır frenle zor durmuş. sonra camdan kafayı çıkartarak:
"teyze bu enişteme benzemez, altına aldı mı öldürür adamı!"*
gectigimiz kis kendisiyle tanismaya firsat buldugum disardan neseli gozuken ama aslinda tam bir soguk nevale olan cok yetenekli bayan oyuncu. ayrica sahneye "capulcuyum, ayyasim ama vandal degilim" diyerek cikmis ve salondaki herkesin ayakta alkislarini kazanmistir.
çirkinliğinin ezikliğini sevgililerinin ve yattığı erkeklerin sayısını vererek kapatmaya çalışan birisi , benim gözümde bu yönüyle hiçin hiçi . zaten o kadar sevgiliyi de ezikliğini kapatmak için yapmıştır . aynı zamanda ultra yetenekli bir aktristtir . karakteriyle yeteneğini ayırmak lazım.
Durumdan vazife çıkaran biri daha ! bir devletin başbakanına sayın demekten kaçınan bir kadının,bir öğretmenin yada bir şahsın ne kadar ön yargılı olduğu ne kadar sorumsuz olduğu kadar açık ve net birşey varmı ? oynama yaşın geçmiş senin bırakta eğittiğn chp li öğrencilerin oynasın senin bence.....çözüm sürecinide sabote etmeyin artık.
sol faremede görünce öldü sanıp korktuğum büyük oyuncudur. Bizim Aile filminde herkesin içinde kaş alan Feride abla karakteriyle gönlümde taht kuran ustadır.
keşke hep yeşilçam'ın unutulmaz komedi filmlerinde ki gibi sevecen kalsaydı keşke hiç konuşmasaydı dediğimiz insan.
nedendir bilmem hiç ummadığınız insanlar pkk yanlısı çıkıveriyorlar, askerlerimiz şehit olunca sus pus oturanlar dağdaki üç beş bayraksız, vatansız, domuz sürüsü, apo piçleri geberince barış olsun, çocuklarımız ölmesin diye ortalıkta naralar atıyorlar, yazıklar olsun bu mudur? insanlık...
ayşen abla bizler seni seviyoruz ve yaşından ötürüde saygı duyuyoruz ama sen bari yapma ne olur, birilerine yaranayım derken yüce türk mileti'nin gözünde küçülme istersen...
Asıl adı Ayşen Erman olup 30 Kasım 1945'te istanbul'da doğmuştur. 47 film, 18 de dizi çevirmiştir. Kızının babası Yılmaz Gruda ile kısa süren bir evlilik yapmıştır.
Yeşilköy'deki evlerinin arazisinde Rum ve ermeni arkadaşları ile birlikte oynayarak büyüdü. Radyodan dinlediği oyunlarla hayal gücünü geliştirdi. Popüler bir öğrenci olmasına rağmen hiçbir zaman müsamerelere katılmak istemedi. Arkadaşları müsamerelerde oyunlar sergilerken Ayşen Gruda, kostüm hazırlamayı tercih etti.
Ne var ki esprileri ve doğaçlama yeteneği onu Ankara'daki Çuvaldız Tiyatroları'nın sahnesine taşıdı. Kısa bir sonra ise istanbul özlemiyle birlikte Devekuşu Kabare Tiyatroları'nda yerini aldı.
Yeteneğiyle kısa sürede tiyatronun vazgeçilmez oyuncuları arasında yer alan Ayşen Gruda, asıl ününü 1970'li yılların başında televizyon için hazırladığı skeçlerde elde etti. "Domates Güzeli Nahide Şerbet" tiplemesiyle geniş bir hayran kitlesine sahip oldu. Ertem Eğilmez'in de dikkatini çekince 1974 yılı yapımı "Hababam Sınıfı"nda bilgi yarışmasının sunucusu rolüyle sinemaya ilk adımını attı. Erkek oyuncuların egemen olduğu Ertem Eğilmez filmlerinde sivrilen bir kaç kadın oyuncudan biri olmayı da başardı. Özellikle "Süt Kardeşler", "Tosun Paşa", "Neşeli Günler", "Gülen Gözler" filmleriyle izleyicinin hafızasına kazındı.
Ertem Eğilmez'in filmlerinin dışında "Çöpçüler Kralı", "Çiçek Abbas", "Namuslu", "Şekerpare", "Görgüsüzler" ile bir yardımcı kadın oyuncunun rol aldığı filmlere ne ölçüde renk katabileceğini , senaryodaki küçük rollerin nasıl büyütülebileceğini gösterdi. Altın Portakal da dahil olmak üzere "Yardımcı kadın Oyuncu" dalında birçok ödül kazandı ve kendini her nesile sevdirmeyi başardı. (06.02.2013, Habertürk)
PKK mağaralarına gidip onlarla konuşma konusundaki sözlerini asla bir gündem yaratma çabası olarak da görmüyorum. 70 yaşına merdiven dayamış bir sanatçının bundan ne gibi bir amacı olabilir. Tamamen sanatçı duyarlılığı ile söylenmiş ve her sanatçının ağzından duymayı beklediğimiz sözler aslında bunlar. Ama kah tv'lerde kah sanal ortamda bol bol dalga geçildi. Zaten bir elin parmaklarını bile geçmeyecek sayıda olan toplumsal olaylara duyarlı sanatçılarımızın kafasına da bu şekilde tokmağı indirdiler. Son yıllarda hiç bir şekilde sanatçıların meslekleri dışında faaliyet göstermesini, fikir üretmesini istemeyen bir yapıya büründü devlet. Çevre konusunda duyarlı olmamızı söyleyen Tarkan'a "Sen kendi işine bak" diyen bakanlarımız oldu. Oysa ki devlet sanatın nasıl olacağına gayet güzel karıştı. Kah beğenmediği için tükürdü, kah utanç abidesi olarak görüp koca koca heykelleri yıktırdı. Şimdi de Ayşen Gruda'ya yönelik dalga geçercesine kah oraya nasıl çıkacaksın, seni tanımazlar bile şeklindeki sorularla sonraki kuşağa aba altından sopa da gösteriyorlar. Kaldı ki bu konularda fikrini söylemesi konusunda genç sanatçılardan bir beklentimiz yok. Beren Saat, Kıvanç Tatlıtuğ, Hazal Kaya v.b. sosyal konularda tamamen sessiz, sanki bu ülkede yaşamıyor gibiler. Ekmeklerinden olmak istemiyorlar doğal olarak. Ama bari söyleyecek sözü olanları baltalamayalım. Ajda Pekkan gibi sahnede egemen bağış'a "Ben sana kurban olurum" diye haykırmak daha mı iyi?
Son olarak... Girdiği karakterlerin etkisi altında kalan seyircisi tarafından hep çikin bulundu Ayşen gruda... Ama hiçbir zaman da buna muhalefet etmedi. Oysa ki gençlik yıllarındaki hali bence hiç de öyle bir sıfatı hakedecek gibi değil. Ama şapşal karakterleri canlandırdığı için algılanış öyle oldu. Keşke gençlik dönemlerinde bir de romantik filmde rol alsaydı.