genç ateistlerimizce yapılan durumdur. Bunlar Kuran'ı okumazlar ayetleri cımbızlarlar sonra da ''biz kuran'ı okuduk yaee'' diye gezinirler. Bu tutmayınca sonraki aşamaları uyduruk hadisleri göstermektir.
bu cümlelerin bulunduğu bir kitabı savunmakta mücahitlerin attığı taklalar ateistlerin cımbızlamalarından daha ilginçtir.
daha yazımı eklemeden gelecek cevapları listeleyim:
1- o ayetten önceki ve sonraki ayetleri oku.
2- aslında orda öyle demek istemiyo, sen yanlış anlıyosun, bi hocaya danış.
3- asıl dilinden okumadığın için böyle anlaşılıyo, arapça oku.
madem kutsal, evrensel, ve tek doğru kitap; niye anlaşılması güç ve ben bu kitabı arapça okumak zorundayım?
Kardeşlik, ahzab 53ü oku sadece bak cımbızlamıyorum sen oku diyorum,cımbızlamak 10 kelimeli bi cümlenin 3 kelimesini araklayarak olur,ben sana bütün bir ayeti sunuyorum.
modern islamcıların en sevdiği şey, islamı günümüze uydurmak için arap dilini bile değiştiyorlar, adam arap soruyorsun, burada ne yazıyor diye adam '' dövün '' yazıyor diyor ama bizim modernistler yok dövün değilmiş hafifçe vurunmuş, bütün islam alimleri ayşe'nin yaşı 9 diyor ama bunlara göre 18'miş falan, bunun gibi bir sürü örnek var. gülüyorum sadece bu mücadeleye *
müslümanların ne dediğini ben anlıyorum ve bir yere kadar haklılar. belli sureleri, ayetin geldiği anı, tarihsel arka planı, muhammed in hayatını bilmeden bir yerden ayet koparmak ayet cımbızlamaya giriyor.
bunda doğruya doğru demek gerekir. ha bu demek değildir ki kurandan verilen her şey ayet cımbızlamak ancak ayeti verirken altına neyi kastettiğini yazmak gerekiyor. tefsir bu yüzden ortaya çıktı zaten. salt kuranı okuyup anlamak kuranı mümkün değil.
tabi hacıya hocaya gidin demiyorum ama en azından kuranın geldiği çoğrafyayı tanımak adına ve ayetlerin geliş olaylarını veya anlarını anlamak adına kuran dışında tarihi bir okuma, ve muhammed in hayatını bilmek şarttır. aksi halde ayet cımbızlamak oluyor bu çünkü dinin kendi mantığı içinde bir ilerleyiş var ve sen o bir ayeti alıp öncesi ve sonrası bağlamından koparırsan o çok farklı anlamlara gelebiliyor.