fuat uzkınay'ı tanımayanları görmemizi sağlamıştır. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı 1914 yapımı ilk türk yapımı belgeseldir. bu yapım türk sinema tarihi'nin başlangıcıdır. peki atatürk dönemide hangi yapımlar vardı.
1914 - 1940 yılları arasında 59 adet türk filmi çekilmiştir.,
Film çekip rol yapılmasına gerek kalmadığından önem vermemiştir. O yıllarda gerek Ulu Önder Atatürk ün gerekse Türk milletinin savaş ve bağımsızlık konulu sinema filmi çekmesine hiç ihtiyaç yoktu çünkü türk milleti topyekün bağımsızlık mücadelesini gerçek hayatta veriyordu aklı kıt arkadaşım sen gecenin köründe bunları düşünme yat uyumana bak.
emperyalist güçlerin toprağımızda çekmeye çalıştıkları filmi bozmaya önem vermesinden ötürü sinema filmine pek önem verememiş demek ki gazi mustafa kemal. aynı odaklar benzer filmi tekrar sahneye koyuyor vatanperver kardeşim dilerim biraz bunlara aklını veresin.
her şeyi mustafa kemal'den bekleyen bir milletin nereye kadar ilerlediği şimdi görülmüştür.
ulan atatürk olmasa harbi hiç bir değeri olmayacakmış bu milletin.
adamcağız ölene kadar savaştı bizim için bir de sineması eksik kalsın ne yapalım?
onu da kendi kendimize halledememişiz demek ki. şimdiki zihniyet engel olmadı mı zaten ''tamamen'' çağdaş olmamıza. eğer atatürk bu zihniyeti köküne kadar kurutsaydı, işte o zaman sinemanın da önü açılırdı.
Atamız nasıl önem versin ülke kurtuluş mücadelesi vermiş ve sonrası bitik ekonomi yoksulluk perişanlık.. böyle dertler varken sinema kimsenin aklına gelmemiştir adamı bari mezarında rahat bırakın yahu..
evet sinema izlerken fotoğrafı yok ondan değil mi?
zaten namaz kılarken de fotoğrafı yok atatürk'ün.
ama içki içerken var...
allah aşkına kokuşmuş beyinli yaratıklar, adam ülke kurdu. adam sizin gibi cahillerle uğraşmaktan ne yuva kurabildi ne baba olabildi.
sizin gibi cahiller yüzünden, kendini feda etti, adam etmek istedi sizi.
görüyoruz ki bazılarınız hala cahil kalmış.
yaratmak allah'a mahsustur, fakat bu adam yoktan bir ülke var etti.
yoktan bir çağdaşlık var etti.
ama sinemaya önem vermedi.
kendisi en büyük aktör idi, ama sinemaya önem veremedi.
kusura bakmayın cahiller.
sinemanız da eksik kaldı.
Bu adam savastan cikmis bir ulkede civi fabrikasi bile yokken herseyi kalkindirmaya calismistir. Ustelik osmanlidan kalan borclari ustlenip odemistir. Devrimler yapip ulkeyi cagdaslastirmistir, senin aklin bi sinemaya mi takildi mk, cok hevesliysen sen duzelt durumu, dedirten basliktir.
Gecenin köründe tam uyku moduna girecekken Birben bire kafama dank etmiş bir tespitttir.
Sahi atatürk baya baya sinemaya önem vermemiş. Onun zamanında sinema o kadar popüler değildi demeyin, Charlie Chaplin olsun, 1927'de vizyona giren müthiş bir film olan Metropolis olsun bunun gibi birçok film mevcut o yıllarda.
Ama malesef Türk filmi hiç bilmiyoruz. Olsa da kıytırık aşk meşk Yeşilçamvari vasat filmlerdir.
Ama atatürk isteseydi öyle bir altyapı oluşurdu ki şuan rahatlıkla Hollywood ile yarışır olurduk belki de bir numara olurduk.
Velhasıl bira üretimine verilen önem keşke sinemaya verilseymiş. Sinema sektörü çok önemli bir kitle iletişim aracıdır, abd nin saygınlığının en önemli faktörü Hollywood filmlerindeki abd hayranlığıdır. Adamlar öyle ballandıra ballandıra gösteriyor ki abd ye hayran olmamak mümkün değil.
Fena mı olurdu Türk tarihi ile ilgili, şamanizm ile ilgili, efendime söyleyeyim Türk destanları ile ilgili başyapıt sayılacak filmler çekseydik. Cesur yürek kalitesinde filmler çekseydik mesela Kürşad ve 40 yiğit hikayesinden müthiş bir film çıkardı.
Özetle bugün Türk sinemasının dünya klasmanında vasatın altında kalmasının temel kaynağı atatürktür ve sinemaya çok önem vermeyişidir.