Osmanlı Devleti ile Rusya arasında 1878 yılında imzalanan antlaşma. 93 harbinin Osmanlılar açısından utanç verici bir şekilde sona ermesinden sonra imzalanan bu antlaşmaya göre Osmanlı: Sırbistan, Romanya ve Karadağ'ın bağımsızlığını tanıyacak, büyük bir Bulgaristan devletinin kurulmasını kabul edecek ve Kars, Batum ve Ardahan'ı kaybedecekti. Bu anlaşma, Rusya'nın Balkan Yarımadası'nı tamamen ele geçirmesi ve önemli stratejik nokta olan Batum Limanı ile Akdeniz ve Karadeniz'deki nüfuzunu artırması anlamına geliyordu. ingiltere bu nedenle anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesi sürecine müdahale etti ve büyük güçleri Berlin'de bir konferansta bir araya getirerek Rusya'yı anlaşmazlığı çözmeye ikna etti. Berlin Antlaşması dolayısıyla antlaşma uygulanmadı.
1877-1878 osmanlı-rus savaşı, diğer bir ismi 93 harbi olan savaştan sonra imzalanan barış antlaşmasıdır. osmanlı devleti'nin imzalamış olduğu en ağır şartlar içeren atlaşmalardan biri olması bakımından önemlidir.
bu antlaşmaya göre: sırbistan, romanya ve karadağ ın sınırlarının genişletilerek tam bağımsız olmaları, girit ve ermenistan da ıslahat yapılması,
rusya'ya 30 bin ruble savaş tazminatı ödenmesi, bosna hersek in iç işlerinde bağımsız olması, kars, ardahan, batum ve doğubeyazıt ın ruslara bırakılması, teselya nın yunanistan'a bırakılması gibi ağır maddeler kabul edilmiştir.
edit: iş bu anlaşma ingiltere nin çıkarlarına ters düştüğü için iptal edilmiş yerine 1878 berlin antlaşması imzalanmıştır, maddeler benzerdir.
Ayastefanos Antlaşması ile, Rusların bölgede tamamen hakim bir konuma gelmeleri, Batılı devletleri telaşlandırmıştı. ikinci Abdülhamid bu tepkileri çok iyi değerlendirdi. Kıbrıs'ın idaresini ingiltere'ye bırakmakla, Berlin'de yeniden bir antlaşma zemini elde etmeye muvaffak oldu. Ayastefanos'un feci şartlarını hafifleten bu antlaşma ile Türkiye'nin Balkanlardaki hayatı, bir müddet uzamıştır.
rusya imparatorluğuyeşilköy'e kadar gelmiş, kendilerini durdurabilecek güç olmamasına karşın istanbul'a girmemişlerdir. bunun sonucunda ikinci abdülhamit götü kurtarmak için bu antlaşmayı imzalamak zorunda kalmıştır. ancak rusya'nın kesin utkusu ve antlaşmanın getirdiği geniş kazanımları özellikle birleşik krallık'ın götünün üç buçuk atmasına neden olmuş antlaşmadır.
Ruslarin istanbul' u ve akabinde butun osmanliyi ele geçirmek uzereyken araya zibilyon tane avrupa devletinin girmesiyle son anda direkten dönen osmanli faciasini engellemiş antlaşmadir.
Ruslarin sicak denizlere inme stratejisini farkeden ingiltere'nin devreye girmesi ve ikinci abdulhamid han'in kurnazligi sayesinde yeni bir antlasma yolu acildigi icin osmanlilar'in balkanlardaki hayati bir muddet daha uzadi.
(bkz: Berlin antlasmasi)
Ayastefanos'a Rus Abidesi yapılmasına da sebep olmuş antlaşmadır. O zamanlar iktidarda Cuhape vardı. Gidip burnumuzun dibine Ayastefanos'a (yani Yeşilköy) Rus Abidesi yaptıran Cuhape'yi kınıyorum. Kahrol Cuhape! Kahrol imamson! Kahrol Özelson! Kahrol Kırıştarson!
Osmanlılarla Ruslar arasında 3 mart 1878'de Ayastefanosta (şimdiki Yeşilköy) imzalanan antlaşmadır. XIX. yüzyılın ikinci yansında, Rusyada islâv Birliği (Panislâvizm) propagandasına başlanmış bulunuyordu. Panislâvistler, 1867 yılında Moskovada bir kongre yaparak, Balkan ülkelerinde islâv Birliği propagandasının hızlandırılmasına karar verdiler. Bu karardan sonra, Sırbistan, Romanya, Karadağ da sistemli bir şekilde çalışmaya başladılar. Amaçları, Bosna Hersekle Bulgaristanı da ele almak, Balkaniarda Osmanlı Devletine karşı bir ayaklanma düzenlemekti. Rusyanın başkanlığı altında, büyük bir islâv imparatorluğu kurmak hedefini güdüyorlardı.