insanlar arap alfabesi yazıp türkçe konuşuyorlardı, arap harflerini okumak-öğrenmek zordu. eğitim öğretimi kolaylaştırmak için yaptı. iyi de yaptı diyorum.
cücük kadar sakirt beynine göre, atatürk'ün harf inkilabinin asil amaci milyonlarin bildigi arap alfabesini unutturup milleti cehalete mahkum etmekmis.
bu "arap alfabesini bilen" milyonlar nerede saklaniyorlarmis bilmiyorum amma velakin tarihin ögrettigi bir sey varsa o da sudur ki,
osmanli yikildiktan sonra ve harf devriminden önce, anadoludaki okur yazar orani 3% tü.
hani nerede "milyonlarca arap alfabesini" bilenler?
atatürk'ün en büyük hatasi, milletinin icindeki kani bozuklar oranini görmemezlikten gelip, sanki karsisinda adam olma potansiyeli varmis gibi, bu millete hürriyet ve hayatini eline alma sansini vermesi olmustur.
oysa su son 8-9 senenin bana ögrettigi herhangi bir sey varsa, o da sudur:
bu milletin bincen sirtina vurcan kirbaci vurcan kirbaci.
besmele cektikten sonra anasini dahi becersen, "subhanallah" diyecek milyonlarimiz var.
van münüt editbüdüt: atatürk'ün getirdigi her harfi kimi arap-taparlarinin götüne tek tek sokmak gerek amma velakin arap götü yalamaya gittikleri icin bulamiyoruz. cabuk dönün lan.
aklını zkeyim gibi bir eleştri burası için uygun olabilir. ülkenin okur-yazar oranı atatürk gelmeden önce afrika'nın gerisindeydi saçı sakalı uzatıp beyazlatan birde kafaya kavuk takan alim oluyordu sonra ye köfteyi al hatunun güzelini çalışmana gerek yok iki götten sallama arapça kelime bilmen yeter içerisine zinhar günah yasak allah'ın dediği olur gibilerinden ekleme yaptın mı iş bitmiştir. zkim sizin beyninizi diyorum. okusa bile ne okuduğunu anlayamayan halka dinini geri verdi elmalılı hamdi efendiyi bizzat görevlendirdi. hay amk hay.
kimse tarafından tam olarak bilenemeyecek amaçtır. o değil de, şu kısmı ilginç değil mi, örneğin dedenizin dedesi, size geçmişten bir mektup yazmış olsa, o mektup elinize geçse, o mektubu muhtemelen okuyamayacaksınız, 100 sene ve öncesine ilişkin hiç bir şeyi birisi cevirmeden okuyamıyoruz, yani bütün toplumun geçmişine dönüp bakması diye bişey mümkün değil, illa osmanlıca bilen birisi lazım.
şu anda kullandığımız harflerin türkçe alfabe olduğunu söyleyen denyolara zaten bişey diyemiyorum, fakat arapça zordu filan geyiklerini bırakmak lazım, o dönem eğitim kurumları yetersizdi bu yüzden okuma yazma düşüktü, hepsi bu, yoksa çince gibi japonca gibi diller o karma karışık harfler nasıl öğreniliyorsa arapça da öğrenilebilirdi.
arapça meraklısı değilim, lakin harf devrimini "arapça zordu atatürk de latin alfabesi kazık olmaz, hemen öğrenilir diye harf devrimi yaptı" dediniz mi çok saçma oluyor.
ya o değil de, madem rahatsızsın görüşün bu yönde, neden latin alfabesi kullanıyorsun lale demezler mi adama. arapça yaz, konuş, gir entry lerini meraklıysan.
bu inkılaptan önce okuma yazma bilen adam bulsan öpüp başına koyacak durumda olunduğu için, ''milyonların bildiği arap alfabesi''ni yazarken ne içtiğini merak ettiğim, aynısından da istediğim yazarın zırvasıdır.
osmanlı zamanında okuma yazma oranının düşüklüğünden dem vurulan durum. osmanlı döneminde okuma yazmanın az oluşu sadece eğitim sisteminin bitmiş olmasından ibarettir, yoksa senin eğitim sistemin sağlam olsun her şeyi herkese öğretirsin, ama işte batı karşısındaki iki yüz senelik kompleksimiz sayesinde, biz batının peşinden gidelim de nolursa olsun mantığı bizi bu yerlere getirmiştir, 100 sene öncesine dair hiç bir kaynağı okuyamıyoruz, geçmişle irtibatımız kopmuş durumda.
Ben harf devrimine yine de karşı değilim, lakin bu geçiş bu kadar sert olmamalıydı, gerek islam dini nedeniyle, gerekse asırlardır süre gelen tarihimiz de göz önünde tutularak osmanlıca veya arapça her neyse bu dillerle bağımız kopmamalıydı diye düşünüyorum.
o değil de hacı şu cümleleri 28 şubat döneminde yazmış olsam kesin kapıma polis dayanırdı, paranoyak sözde kemalistler canıma okurdu benim kesin.
1927 de %11 olan okur yazar oranı, 1981 yılında okuma yazma seferberliği öncesi %69 yükselmiş, 1982 de % 72 ye çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nde 2005 yılı itibarı ile okuryazarlık oranı %88.3'tür.
kolay olsundur veya arap alfabesinin zorluğundandır gibi fikirleri şahsen doğru bulmuyorum.
bu devrimin en büyük amacı yobazları ezmekti.hilafetin kaldırılması vs. derken harflerdeki değişiklik son darbeyi vurmuştur.
velhasılı devrimin hızına gelirsek, bu konuda da paşamıza hak vermemiz gerekir. halkın mobilize edileceği bir dönemde ani bir değişiklikle istenilen bir toplum kısa sürede yaratılabildi.
-Aslında herhangi bir amacı yoktu,diğer devrimler gibi can sıkıntısından yaptı.
-Yok aslında vardı,sanırım şöyle düşünmüş olabilir; Şimdi ben 100-200 yıl sonrası için bişey yazsam yada halktan biri
(o zamanlar ülke nüfusu deli gibi okuyor kitapçıların önünde kuyruklar oluşuyor,matbaalar gazete,dergi, kitap basımını yetiştiremiyor postacılar mektup dağıtmaktan bitap düşüyordu.Halk çılgınlar gibi okuyor,yabancı ülkeler hangi yazarımızın eserlerini çevireceğini şaşırıyor,dünya edebiyatı sürekli yazarlarımızdan bahsediyordu.) torunlarına mektup bıraksa (niyeyse artık) bunlar ha diyince okunur anlaşılır.En iyisi ben şu farsça-arapça yazım dilini değiştireyim de gelecekte bebelerin canı sıkılmasın araştırmacı özelliklerini kaybetmesinler.
-Mısır halkına özenmiştir.(hani onlarda hiyerogliften vazgeçmişler ya,nassı bi akılsa.)
-Aslımıza uygun olarak çivi yazısı kullanmayı düşünmüş ama memlekette çivi fabrikası olmadığı için vazgeçmiştir.
Bir hatırlatma yapmak isterim, ingiliz gençler hamlet okurken,anlamakta zorlanıyorlar, sebebini bulmak size kalmış.
Diğer ülkeler içinde aynı sorun geçerli, detaya girmek istemedim.
Hah birde hukuk fakültesinde okuyan tanıdıklarınız varsa bir sorun bakalım,kanunları okurken neler yaşıyorlar.
Neydi reklamın sloganı,'' DEĞiŞMEYEN TEK ŞEY DEĞiŞiMDiR''.
Eskiden mesir macunu kullanılıyordu şimdi viagra.
Eskiden hamam otu kullanılırdı şimdi ağda, örnekleri istediğinz kadar çoğaltabilirsiniz.
osmanlı türkçesi bilenlerin çok iyi anladığı sebeplerdir. hangi açıdan bakarsanız bakın harf inkılabı gereklidir, yerindedir.
oylamalar osmanlı türkçesi bilmeden osmanlıyı savunan dangozları açığa çıkartıyor.
bak arkadaşım, osmanlı türkçesi dediğin şey senin zannettiğin kadar hoş güzel bir şey değil, bunu bir kabul et. bayağı meşakatlidir. insanlar ömürlerini veriyorlar arşivlerdeki belgeleri okumak için. belki bir iki şey öğrenmişsindir, onlara dayanarak "biliyom ben zor değil yea" diyorsundur ama emin ol bilmiyorsun. "bir gecede herkes cahil kaldı hede hödö" saçmalıklarını da bir kenara bırak. zaten cehalet diz boyuydu. aç bak okuma yazma oranlarına. okuma-yazma bilmek adeta bir ayrıcalık halindeydi. sana burada teknik konuşup osmanlı türkçesinde şu zor, bu zor demeyeceğim, desem de anlamayacağına eminim zaten. ama bunları kabullenmelisin, harf inkılabı bir nimettir. emin ol o inkılap yapılmasa, sen ve senin gibi bunun bir nimet olduğunu kavrayamayacak zeka düzeyindeki insanlar zaten öğrenemezdi. ayrıca belirmeliyim ki, zor dediysem de bazılarının abarttığı kadar zor değildir. ama bir çocuğun öğrenmesi beklenemez, kendi adıma konuşuyorum ama osmanlı türkçesi bilenlerin çoğunun da katılacağını düşünüyorum ki; öğrenebildiysek, okuyabiliyorsak günümüz alfabesiyle edindiğimiz birikim sayesindedir. yine de gösterildiği gibi imkansız bir zorluğu yoktur. mesele temel mantığını kavramakta ve kelime hazinesinde yatar. bu konu için de (bkz: #20041356)
türkler asırlardır devlet kurdukları, soyu belli oldukları içindir. aşağıya indiğiniz vakit Göktürklere kadar alfabesi olan bir milletiz, Soyu belirsiz olanlar başka milletlerin dilini kullanırlar.
1 HARFIN 3 SEKLIMI OLURMUS LAN DEMIS ATAM. BASINDA ORTASINDA KICINDA AYRI AYRI YAZILAN, HALKIN ZATEN BILMEDIGI, HEREKSI MEREKESI YERINA NET HANGI HARFIN NE OLDUGU BELLI, BASINDA KICINDA ORTASINDA AYRI AYRI OYNAMAYAN LATIN ALFABESINE GECIRMISTIR.
osmanlı türkçesini bilmeyen kişilerin atatürke saldıracağı başlıktır. Şimdiden açıklayayım efendim, osmanlıda da türkçe kullanılıyodu, üstü noktalı harfler, noktasız harfler vs. Yazılırken okunmasında güçlük çekiliyodu. Türkçeye en uygun harfler latin alfabesidir.
Kişisel edit; bir arkadaşımdan "osmanlı döneminde de eğer inkılaplarda başarı yaşansaydı sırada harf inkilabı olacaktı" şekllnde bir duyum aldım, ne kadar doğrudur orası muamma.