Diğer tatil beldelerine göre daha temiz ve nispeten tenha kalmış belde. Düzeyli ama eğlenceli, bir de midilli’ ye yakın sayılır. Bir datça bir kendisi kafa dinlemeliktir.
bağlı olduğu balıkesir'den buraya tatile giden kaç kişi var acaba, bir de izmir'den giden kaç kişi var diye merak ediyorum. iliyle alakası bulunmayan bir ilçe çünkü.
ne konum ne de kültür açısından bağlı olduğu balıkesir ile alakası olmayan turistik kuzey ege ilçesi. balıkesir'in en güneydeki ve merkeze en uzak ilçesidir. daha çok izmir'e yakındır. (balıkesir'in merkezi iç ege'dedir)
Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Ayvalık
ilçe I. Dünya Savaşı sonrası izmir'in işgali ile birlikte 29 Mayıs 1919'da Yunan egemenliğine girmiştir. işgal sonrası Anadolu'da ilk kurşun 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya tarafından atılmıştır. Bu işgal 15 Eylül 1922'ye kadar sürmüştür. 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'nda belirtilen Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereğince, Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri ilçeye yerleştirilmiştir. Burhaniye'ye bağlı varlık gösteren Ayvalık, 19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe olmuştur. 1. Dünya Savaşı’ndaki kahramanlarına karşı, büyük bir vefa örneği gösteren Ayvalık kenti ve içerisinde yaşayan halkı, günümüzde sadece sokak ve cadde isimleri ile değil, büyük bir onur ve gururla günlük hayatlarında hatırlamaktadır.
Ayvalık denince akla sanırım hepinizin Ayvalık tostu, Sarımsaklı Plajı, Şeytan Sofrası ve zeytinyağlı yemekleri geliyordur. Fakat 22 adası olan bu şirin ilçe Ayvalık için bir kaç gününüzü ayırdığınızda tarihi dokusu, doğal güzellikler, milli parkı, adalarıyla hayran kalıcağınız pek çok güzelliğe sahiptir. Adaların içinde sadece Cunda Adası (Alibey Adası)'nda yaşam vardır. Türkiye'nin en büyük tabikat parkı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'dır.
sarımsaklı beldesinin plajı çok uzundur ve kumu altın gibidir ancak denize girmek için halkın şemsiye diktiği yerlerden ziyade bir işletmeden şemsiye+şezlong kiralamanızı tavsiye ederim.
ayvalık merkez-sarımsaklı yolunda denizden içeri doğru sapıp 2-3 km giderek ulaşabileceğiniz küçükköy ise ilçenin yeni parlayan turizm odağıdır. eski bir rum köyü olan ancak yaklaşık 120 senedir boşnakların yaşadığı köyde bir çok sanat atölyesini gezip yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.
ailem ile birlikte ebeveynlerim emekli olduktan sonra bir rum evi alıp ayvalık merkeze yerleştik. buraya kadar hiç sorun yok. günler güzel geçiyor ancak her gün okunan meftalara selalar (günde bazen 3-4 defa ) moralimizi bozmaya başlamıştı. üstelik hergün ayvalık çarşısında meftaların hayrına lokma dağıtımıda eksik olmuyordu. bu kadar ölüm biraz fazlaydı gibi.. bir gün yerlisiyle sohbette bu endişemi ve sebebini sordu babam adamın cevabı " emekli olup olup geliyorsunuz, sonrada ölüp ölüp gidiyorsunuz. " harbiden cevap cuk oturmuştu.