bugün

eski türkçe 5 in ayıp olduğundan.
türk halkı çok geri zekalı olduğundan arap alfabesini anlayamazdı. lakin japon halkı çok zeki olduğundan o abidik kubidik saçma alfabeleri ile geldikleri durum ortada. bide adamlar övünüyorlar karışık olduğu için.

ikinci sebep ise o dönemin yabancı okullarında okuyan zengin kesimin ülkemizde level atlaması için.
seçme ve seçilme hakkı ve inanç özgürlüğü bize yeterde artar bile gerisi hikaye .

duydunmu len kemalist geçinen zevzek ? atana ve getirdiklerine saygılı ol biraz . atan senin uşağınmı lan işine geleni alıyon işine gelmeyeni almıyon dimi ?

yakında satacaksınız atanızı satacak sizin satmayacağınız insan henuz doğmadı !
keyfii.
tarih, kan, din.

bunlardan başka hiç bir şeyle insanları aynı toprak üzerinde yaşatıp birbiriyle geçindirtemezsiniz. diğerlerini irdeleyecek değilim, kaçımız tarihimizi kendi büyüklerimizin anlattığı gibi biliyor ki?

neden?

çünkü biz onların dilini bilmiyoruz. yazdıklarını okuyamıyoruz.

hep diyorum, atatürk zeki bir liderdi. mütabıkız. bu yüzden bunların kazayla olmuş, ilerisi düşünülememiş şeyler olmadığını da biliyoruz.

ayrıca yok kolay öğrenmesi hede hödö safsatadır, klasik atatürk'ü sevin çocuklar dayatmasından başka bir amacı objektifliği yoktur.
alfabeyi kaldırmayı zamanında abdülhamit de düşünmüştür hatta hatıratına da yazmıştır ama halkın tepkisinden korktuğu için bunu yapmaya cesaret edememiştir.
sebebini bilmem ama sonucu koskoca bir ulkenin bir sabah okuma yazma bilmeyen insanlari oldugudur.

daha mi cagdas, daha mi kolay, turkceye daha mi uygun diye sorarsan bence de oyle.
birincisi söylemeden edemeyeceğim * *.

harf devrimi denen şeyin mustafa kemal atatürk'le beraber gündeme geldiğini iddia eden de, halkın kuran'dan uzaklaştırılıp cahilleştirilmesi için yapıldığını iddia eden de, latin alfabesinin yarattığı en büyük cahillerdir.

harf inkilabı dediğimiz şeyin değil abdülhamit taaa III.selim'e kadar uzandığını düşünecek olursak öyleyse atatürk düşmanlarının fikirlerine göre osmanlı'da tıpkı atatürk gibi vatandaşını cahilleştirip kuran'dan uzaklaştırmaya çalıştı? ki böyle bir şey asla kabul edilemez, öyleki 1.dünya savaşındaki askeri telgraf yazışmalarının tamamı latin harfleriyle yapılmıştır. yukarıda bir önceki entrylerde bir çok arkadaş sağolsunlar geçişin sebeplerini güzel sıralamışlar. tekrara gerek yok, ama ecdada küfür edip yerlemek de bizim haddimiz değil. unutulan en büyük şey atatürkü de o ecdadın yetiştirdiğidir.
(bkz: arap alfabesinin araplara ait olması)
her anlamda türkiye'yi "bağımsız" edebilmek içindir. onun dışında başka bir şeye kastı yoktur.
gençliğe hitabesinde de belirttiği gibi ileride bazı gurühların araplaşmaya özenip onu tekrar getirmek için her türlü girişimi deneyeceklerini tahmin ettiği için halihazırda milletine ikinci bir dil öğrenme fırsatı vermek istemiştir.
gayet hakli olan sebeplerdir. Anladigim kadariyla dil devrimi ve harf devrimini birbirine karistiranlar var aramizda. Harf degisikligi dil devrimi demek degildir sadece onun bir ayagidir burada anlasalim. Onu ayrica anlatirim bir ara. Osmanli türkcesi sandiginiz kadar kolay degildir. Iki yazi okuyup ben biliyom bunu yea ben ögrendim diye gezmeyin ortalarda komik oluyor. Harf inkilabini dinsizlikle bagdastiranlara da ne demeli bilmiyorum. 3. Selim ve 2. Abdülhamit dönemlerinde de toplanan suralarda harf inkilabi yapilmasi öngörülmüstü fakat o zaman halkin tepkisinden cekiniliyordu. Kuran arap alfabesiyle yazildigindan bizim dil ve bicim özelliklerimizle hic örtüsmeyen bu alfabe kutsal görülüyordu. Arada bilmem kac yil fark var ve hala arap alfabesini kutsal kabul eden dangalaklarla beraber yasiyoruz.
(bkz: #18490996)
--spoiler--
"Türkiye bütün kütüphaneleri yakılan, bütün mazisi imha edilen, 600 yılı cerrahi bir ameliyatla içtimaî uzviyetinden koparılıp atılan bedbaht bir ülke."
--spoiler--

cemil meriç gayet açık ifade etmiş, arap harfleri zordu şöyle böyle diyenlere japoncayı hatırlatmak ve onların neden bir gecede ülkeyi yüz yıl getiye götürmediklerini sormak gerekir. bunun yanında israilin neden ibraniceye yani kutsal kitapları tevratın diline döndüklerini de sormak gerekir. ilkokul ezberlerinizi bir kenara bırakıp biraz araştırın derim. böylelikle harun reşid in papağanından bir farkınız olur belki.
araplar gibi olmayalim diye.
türkçenin ses özelliklerine uygun olmaması
araplaşmamak.
okur- yazar oranını arttırmak.
arapçanın kutsallaşmasının önüne geçmek.
kültürel ilerlemeyi sağlamak.
halkın zaten %5 veya 8 okuma yazma biliyor ama herkes türkçe konuşuyor olması en büyük etken.
latin alfabesi de bize en uygun alfabe olmasıdır
saçmasapan örneklerle olumsuzlanan sebeplerdir. sanayi devrimini iyi kötü yakalamış, bilimsel düşünceye iyi kötü vakıf olmuş japonlarla ve zaten latince eğitim yapan ülkelerin vatandaşları olan yahudilerle Arapça-Türklük, Türkçe, bilim ilişkisini aynılaştırmaya çalışmak demagojinin ta kendisidir.

Ayrıca işte 600 yıllık birikimi bir gecede çöpe attılar vik vik edenlerden kaç tanesi merak ediyorum 600 yıl önce yazılıp bugünkü Türkçe'ye çevrilmiş eserleri okudular ? Misal çok tarih meraklısı ya bunlar, aşık paşa tarihini okudunuz mu? Bugünkü abeceye çevrilmiştir ? okumadın, umurunda da değil, sen ancak kıssadan hisse hesabı siyasi ideolojiler nedeniyle uydurulmuş Vahdettin bile süper insandı geyikleri senin ilgini çeker. Hadi tarihle değil edebiyatla ilgileniyorum be dersen Fuzuli okudun mu? Fuzuli zamanı edebi Türkçe ile Osmanlı zamanı arapçanın farsçanın etkisindeki Türkçe'nin arasındaki uçurumu kötüleşmeyi gözlemleyebildin mi ? Bunların hiçbirini yapmadın, yapmayacaksın da çünkü 21.yyda bulunup Arap abecesi ile latin abecesi arasındaki çekişmede Arap abecesi lehinde olmak bu kadar derin bir birikime, bakış açısına sahip olmadığını gösterir. Osmanlı Zamanı etkisinde kalan aydınların da abece devriminde olumsuz bakışları Osmanlı etkisinde kaldıkları ve 21yy'ı görmedikleri, bilimin nereye gittiğini bilmedikleri için bir şey ifade etmez. Kaldı ki geçmişe yönelik araştırmalar ve Türkçe'nin varlığına yönelik bilgiler de o zamanlar bugünlerdeki kadar yoğun değildi. yani tespitleri eksiktir yanlıştır, bu tespiti cemil meriç değil "yav abece devriminde yanlış yaptık" diye atatürk ölmeden önce söylese de bir anlam ifade etmezdi. Biz abece devriminin ne kadar olumlu olduğunu görmüş insanlarız ve bizim tespitlerimiz geçerlidir.

Sonuç olarak arap abecesinin Türkçe'den soyutlanması 1000 yıllık ilk birkaç yüzyılı harici olumsuz olan ve gittikçe de olumsuzluğu artan dil üzerindeki arapça farsça tahakkümünü kırmak için yapılmıştır. Ortaçağda kalan bir kültürün etkisinde kalıp da sanayi ve bilim devrimini yaşamayan bir millet olarak bilimde, dilde ilerleme imkanı yoktur ve Atatürk de bu gerçekleri o zaman gördüğü için bu devrimi yapmıştır.
batıya daha kolay empoze olmaktır. arapça gerici bir dilmiş falan. zaten latin alfabesine geçilir geçilmez okur yazar oranı harikulade şekilde artmıştır. çok şahane şeyler bunlar.
vardır bir sebebi, yoksa kim bir günde milyonlarca insanın bin yıllık bir kültürel mirasa yabancı olmasını ister? hele de japonlar hala latin alfabesine geçmeden teknolojide bilimde bu kadar ilerleyebilmişken? kötü bi niyeti yoktur , yapmaz öyle şey o.
sebebe gerek yok , paşa yaptıysa doğrudur.
Arap alfabesiyle arapça konuşulmuyordu millet farşca arapça karışımı osmanlıca konuşuluyordu. Yani biz latin alfabesiyle türkçe konuşuyoruz aynı alfabeyle ingilizler ingilizce fransızlar fransızca konuşuyordu. Harf devriminden önce millet çatur çutur arapça konuşmuyordu. Ne alaka şimdi kurandan soğutmak falan. Anlayamıyorum sizi.
Türk Dili ve edebiyatı ya da tarih gibi bölümlerde okurken gördüğünüz osmanlı türkçesiyle anlaşılabilecek durumdur. Bilmem kaç tane h, t, z, s var ve sözcüklerde bunlardan hangisini kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Bir kelime sad ile yazılıyorsa sin ile yazamazsınız. Bunu ancak bir arap bilir. Arapçayla ne alakası var diyeceksiniz. alfabesini alan o dili de alır.
arap olmadığımız için. bunu düşünmek için alim olmanıza gerek yok.
osmanlı türkçesini bilmeyenlerin anlayamayacağı nedenler. bir harf tonlarca şekil alabiliyor, 3 tane farklı bölgesine konulan noktayla farklı anlam taşıyabiliyor. fakat latin alfabesi hep aynıdır. yapılan en yararlı inkilaplardandır.