cem yılmaz'ın kendini izlettirmeyi başardığı film. psikopat tipler bu adama daha çok yakışıyor, ona inandım.
--spoiler--
idris'in otopark'ta asiye'ye yazan elemana 'birader bakar mısın' demesi ve üzerine yürüdükten sonra, şöyle bir süzmesi çok iyiydi. genel anlamda çok iyi performans gösteren cem yılmaz'ın, ölüm sahnesi ise çok yapay bi tat bıraktı bende nedense. sanki skeçlerinden birinde, ölümü anlatan komik bir hikaye anlatır gibi sıradan ve neredeyse komikti.
--spoiler--
hiçbir zaman eşkiya ile boy ölçüşemeyecek yavuz turgul filmi. bir defa senaryo ve kurgu yarım yamalak, türk polisi bile olayı 15 dakikada çözer hadi iyi günler derdi.
oyunculara bir şey demek ayıp olur hepsi iyiydiler ama ,baş rollerde cüneyt arkın ,ahmet mekin olsa bildiğin yeşilçam filmi olur çıkardı.
kısaca bu filmde cem yılmaz şener şen birlikteliği dağ fare doğurdu.
oldukça güzel bir film. türk sinemasının kullanmadığı bir konuya sahiptir. oyunculuklar oldukça kalitelidir. tabi bir de yavuz turgul varsa gidilesi görülesi film.
cem yılmaz'ın el hareketini nolur com hareketi sanmamla birlikte sinemada yarıldığım filmdir. iyidir, güzeldir, uzun zamandır türk sinemasında görülmeyen cinstendir. şu ortamda en az 8 çalışır benden.
mellisa sözen'in kırolaştırılmış sesiyle en ciddi darbeyi alan bir yavuz turgul filmdir. ajite etmek için filmin çeşitli yerlerine sokuşturulmuş, "bir de ölünün ağzından dinleyin dramını" gibi gerici bir hamle bu. tam olarak "ben köy öğretmeniyim" kıvamındaki o şiir gibi bitkin ilerliyor. kulağı tırmaladıkça tırmalıyor bu sesler.
film güzeldi de , ne zaman filmi düşünmeye çalışsam aklıma o her sahnede mal mal gülen yavşaklar geliyor sürekli. ulan adam ölüyor sen hala gülüyorsun dingil.
ya evet, güzel bi film. kadro şahane. ama eve geldikten sonra şunu düşündüm, bazı karakterlerin hiçbir mesajı, ek fonksiyonu yoktu filmde. yani her karaktere bi misyon yüklenmemiş olabilir, fakat seyircinin gereğinden fazla gördüğü oyuncuların akıbeti, filmin sonunda bir şeye bağlanmalı idi.
--spoiler--
kim bu karakter, çömez hasan tiplemesi mesela. hacım bu adam teşkilatı sevdi mi, nefret mi etti? istifa edecekti, bi olayları vardı; bu mevzuyu sonuca bağlamamış senarist mesela. hem ben katilin bu hasan çıkmasını o kadar bekledim ki, filmin ikinci yarısı "hadi be yönetmen, sağ gösterip sol vurmuşundur sen, hadi koçum" iç sesleriyle geçti. ama maalesef hasta kızı gördükten sonra düğümü çözmüş olan her üç orta zekalı seyirciden biri olan ben, filmin sonunda hafiften sıkıldım. seyircinin bilmediği şeyleri anlatmalılardı, tahmin ettiklerini değil. daha önce yazılmış; film, seyirciden bir adım önce olmalı. idi. idris karakteri çok hoşuma gitti. paranoyak maranoyak, esaslı adam. (rolü o kadar iyi yapmış bak) (cem yılmazın oyunculuğundan bahsedeceğime idrisin adamlığından bahsediyorum)
--spoiler--
Sanki her hafta süpersonik Türk filmleri gösterime giriyor da millet arasından seçim yapamayıp bu filme bok atıyor. Hele bir de Şener Şen'in oyunculuğunu sorgulayanlar var ki Allah akıl fikir versin onlara. Daha ne yapsın 70 yaşına gelmiş büyük üstad. Hababam Sınıfı günlerine geri dönüp Badi Ekrem mi olsun yoksa Gülen Gözler'e dönüp Vecihi mi? Bir filmde de yarısında bulmayın katili, "ben biliyordum ya çok basit bu film" demeyin. Çetin Tekindor, Şener Şen, Cem Yılmaz oyunculuğu seyredin. Yetmez mi? Bal gibi yeter.
8 kişilik arkadaş grubuyla gidip 5 imizin yarısında çıkmasıyla bitmiş aktivite oldu benim için bu film.
ikinci yarıda sigaralarımızı içip çayımızı yudumlarken içerdeki üç arkadaşın çıkmasını bekledik.
film bitti ve evlere dağıldık benim için bundan öteye gidememiş filmdir. tabiki cem yılmaz ve şener şen ustadlarına oyunculuklarına bir sözümüz yok.
ayrıca hayde türküsü tüm filmden kat kat daha iyi bu da enteresan.
penguen'in geçen haftaki sayısında iki elin parmağının üstünde hatası bulunduğu saptanan ancak bana göre şener şen'i öyle ya da böyle beyaz perdeye tekrar getiren film. özlemişim be abiciğim seni be.
ayrıca cem yılmaz'ın kazım koyuncu'nun hayde'sini söylerken coca cola reklam filmindeymiş gibi coşkuyu yüreklerde ve kollardaki tüylerde hissettirmesi de bambaşkaydı..
tek kelime ile harika..bu filmdeki oyuncuları tanımasam yabancı film derdim..türk olduğumla uzun süredir gurur duymuyordum iyi geldi..en büyük alkış görüntü yönetmeni uğur içbak'ındır..türk filmlerindeki "siyahı kullanma dengesi"nde devrim yapmıştır..iyi ki de yapmıştır, eline sağlık..
izleyicinin kursağında bir şeyler bırakan bir tadı var filmin, bir şeyler eksik kalmış diyorsunuz. bakıyorsun filme usta isimler var ama senaryo çok zayıf. filmin yarısında cinayet çözülüyor. klişeler, klişeler, klişeler... şener şen gibi bir adam daha kurt bi karakter çizmeliydi bence. adamın lakabı avcı ama vezne memuru gibi bi tip mülayim bi karakter. iki avcının daha sürükleyici daha kovalamalı akıl oyunları ile dolu bir film olması lazımdı ki izleyici doysun... olmamış filmidir!
sinemaya gidip izlenebilir sıkılmazsınız. verdiğiniz paraya acımazsınız. ama bi yandan da düşünürsünüz şener şen, cem yılmaz ve çetin tekindor ile bu kadar mı oluyor diye. basit senaryo, klişeleşmiş hayat hikayeleri. her polisiyede hayatı düzgün gitmeyen deri ceketli polisle emekliliğine yakın babacan görünümlü usta komiser. bu kadar klişeden sonra allahtan gökhan yalabık yerine genç ve güzel polis oynatmamışsınız. son olarak, neden polisiye film yapılır da ahmet ümit e danışılmaz sorarım size.
izlenilesi harika filmdir. şener şen in kalitesi ile cem yılmaz ın muhteşem replikleri filmin kalitesini ortaya çıkarmakta yeter. cinayetin sır gibi saklanması filmin sonuna kadar çözülmemesi ayrı bir güzelliğidir. gidin izleyin görün idris * ölmesini mutlaka izleyiniz efenim. iyi seyirler. *
evde de izlense olur türünden film.
eşkiya nın başarılı kredisinden ötürü gitmiştim ama beklentim boşa çıktı.
bu yetenekli kadroyu daha da sömürebilirlerdi daha güzel bir senaryoyla veya anlatımla.
sadece ürpertici fragmanla kalsaydı da olurmuş.
---spoiler--
cem yılmaz öldükten sonra bi türlü akmayan bir filmdir gözümde an itibariyle. izleyene kadar spoilerlardan gözüm kapalı kaçtım ama gene de filmin senryosunda iş olmadığını ama oyunculukların ayrı bi güzel olduğunu biliyodum ki öyle deoldu.
-ah yavuz ağabey tutmuşun şener şeni çetin tekindoru koymuşsun ama finalde ben neden ikisinin oyunculukları yerine saatime bakıyordum. cevap ver bana neden ulen.
- neden deliyle asiyenin bi dakika önce kedi köpekken bi dakika sonra sarmaş dolaş olmalarını eğreti buluyordum.
- neden herkesin kolunda tırnak izi aradıklarında; ölen doktora yaklaşırken avcının kolunda o izi göreceğinden emindim.
- neden neden ve en önemlisi böyle süpperrr diye tabir ettiğimiz oyuncularla bu filmi çektin sen.
-- spoiler --
-görüntülere o harika müziklere lafım yok. çok çok iyiydi. daha önce cem güldürmesin diye yavuz turgul un çok kastığını okumuştum ama gayet yerinde ve zaman zaman güldüren bir cem yılmaza daha doğrusu deli vardı çok çok iyi oynamış ama itiraf edicem karısı asiyeyi takip ederken ki hareketleri komikti köşeden bi cem kafası. o türkü
sahnesi ne güzeldi öyle. nette dolaşmasına rağmen bakmamıştım. iyiki de filmde izlemişim.
-okan yalabık'ı da çok özlemişiz inş bu ortalarda olmama durumu kendi terchiyle alakalıdır iş sıkıntısı çekmesiyle değil.
sanki böle çok cinayet olcakmış gibi hissediyor insan film başlarken ama nerdee. yok öyle bir şey her şey bir şeyin üstüne kurulmuş.biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu .haydeee hayddeeee
geReğinden uzun film. yıllarca holıvud kültüründen beslenen bizleri elbette tatmin etmesi beklenemezdi. kendi liginde üst sıralara oynar. ama dedim ya... uzun film. izleyici, olayın nereye varacağını daha filmin ortasında anlıyor. sonra film boyunca karakterlerin de anlamasını bekliyor. çok zeki bi kurgusu yok anlıyacağınız. ama eğlenceli karakterler ve bu karakterlere hayat veren kaliteli bi kadro.
aslında herkezin katilin battal olduğunu anladığı bir anda ters köşe yapabilselermiş tadından yenmezdi. mesela o hasan denen çömez falan çıksaydı katil... ne iyi olurdu bak. ama dedim ya . karakterlerin olayı çözmesini beklerken sıkılıyorsun. film izleyiciden bir adım önde olmalı. izleyici filmden değil.
ha ama gidin görün. sektöre para kazandırın, destek olun. takdir-e şayan.
türkiyede çekilen filmlerin standartlarına bakılacak olursa fazlasıyla güzel olan filmdir.
--spoiler--
cem yılmaz ve çetin tekindor bu filmde her zaman olduğu gibi olağanüstü bir oyunculuk sergilemişler. idris karakterinin karadenizli olması aşırı ve abartılı derecede seyirciye hissettirilmiş olsa da cem yılmaz bu rolün hakkını fazlasıyla vermiş. cem yılmaz'ın öldüğü sahnede bir yakınını kaybetmiş gibi hissetmeyen pek fazla kimse yoktur sanırım. çetin tekindor ve şener şen'in birlikte sohbet ettiği sahnelerde belki abartıyorum ama bir an gözümün önüne al pacino ve de niro ikilisi geldi. gerçekten iki büyük oyuncuyu ve cem yılmazı birlikte izleyebilmemiz bile bu filmi yeterince değerli kılıyor. filmdeki cinayet çok erken çözülüyor ama benim izlediğim kadarıyla yönetmenin anlatmak istediği sadece cinayetin polisiye kısmı değil. cinayetin diğer insanlar üzerindeki etkisi ve bu süreçte yaşanılanlar. bunu da başarmış gibi gözüküyor. filmin müzikleri de oldukça iyiydi.
--spoiler--
kısacası gidip izlenilmesi gereken bir film. esprili sahneler, biraz aksiyon, fazlasıyla hüzün, kaliteli bir türk yapımı görmek istiyorsanız gidip izleyin.
su ana kadar cekilen hicbir turk filmi cok az elestri ile bu kadar cok basarı elde edemedi cunku. av mevsimi'nin cıkacagını hatta gosterime girdigini gosterimin yakın zamanlarında ogrenen o kadar cok insan var ki. bu kitle gerek sener sen gerek cem yılmaz hayranlarından.. filmin konusu tipik bir polisiye oykusu olarak adlandırıldı ve pek kâle alınmadı acıkcası. peki sonunda ne oldu ? sinema elestirmenlerinin buyuk bir kısmı ters koseye yattı. cem yılmaz'ın komedyen olmasından ötürü bu tarz bir rolü hakkıyla oynayamayacağı düşünüldü. ama inanın buyuk ustadların, ustaların oyunculugu arasında fark, pürüz bulamayacagınız bir oyunculuk sergilenmiş bu filmde. diger oyunculardan bahsetmek bile bir nevi saygısızlıktır diye dusunuyorum. şener şen'i, çetin tekindor'u oyunculuk konusunda elestirmek zaman kaybı olur bence.
film icerisinde deginmek istedigim, izleyici kitlesini elestirmek istedigim bazı noktalar var. öncelikle filmde gulmek icin yer aramayın. "ama cem yılmaz var o filmde !?" deyip salondaki kişilerden kufur yemeyin durduk yere. cem yılmaz'ın filmde canlandırdıgı karakterin gulunmesi gereken hicbir yanı yok. adam ölür bizim insanımız güler. acaba o sahneyi/leri cem yılmaz dışında başka bir oyuncu/aktör oynasa insanımız aynı gulme tepkisini verir miydi ? hayır.
filmin uzunlugu konusuna da deginmek gerekli diye dusunuyorum. şöyle ki, film yaklasık olarak 3 saat. film arasından sonra "yarım saate biter heralde" düşüncesiyle hareket ederseniz çok yanılırsınız ki zaten oyle de oluyor %90. siz siz olun koltugunuza guzel yerlesin filmin keyfine bakın.