"Kaç milyonerimiz var? Hiç! Binaenaleyh biraz parası olanlara düşman olacak değiliz!"
1923 Balıkesir Paşa Camii minberinden yaptığı konuşmadan
edit: sn.yagmur ve adam paşa camii değil zağnospaşa camii olduğunu söylemiştir bana. ilgili arkadaşların bu notu göz önünde bulundurmasını tavsiye ediyorum.
atatürk'ü yıllarca komünist olmakla yargılayıp ellerine bir şey geçmeyince dinsizliğe sardırmış, oradan da umduğunu bulamayınca diktatör ilan etmiş, o da bir işe yaramayınca kapitalistlikten şansını deneyen cahil cühela söylem.
yani şu hükümet veya inandığınız cemaat kapitalist değil atatürk kapitalist öyle mi?
atatürk'ün devletçilik politikası da uygulamasının, "koyu kapitalist" nitelemesinin doğru olmadığını gösterdiği bir önermedir. yazarın naçizane yorumu, atatürk'ün özel teşebbüsün, dolayısıyla kapitalist yaklaşımın ağır bastığı bir ekonomik düzeni uygun bulduğudur, ama bu sistemi de "her ne pahasına olursa olsun" diyerek uygulamaya çalışmamıştır. 1930'lardaki dünya konjonktürünün türkiye ekonomisine olan etkilerini göz önüne alarak, yeri geldiğinde karma ekonomik bir sistemi (devletçilik) devreye almıştır.
1920 ve 1930'lar arası meclis mebuslarına şirketler kurdurarak devleti arkalarına almasını sağlamış ve türkiye iş bankasını yarı özel bir sermaye ile kurdurtmuş olduğu göz önüne alınırsa, atatürk hakkında kesinlikle doğru bir önermedir.
lakin 1929'da yaşanan dünya buhranının türkiye'ye yansıması olarak devletçiliği seçmiş olduğunu açıkça görebiliriz ki bu kesinlikle onun kapitalist olduğunu değiştirmez.
"Fertlerin inkişafına mani olmamak, onların her bir noktai nazardan olduğu gibi, bilhassa iktisadi sahadaki hürriyet ve teşebbüsleri önünde devlet kendi faaliyetiyle bir mani vücuda getirmemek demokrasinin en mühim esasıdır."
demokrasinin en mühim esası serbert girişimcinin önünde devletin çıkmasını engellemek anlamına gelen bu cümle ile anlaşılabilecek durum.
2-kapitalist taraf tutmaz.manevi değeri yoktur.idealizmi yoktur.
3-ahlaki değere sahip değildir.dini imanı kitabı paradır.
4- sistemi değiştirmez. devrim yapmaz. sisteme uyar. cebini doldurur.
5-humanist değildir. aile değeri yoktur. hayatındaki bütün varlığı parası ve sermayesidir.
1789 fransız devrimi ve milliyetçiliği hangi sınıfın ortaya çıkardığını bilmeyen aptal ve cahillerin reddettiği gerçek. kapitalist en büyük milliyetçidir. fransız devrimini yapan burjuvazi ideoloji olarak milliyetçiliği icat etmiştir. lan yok mu aranızda mühendislik, tıp dışında tarihle alakası olan bir bölüm.
"... memleketimizde meşru bir surette kazanmak ve yaşamak isteyen yabancı sermayesine kanun ve nizamlarımıza tabi olmak üzere türkiyelilerden fazla bir imtiyaz, bir hile ardından koşmamak şartıyla ülkemizde her türlü teshilatı [kolaylığı] hatta diğer milletlerin gösterdiği teshilattan fazla kolaylıkları irae etmeye [göstermeye] her zaman hazırız."
biraz parası olanlara düşman olmadığından koyu bir kapitalist olmasıdır. neremle güleceğimi şaşırdım kusura bakmayın. birisi kapitalizmi anlatsın arkadaşlara.
kendisi bizzat chester teşebbüsü ile ilginemiş ve hatta cumhuriyet karayollarını italyan şirketlere yaptırmış lideri putlaştıranların inanmayacağı gerçek.
edit: serbest piyasa ekonomisini benimseyen ve uygulayan ve savunan kapitalist olarak adlandırılır. varsa başka bir tanım lütfen buyrun.
kapitalist, narşist, mazoşist... şist oğlu şisttir atatürk. sonuna şist gelen her kelimeyi atatürk'e yapıştırabilirsiniz. hatta yapıştırmazsanız hatrım kalır. nolur daha "şistli" şeyler söyleyin atatürk hakkında.
mustafa kemal'in burjuva kapitalizmini desteklediği doğrudur lakin, unutulmamalıdır ki devrimlerini harfi harfine uygulayan ve halka örnek olanlar da kentlerde burjuva, kırsalda ise feodalizmin temsilcileri olan büyük çiftlik sahipleri yani, ağalardır.
bu karşılıklı ilişki; daha ziyade mutualizm ya da iki canlının da yaşamak için birbirlerine gereksinim duyduğu simbiyotik bir yaşama benzer.
mustafa kemal, bir taraftan eğitimli ve kültürlü insanların oluşturduğu elit grupları devlet gücüyle destekleyerek onların, çağdaşlaşma yolunda halka öncülük etmesini sağlarken diğer taraftan da sümerbank, etibank, makina kimya endüstrisi kurumu gibi kamu iktisadi teşekkülleri ile ülkenin kalkınmasını sağlamayı amaçlamıştır. stratejik anlamda bu, hiç de yabana atılabilecek bir hareket tarzı değildir.
bu nedenle,
mustafa kemal'in koyu bir kapitalist olduğunu iddia etmek en hafif tabiri ile insafsızlık olur.
bir kurtuluş savaşının komutanı... saygı duyarım elbet. ama kit'leri de unutmayalım. bu ülkede zenginleri devlet kendi eliyle ortaya çıkarmıştır. atatürk'ü eleştirmek ona saygısızlık değildir. öbu ülke için önemli bir insandır elbet. 'kapitalisttir bilmem nedir' demek de anlamsızdır. artık bugünü görmek gerekir. bugün neye ihtiyaç vardır bu tartışılmalıdır.
gerçektir. gençliğinde aldığı maaşları biriktirip sermaye olarak bir tüccara vermesi de kapitalizme ne kadar inandığının en büyük kanıtlarındandır. ama talihsizlik bu ki tüccar atatürk'ü dolandırmıştır.