bugün

washington post gazetesinde yayınlanan bir makalede anlatılan bir araştırmaya göre söylenen olgudur.
amerika’daki ateistlerin hrıstiyanlar tarafından “sevilmeme” ya da “istenmeme” noktasına eğiliyor.

araştırma ateistler hakkındaki ön yargının temeli olup olmadığı sorusunu sormuş ve ateistlerin zaten bildiği, ama muhtemelen inançlılar için sürpriz olacak sonuçlara varmışlar.

--spoiler--
araştırmaya göre :

ahlak ve vicdanla ilgili temel sorulara verilen cevaplara göre ateist ve dinsizler işkencenin hükümetler tarafından kullanılması, ırkçılık, cinsiyet ayrımcılığı, homofobi, yahudi düşmanlığı, çevreyle ilgili konular ve insan hakları konularında “inançlı” olarak kendini tanımlayanlara nazaran daha ahlaklı ve vicdanlı olduklarını gösterirken bu fark kendilerini “çok dindar” olarak tanımlayanlar söz konusu olduğunda daha da artıyor.

toplumsal alanda isveç ve japonya gibi ortalamanın hayli üzerinde seküler olan ülkelerde cinayet oranları çok daha dindar olan amerika’ya kıyasla çok düşük. aynı resmi, hapishanede bulunan nüfusun genele oranlarında da görebiliyoruz. dindar amerika’daki hapsedilmiş nüfus oranı daha yüksek. hatta amerika içinde, kiliseye gitme oranlarının yüksek olduğu louisiana ve mississippi gibi eyaletlerde cinayet oranları vermont ya da oregon gibi daha az dindar olan eyaletlere kıyasla çok daha yüksek.

bireysel alanda ateistler özellikle dil becerisi ve bilimsel bilgiyi ölçen zeka testlerinde daha yüksek puanlar alıyorlar. çocuklarını problemleri rasyonel bir yaklaşımla çözecek şekilde eğitiyorlar ve varoluşsal sorulara geldiğinde çocuklarının kendi kararlarını vermesini istiyorlar. ateistlerin “kutsal” kabul ettikleri tek şey altın kural olarak bilinen “sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma” ilkesi.

araştırmalarda ortaya konan bir diğer ilginç nokta daha önce dine inanıyorken ateist olduğuna karar veren bireylerin kendini daha mutlu, daha özgür ve daha “iyi” hissetiklerini beyan etmeleri. dünyanın en dinsiz ülkelerinden danimarka’nın da sürekli olarak dünyanın en mutlu halkına sahip ülkeleri sıralamasında yüksek yerlerde olması da bu bulguyu destekliyor.

ateistler düşünce özgürlüğüne daha çok önem veriyorlar.

bir diğer dikkat çekici bilgi de 1960'lardan beri amerika’daki ateistlerin oransal olarak 3 katına çıkmış olmaları. ateist olduğunu açıklamak istemeyen bireylerin görüşlerini de sonuçlara katmak üzere tasarlanmış araştırmalara göre 60 milyon amerikan vatandaşı inançsız.

yani ateistlerin zaten bildiği üzere, ateizm daha “iyi” ve giderek daha çok insanın seçtiği bir düşünce
--spoiler--
60 milyon ateist var ise, o halde abd nin %20 si ateisttir.

(bkz: cia)