bugün

osmanlı türkçesi bilenlerin çok iyi anladığı sebeplerdir. hangi açıdan bakarsanız bakın harf inkılabı gereklidir, yerindedir.

oylamalar osmanlı türkçesi bilmeden osmanlıyı savunan dangozları açığa çıkartıyor.

bak arkadaşım, osmanlı türkçesi dediğin şey senin zannettiğin kadar hoş güzel bir şey değil, bunu bir kabul et. bayağı meşakatlidir. insanlar ömürlerini veriyorlar arşivlerdeki belgeleri okumak için. belki bir iki şey öğrenmişsindir, onlara dayanarak "biliyom ben zor değil yea" diyorsundur ama emin ol bilmiyorsun. "bir gecede herkes cahil kaldı hede hödö" saçmalıklarını da bir kenara bırak. zaten cehalet diz boyuydu. aç bak okuma yazma oranlarına. okuma-yazma bilmek adeta bir ayrıcalık halindeydi. sana burada teknik konuşup osmanlı türkçesinde şu zor, bu zor demeyeceğim, desem de anlamayacağına eminim zaten. ama bunları kabullenmelisin, harf inkılabı bir nimettir. emin ol o inkılap yapılmasa, sen ve senin gibi bunun bir nimet olduğunu kavrayamayacak zeka düzeyindeki insanlar zaten öğrenemezdi. ayrıca belirmeliyim ki, zor dediysem de bazılarının abarttığı kadar zor değildir. ama bir çocuğun öğrenmesi beklenemez, kendi adıma konuşuyorum ama osmanlı türkçesi bilenlerin çoğunun da katılacağını düşünüyorum ki; öğrenebildiysek, okuyabiliyorsak günümüz alfabesiyle edindiğimiz birikim sayesindedir. yine de gösterildiği gibi imkansız bir zorluğu yoktur. mesele temel mantığını kavramakta ve kelime hazinesinde yatar. bu konu için de (bkz: #20041356)
osmanlıca bir saray dili olduğu için halkla ilgisi yoktur. halk zaten bildiğin köle, okuma yazma bilmek bile lüks. atatürk kimseyi cahil bırakmamıştır. nitekim alfabe değişmiştir dil değil. ayrıca osmanlıca halka da uymaz çünkü osmanlıca bildiğin arapça, farsça, türkçe karışımıdır. madem o kadar halkçı osmanlıcılar gitsin divan şiilerini götü yerse okusun. divan edebiyatı bile bir saray edebiyatıdır. halktan o derece kopuktu osmanlı ve halk self gibi bir şeydi.
birincisi söylemeden edemeyeceğim * *.

harf devrimi denen şeyin mustafa kemal atatürk'le beraber gündeme geldiğini iddia eden de, halkın kuran'dan uzaklaştırılıp cahilleştirilmesi için yapıldığını iddia eden de, latin alfabesinin yarattığı en büyük cahillerdir.

harf inkilabı dediğimiz şeyin değil abdülhamit taaa III.selim'e kadar uzandığını düşünecek olursak öyleyse atatürk düşmanlarının fikirlerine göre osmanlı'da tıpkı atatürk gibi vatandaşını cahilleştirip kuran'dan uzaklaştırmaya çalıştı? ki böyle bir şey asla kabul edilemez, öyleki 1.dünya savaşındaki askeri telgraf yazışmalarının tamamı latin harfleriyle yapılmıştır. yukarıda bir önceki entrylerde bir çok arkadaş sağolsunlar geçişin sebeplerini güzel sıralamışlar. tekrara gerek yok, ama ecdada küfür edip yerlemek de bizim haddimiz değil. unutulan en büyük şey atatürkü de o ecdadın yetiştirdiğidir.
Benliğimizi unutmamız için diyen bile var. Amk arabı.

Harf devrimi yapılmasaydı da sikeee sike öğrenecektin latin alfabesini. Kaldı ki devrimden önce okuma yazma bilenlerin yüzdesi senin ıq'dan bile düşüktü. Git bi araştır latin alfabe kullanmayan devletlerde latin alfabeyi bilen kaç kişi var. Tamamına yakın.

Ayrıca arapça alfabe de bizim alfabemiz değil. Sanırsın göktürk alfabesinden latin'e geçtik.

Amk arapları, her türlü pislik sizden geliyor zaten.
NEDENi "ARAP" ALFABESi OLMASiDiR BiZE ARAPLARIN DEĞiL TÜRKLERiN ALFABESi LAZiMDiR
osmanlı türkçesini bilmeyen kişilerin atatürke saldıracağı başlıktır. Şimdiden açıklayayım efendim, osmanlıda da türkçe kullanılıyodu, üstü noktalı harfler, noktasız harfler vs. Yazılırken okunmasında güçlük çekiliyodu. Türkçeye en uygun harfler latin alfabesidir.
Kişisel edit; bir arkadaşımdan "osmanlı döneminde de eğer inkılaplarda başarı yaşansaydı sırada harf inkilabı olacaktı" şekllnde bir duyum aldım, ne kadar doğrudur orası muamma.
Arap harfleriyle Tüm Erkek nüfusunun sadece %7 (yüzde yedi)'si, kadın nüfusun ise %0,4 (binde dört)'ü okur yazar olduğu için.
Yüzlerce yıllık osmanlı'nın ve arap harfi kullanmanın halka bedeli koskoca bir cehalet yumağı olduğu için yani.
latin harflerine geçerek dünyaya entegre olmak, atatürk'ün değil, ikinci abdülhamid han'ın fikriydi.

hatta abdülhamid han bu fikriyata paralel olarak latin harflerine geçiş için çalışmalar yapmış ve modern türkçe alfabesi bu şekilde ortaya çıkmıştır.

lakin cennet mekan ulu hakan malesef bu devrimi önce 93 harbi, sonra yunan harbi ile 2 defa ertelemek zorunda kalmış ve nihayetinde 31 mart ayaklanması sayesinde malesef bu devrimi gerçekleştirememiştir.

filhakika, latin harfleri kullanılarak türkçe yazılan en eski metin 2. abdülhamid han'dan çok daha öncesine aittir.
buyrun;
(bkz: latin alfabesi ile türkçe yazan osmanlı sultanı/#25989995)
1 HARFIN 3 SEKLIMI OLURMUS LAN DEMIS ATAM. BASINDA ORTASINDA KICINDA AYRI AYRI YAZILAN, HALKIN ZATEN BILMEDIGI, HEREKSI MEREKESI YERINA NET HANGI HARFIN NE OLDUGU BELLI, BASINDA KICINDA ORTASINDA AYRI AYRI OYNAMAYAN LATIN ALFABESINE GECIRMISTIR.
türkler asırlardır devlet kurdukları, soyu belli oldukları içindir. aşağıya indiğiniz vakit Göktürklere kadar alfabesi olan bir milletiz, Soyu belirsiz olanlar başka milletlerin dilini kullanırlar.
arap değil türk olduğumuz için olabilir.
Alfabe değişti diye geçmişle bağ asla kopmaz. Bu ülkede tarih ve Türk dili edebiyatı bölümü var. Eğer profesörler doçentler yani hocalarımız gerektiği gibi görevlerini yapsaydı cahil grubu bu 'geçmişle bağımız koptuaaa' saçmalıklarını söyleyemeyeceklerdi. Şu an günümüz türkçesine aktarılmayan yığınla eser varsa bu Atatürkün değil, hırsına yenik düşmüş 'benden başkası daha iyi bilmesin' hocalardır. Biraz dil bilginiz varsa arap alfabesinin türk diline zerre uymadığını algılarsınız. Konuyla bağıntısız olarak, arapçayı geliştiren, bu dile en çok emek veren, yeni kelimeler türetenlerin türkler olması zorunuza gitmiyor mu türk dili bu kadar geri kalmışken?
arap saksakcilarini kizdirmak icin. turklerin asıl alfabesi latin alfabesidir. biz turkuz ne isimiz var arapcayla?
alfabeyi kaldırmayı zamanında abdülhamit de düşünmüştür hatta hatıratına da yazmıştır ama halkın tepkisinden korktuğu için bunu yapmaya cesaret edememiştir.
Yeni türkiye'yi orta doğu ve arap kültüründen arındırmaktır.