Adam aslında haklı . “ biz inanmayız” cümlelerine inanç duyuyor adamlar . Başlık bilgisizlikten cahillikten geçilmiyor . ZTen babana lan , istersen taşa, ineğe ya da krem peynire tap ameka. Çok ta bipimde.
uzun zamandır sözlükte böyle kaliteli ve felsefi entry görmemiştim. güzel şeyler yazmış. "çok uzun özet geçin yeeaaa" diye klavyenizi yaya yaya entry sıçacağınıza okuyun da beyniniz düşünme zahmetine erişsin. teşekkürler tuning2002010
e arapperestlere kalsa her sey inanc zaten. "benim inancima gore dinozorlar yok cunku kuranda bahsi gecmiyo, inanmiyosan da saygi duy bu benim inancim".
bu inanc da inanc geyigi tutmayinca, "yerli ve milli" gibi bisi uydurmaya calistilar o da tutmadi.
inanç babam eve gelirken bana çukulata aldığına inanıyorum o halde o da inanç demek gibi bir şey değildir.
inanç içinde olağanüstü açıklamaları bulunan, tek bir yerde toplanmayıp farklı farklı bölgelere dağılmış fakat dışta bir bütünlük oluşturabilecek ancak sınırlandırılmayacak kadar geniş, daha çok yerel düşünceleri kapsar.
mesela; şamanizm, şintoizm bir inançken, yahudilik, hinduizm, islam .... gibi şeyler bir dindir.
bunlara inanç denmesinin nedeni içinde olağanüstü açıklamalar, ritüeller bulundurması üzerinedir. her din inançtır aslında ancak her inanç dindir diyemeyiz.
ateizm neden bir inanç değildir?
çünkü ateizm içinde hiçbir doğaüstü açıklama taşımayan, tamamen materyalist temele dayalı bir düşünce sistemidir. tanrının doğurulanabilir veya yanlışlanabilir olmaması salt tanrıya değil madde dışında zihinde yaratılan her şeye bağlıdır.
siz fiziksel kuralların, mantıki düşüncenin ve materyalist altyapının dışına çıkarsanız orada kanıtlarınız değil inançlarınız olur.
yani doğayı, insanı, evreni açıklamak için kendinden başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan kişi ateist oluyor.
temelde zaten aslında çok karmaşık görünse de iki ayrım vardır o da meteryalizm ve idealizm.
materyalist olanı olanla olduğu gibi açıklarken, idealistler arkada madde dışı açıklama arar. zaten maddeyi dualistleri saymazsak onlar gerçek bile kabul etmez.
ayrıca bilim tanrıyı kanıtlıyor ne demek yahu!
bilim doğası gereği materyalisttir ve doğaüstü gibi subjektif hakkında söylemlerimiz dışında hiçbir şey bilmediğimiz alanda bilim var olamaz.
bilim tanrıyla bu yüzden uğraşmaz zaten. bilimin amacı doğaüstü bir açıklama yapmadan doğayı kendi fiziksel yasaları, mantık ve materyalist tabiattında açıklamaktır.
zaten ateizm ve bilim iki ortak algıyı taşıdığı için bu kadar içiçedir.
evet bir inançtır. ateizm tanrının var olmadığına inanmaktır. ulvi yüce evrininin yaratıcısı ve evrenin yani olgu aleminin dışındaki bir varlıktır tanrı ise panteizm ve pananteizmi saymazsak.
yani olgu alemi dışındaki bir varlığa getireceğiniz her türlü yargı inanç olacaktır. ona yok demekte buna dahil.
biraz daha açalım mesela bilimsel verileri kullanır ateistler genelde dinleri çürütürken bilime sarılırlar. bilim ise içinde değişkendir çağın paradigmalarına göre o da değil. mesela newton ve einstein evren yasaları çağlarının doğrularıydılar ve değiştirler. mutlak doğru bilimde yoktur mesela. çok ta sapmadan konudan devam edelim.
tanrı yoktur diyen bir ateistin bunu inanç öteye olduğunu iddia edebilmesi için bir sav orytaya atması gerekmekte. olgu dünyası dışında bir varlık betimleniyor. var yada yok derdim bu değil. insanın anlamlandırma sınırın çok dışında bir varlık.
bunu sadece yok diyerek yokluğunu kesin kanıtlamış ve inancın dışında kalmış olmuyorsunuz. inanç çünkü ona getireceğiniz her yargı.
Ateizm tanrı ve din inancını reddeder. Ha bağzı mal ateistler sadece islamı reddediyorlar. Onlar apayrı. Onlarda inanmamak için bile yeterli beyin hücresi yok.
ona kalsa sandalyeyi sandalye yapan şey bile senin inancın. ters çevirip oturursan eğer sandalyenin aslında oturulmayacak bir şey olduğunu öğrenmiş olursun. işte bunlar hep inanç.
Elbette ateizm de bir inançtır. hatta oldukça zayıf bir inançtır. Çünkü Allah'ın olmadığına dair neredeyse hiçbir argümanları yoktur. Fakat teizm, ateizmden farklı olarak Allah'ın varlığına dair birçok argümana sahiptir.
Bu argümanların bazılarına caner taslaman'ın yazdığı (bkz: Allah'ın varlığının 12 delili) kitabından ulaşabilirsiniz. ayrıca kitabı pdf olarak internetten ücretsiz şekilde edinebilirsiniz.
ayrıca... sadece ateizm değil, bilim de bir inançtır. örneğin evrendeki yasaların bir gün değişip değişmeyeceğini bilmiyoruz. fakat yine de evrendeki yasaları sabite kabul ederek üzerine bilim inşa ediyoruz. "13.8 milyar yıldır bu yasalar değişmedi, herhalde bundan sonra da değişmez" diyoruz. yani bu yasaların değişmeyeceğine "inanıyoruz. ama evrendeki sabitelerin günün birinde değişmeyeceğini asla garanti edemeyiz. bu bağlamda evrendeki bütün bilimsel bilgiler şüphelidir.
fakat bu noktada Allah'ın varlığını anlamak ve Allah'ın bir planı olduğu bilmek; evrendeki yasaların neden değişmediği sorusuna karşı bize fikir verir.
ama bir ateistin"evrendeki yasalar neden hiç değişmiyor?" sorusuna karşı vereceği hiçbir cevap yoktur. sadece inançları vardır.
bu tamamen kelime oyunlarına bağlı olarak değişen bir önermedir.
"tanrının olmayışına inanmak" dersen inanç olur. "tanrıya inanmamak" ise tam tersi bir kılıfa sokar.
asıl kafa karıştıran olay ise, ateizm kavramının inanç olup olmaması neyi değiştirecek?
"hahaha siz de bir şeylere inanıyosunuz zaaaa ezikler, kandırıldınıııız" denilince bu adamlar "allah'ın olmadığına inanıyorsak, varlığına da inanak bari, n'apak? kandırıldık..." mı diyecekler?
evet evet .... çoook fazla tartışılıyor. evet onlarda hiçbir şeye inanmayarak aslında bir şeye inanmış oluyorlar. ee ne yapalım ''sizde inanıyorsunuz işte bir şeylere'' mi diyelim. aptal saptal cümleler. herkesin dini kendine özeldir. ister inanır ister inanmaz. tercihlerin bu kadar sorgulanıp anlaşılmaması nedendir ki ?